[80 B4 1.9 TDI] wymiana łożysk tył
[80 B4 1.9 TDI] wymiana łożysk tył
witam mam problem jak w temacie, łożyska sie skonczyly bo strasznie bucza, nie sa to opony bo juz sprawdzalem, i jest lekki luz na piascie. I teraz pytanie czy łożyska są wymienialne czy trzeba cała piastę? Z tylu mam tarczowki i abs. Z jakim kosztem muszę sie liczyc? bo patrzac na allegro to jakies tam łożyska sa smiesznie tanie i takich raczej nie kupie ale nie chce tez przeplacac. Czy ktos wymienial je? z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam adam.
pozdrawiam adam.
Do 100zł się wyrobisz spokojnie i jeszcze na kilka piwek zostanie . Obowiązkowo wymień te zawleczki zabezpieczające na nowe. Powinny być w komplecie z łożyskami. Jak sie nie myle (w b3) to na każdym z kół z tyłu są po dwa łożyska. Obydwa do wymiany. Wyciągasz stare łożyska, zakładasz nowe, składasz wszysto, dajesz podkładke później dokrecasz nakrętke mocno i troszke popuszczasz. Sprawdzasz czy dasz rade obrócic kołem i czy nie ma zbyt dużego oporu. Jak wszystko ok zakładasz tą koronke, zawleczke rozginasz ją, dekielik, koło i śmigasz. pozdrawiam. <mikolaj>
Ps. z tego co gdzieś wyczytałem to ta podkładka co jest pod nakrętką powinna dać się obrocić jak dokręcisz narętke. A i nie kupuj łożys na necie tylko wybiersz się do sklepu i podaj dane auta itp, bo mogą byc rózne rozmiary łożysk.
Ps. z tego co gdzieś wyczytałem to ta podkładka co jest pod nakrętką powinna dać się obrocić jak dokręcisz narętke. A i nie kupuj łożys na necie tylko wybiersz się do sklepu i podaj dane auta itp, bo mogą byc rózne rozmiary łożysk.
Do powyższej wypowiedzi należy jeszcze dodać, że trzeba wybić stare i wbić nowe gniazda łożysk. W B4 jeszcze nie wymieniałem ale w B3 udało mi się wybić te stare dużym śrubokrętem, a nowe gniazda to za pomocą starych wbiłem Ogólnie to nie było z tym problemu. Łożyska kupiłem w sklepie i powiedziałem żeby dali mi najlepsze, to za 16zł kpl. na jedno kolo najdroższe mieli ;D W zestawie dwa łożyska, gniazdo, zawleczka, kapturek, i coś tam jeszcze - ogólnie wszystko co trzeba.
-
- Forum Audi 80
Mam zamiar i ja wymienić ostatnio 4 lata temu je wymieniałem po kupnie auta na ruvila czy jakoś tak. Piszecie że są tanie jak barszcz ale badziewiasty optimal kosztuje 20 zł a ten ruvil 35 zł za sztukę to po 16 zł nie wiem co to jest chyba jakieś amelinium.
Pytanie moje jest takie, że od pewnego czasu w autku przy danej prędkości słyszę jakby wycie wydaje mi się że to będą łożyska z tyłu.
A może ktoś napisać jakie są objawy zużytych przednich łożysk.
Pytanie moje jest takie, że od pewnego czasu w autku przy danej prędkości słyszę jakby wycie wydaje mi się że to będą łożyska z tyłu.
A może ktoś napisać jakie są objawy zużytych przednich łożysk.