[80 B4 2.0 ABK] Wymiana zbiornika płynu chłodzącego
[80 B4 2.0 ABK] Wymiana zbiornika płynu chłodzącego
Witam wszystkich forumowiczów mam pytanie jak wymienić zbiornik płynu chłodniczego.I jeszcze jedno czym wypłukać tenże zbiornik w środku jest osad.Z góry dziękuje za jakąś podpowiedź.
Witaj.
Zbiorniczek wymienisz w bardzo prosty sposób, robiłem to u siebie jakiś czas temu.
Odkręcasz delikatnie górny gumowy wężyk, zaciskasz aby płyn się nie wylał.
Odsysasz płyn ze zbiorniczka do jakieś butelki (tak jak robi się transfuzję z baku do baku)
Odkręcasz zbiorniczek (zwykłe śróbki nie ma żadnej filozofii)
Lekko podnosisz zbiorniczek, wypinasz przewody elektryczne od pływaka
Teraz możesz odkręcić dolny wąż, jak ma Ci kto pomóc to dobrze, bo jak poluzujesz opaskę to wysyniesz z węża zbiorniczek a 2ga osoba nałoży odrazu nowy (tak żeby za dużo płynu nie uciekło).
Możesz też to zrobić sam, stosując zaciskacz na gumowego węża.
Montaż zbiorniczka jest banalny, zrób to wszystko w odwrotnej kolejności, wlej płyn, nie zakręcaj bardzo mocno wężyków na krućcach bo mogą pęknąć.
[ Dodano: 2008-11-04, 06:35 ]
A co do czyszczenia starego zbiorniczka... możesz spróbować wypłukać tn syf pod bierzącą wodą, stosując akrobacje ze zbiorniczkiem, możesz spróbować jakimś cienkim wyciorem go wyczyścić ,ale tam są przegródki więc będzie ciężko.
Zastanawiałem się co było by jakby zalać zbiorniczek gorącą wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego, teoretycznie powinno coś pomóc ale nie gwarantuje bo nie miałem okazji sprawdzić. (oczywiście najpierw musisz zatkać wszystkie wloty)
[ Dodano: 2008-11-04, 06:39 ]
[ Dodano: 2008-11-04, 06:40 ]
Zdjęcie nie jest reklamą firmy !! Nie mam w tym żadnego interesu. Zamieściłem je tylko i wyłącznie aby pomóc koledze zapoznać się z umiejscowieniem ważnych miejsc w zbiorniczku.
Zbiorniczek wymienisz w bardzo prosty sposób, robiłem to u siebie jakiś czas temu.
Odkręcasz delikatnie górny gumowy wężyk, zaciskasz aby płyn się nie wylał.
Odsysasz płyn ze zbiorniczka do jakieś butelki (tak jak robi się transfuzję z baku do baku)
Odkręcasz zbiorniczek (zwykłe śróbki nie ma żadnej filozofii)
Lekko podnosisz zbiorniczek, wypinasz przewody elektryczne od pływaka
Teraz możesz odkręcić dolny wąż, jak ma Ci kto pomóc to dobrze, bo jak poluzujesz opaskę to wysyniesz z węża zbiorniczek a 2ga osoba nałoży odrazu nowy (tak żeby za dużo płynu nie uciekło).
Możesz też to zrobić sam, stosując zaciskacz na gumowego węża.
Montaż zbiorniczka jest banalny, zrób to wszystko w odwrotnej kolejności, wlej płyn, nie zakręcaj bardzo mocno wężyków na krućcach bo mogą pęknąć.
[ Dodano: 2008-11-04, 06:35 ]
A co do czyszczenia starego zbiorniczka... możesz spróbować wypłukać tn syf pod bierzącą wodą, stosując akrobacje ze zbiorniczkiem, możesz spróbować jakimś cienkim wyciorem go wyczyścić ,ale tam są przegródki więc będzie ciężko.
Zastanawiałem się co było by jakby zalać zbiorniczek gorącą wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego, teoretycznie powinno coś pomóc ale nie gwarantuje bo nie miałem okazji sprawdzić. (oczywiście najpierw musisz zatkać wszystkie wloty)
[ Dodano: 2008-11-04, 06:39 ]
[ Dodano: 2008-11-04, 06:40 ]
Zdjęcie nie jest reklamą firmy !! Nie mam w tym żadnego interesu. Zamieściłem je tylko i wyłącznie aby pomóc koledze zapoznać się z umiejscowieniem ważnych miejsc w zbiorniczku.
Z własnego doświadczenia wiem że surowy ryż dobrze czyści wnętrza przeróżnych zbiorniczków. Wsypuje się go do środka z niewielką ilością wody i robimy "grzechotkę" do czasu aż nie będzie czysty. Po tym zabiegu dokładnie płuczemy i gotowe. Można użyć też wraz z ryżem właśnie kwasku cytrynowego. Pozdro.