[1.9TDI 1Z] Wąż od turbiny.
[1.9TDI 1Z] Wąż od turbiny.
Ponoć gdy pęknięty to okpcony i moc spada i spalanie wzrasta...
pytanie mam natury prozaicznej: któren to? gdzie on?
pytanie mam natury prozaicznej: któren to? gdzie on?
Ostatnio zmieniony 29 gru 2008, 19:36 przez jastom, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
W przypadku nieszczelności układu dolotowego (np pęknietego weża) głownym objawem jest kopcenie na czarno i brak mocy.
No to niestety nie tak jest, bo w weżach nie idą spaliny tylko spręzone powietrze z cząsteczakami oleju puszczanymi przez sprężarke tak wiec w miejscu pękniecia najcześciej pojawia sie olej. Co do umiejscowienia weży są one od kolektora ssacego ten w dół aż do Intercoolera (chłodnica powietrza doładowanego) która znajduje sie przy lewym nadkolu (stojąc z przodu auta) - patrząc z góry to w lini prostej pod filtrem powietrza. Weże są to czarna plasikowe około 30-40mm łaczone gumowymi około 40-50 mm. Dla przykładu na rysunku zaznaczyłem Ci na czerwono fragmęt weża gumowego połaczonego z plastikowym wychodzacym od kolektora ssacego, idąć po tym weżedu dojdziesz do chłodnicy powietrza doładowanego (intercoolera) a z tamtąd aż do turbiny i sprawdzisz cały układ, który wygląda tak jak na schemacie. <ok>jastom pisze:Ponoć gdy pęknięty to okpcony
Otwórz maskę, wsadź kogoś do środka auta i niech powoli dodaje gazu - jeśli jest gdzieś nieszczelnośc powinieneś usłyszec charakterystyczny syk. innym objawem będzie to że węże nie będą "tężec" bo ciśnienie ucieka. no i ostatnia metoda to poprostu obmacac je dokładnie, bo jeżeli dziura będzie jakoś pod spodem, to jej nie zobaczysz.
ja miałem pęknięty między turbo a tą plastykową auto waliło dymem jak opętane i na równych obrotach ze stałą prędkością pływało i walło od czasu do czasu dymem chyba wchodziło w tryb awaryjny a te węże kupisz na metry i sobie przytniesz ile potrzebujesz w każdym motoryzacyjnym tylko żeby był wzmocniony siatką w środku bo ci go rozerwie średnica tego węża 50mm ja dałem 7 złotyś
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
w każdym sklepie motoryzacyjnym powinienes dostac taki wąż oczywiście na zamówienie bo raczej na miejscu nie będą mieli.jesli chodzi o zamiennik to bez problemu jakiś dostaniesz.najlepiej sprawdź jaki to jest wąż i poszukaj w sklepach z częściami do samochodów ciężarowych lub w sklepach z częściami do sprzetu rolniczego.kilka osób już o tym pisało że kupili zamienniki w takich sklepach i że były o wiele tańsze niż orginały...
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
koszt org. coś ok 150 180 pln. ale <bylo> już o tym podjedź do jakiegoś sklepu z częściami do ciężarówek za 20 pln powinieneś kupić taki kawałek przewodu.colorumia pisze:Witam mam pytanie odnośnie węza zaznaczonego jako nr.10 na obrazku dzisiaj zauważyłem że ma dziurę gdzie mogę taki nabyć, jakie są jego koszty i ewentualnie czy jestem w stanie dobrać jakiś zamiennik?