Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 20 E ABK]szarpie skrzynią .POMOCY

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
mmaarcin25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 20 E ABK]szarpie skrzynią .POMOCY

Post autor: mmaarcin25 » 05 lis 2008, 20:22

Witam.Mój problem polega na tym że dzieje się coś ze skrzynią automatyczną.Przy ruszaniu nieraz słychać wycie na pierwszym biegu ale później gdy zmieni bieg tego nie słychać.Występuje jeszcze objaw szarpania skrzynią przeważnie gdy schodzi z 4 na 3 bieg ale to też nie zawsze zdarza się, przeważnie występuje to przy bardziej energicznej jeździe.Przy prędkości 100 km/h słychać wycie jak by był dziurawy tłumik,i to zawsze występuje przy tej samej prędkości gdy już jadę 110 i powyżej tego objawu nie ma.Ten sam objaw występuje przy szybszym przyspieszaniu gdy skrzynia wchodzi z 3 na 4 bieg.Proszę o fachową pomoc i o informacje jaki rodzaj oleju wlać do skrzyni.Z góry dziękuje za wszystkie pomocne odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich fanów Audi :-P

Sechcio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Sechcio » 05 lis 2008, 20:55

Względem szarpania to niewiele Ci pomogę, jedynie mogę powiedzieć jak jest u mnie. Starsze skrzynie automatyczne czasem szarpią, najmocniej w sytuacji gdy przyśpieszasz do prędkości, w której sterownik zechce zmienić bieg a Ty właśnie odpuścisz gaz. Najpłynniej wchodzą gdy trzyma się pedał w jednej pozycji. Wtedy praktycznie nie czuć zmian biegów. Przy ostrym przyśpieszaniu to jakby nie było występuje olbrzymie przeciążenie na sprzęgło więc ma prawo szarpnąć.
Wycie skrzyni może być spowodowane zbyt małą ilością oleju, zresztą szarpanie też.
Olej to zwykły, standardowy DEXRON ATF III. Ja taki mam wlany. Co do firmy produkującej to wszystko jedno. W końcu chodzi tu o standard oleju.
Przy wymianie oleju w skrzyni dobrze jest zmienić od razu ten śmieszny filterek przykręcany od dołu.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 07 lis 2008, 10:23

Zacznij od wym oleju z filtrem i zdiagnozowania skrzyni, moze zapisał sie jakis błąd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl