[B4 1,9TDI] zimówki z 195x65xR15 na 185x65xR15 poprawnie?
[B4 1,9TDI] zimówki z 195x65xR15 na 185x65xR15 poprawnie?
Tak jak w temacie? Chciałbym założyć do swojego auta zimówki o rozmiarze 185x65xR15 , czy ktoś jeździł na takich? Bo normalnie mam195x65xR15. W zakładzie oponiarskim powiedzieli mi że nie bardzo to będzie pasowało. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Proszę o pomoc
Nie ma obaw. Na pewno będzie pasowało. Najwyżej wystąpią minimalne przekłamania w prędkości pokazywanej przez licznik ale i tak one są, bo te liczniki nie są zbyt dokładne.
Ja też kupiłem do swojej Audiczki opony na zimę w rozmiarze 185x65xR15 Lepiej założyć węższe jak się jeździ po śniegu, bo wtedy jest większy nacisk na jednostkę powierzchni, a co za tym idzie większa przyczepność na śniegu i lodzie.
Przed zakupem miałem podobne wahania jak Ty ale po przeczytaniu Forum dowiedziałem się, że część Klubowiczów jeździ na oponach w takim właśnie rozmiarze i nie narzekają.
Ja też kupiłem do swojej Audiczki opony na zimę w rozmiarze 185x65xR15 Lepiej założyć węższe jak się jeździ po śniegu, bo wtedy jest większy nacisk na jednostkę powierzchni, a co za tym idzie większa przyczepność na śniegu i lodzie.
Przed zakupem miałem podobne wahania jak Ty ale po przeczytaniu Forum dowiedziałem się, że część Klubowiczów jeździ na oponach w takim właśnie rozmiarze i nie narzekają.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2008, 13:53 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
Według mnie jak najbardziej OK. Zimówki maja być o jeden rozmiar węższe od letnich.
Chodzi o zwiększenie nacisku. Jak ktoś nie wieży to proszę się przyjrzeć http://republika.pl/blog_hp_3157984/330 ... 160910.jpg a oni wiedzą na czym najlepiej jeździć.
Chodzi o zwiększenie nacisku. Jak ktoś nie wieży to proszę się przyjrzeć http://republika.pl/blog_hp_3157984/330 ... 160910.jpg a oni wiedzą na czym najlepiej jeździć.
Ja mam na zimę BFGoodrich w tym rozmiarze (na lato ta sama firma tylko 195/56/15) i szczerze nie zauważam różnic we wskazaniach licznika bo nie są to różnice rzędu 10 lub więcej km/h, na zimę warto mieć nieco węższe opony więc możesz śmiało kupować. Panowie w zakładzie oponiarskim nie za bardzo wiedzieli co mówią, jeżeli 10mm różnicy w szerokości opony to dla nich problem.