Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9TD AAZ] Dodatkowa pompa wody.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 12 lis 2008, 22:29

denis44 pisze:Najlepiej chyba vagiem sprawdzić wtedy będzie pewność
AAZ to chyba zwykły TD więc tam nie ma kompa, więc nie byłoby pod co się podłączyć.
makaron pisze:też źle diagnozował temeraturę bo jak silnik ostygł to wydawało mu się że jest ciepły i nie dawał sygnału do podgrzewania świec więc musiałem trochę pokręcić zanim zapalił
Moim zdaniem to jest normalne. Jeździłem 3 różnymi dieslami i w każdym było tak samo, jak silnik ostygł trochę, ale jeszcze nie aż tak żeby włączać świece żarowe to rozruch był nieco trudniejszy niż kiedy był rozgrzany lub zupełni inny. No chyba że u ciebie był to już bardzo ciężki rozruch.

denis44
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: denis44 » 12 lis 2008, 23:45

fakt nie zauważyłem....
no ale skoro z nawiewu szybko leci ciepłe powietrze i zakładamy że termostat jest sprawny to wydaje mi się że to raczej problem ze wskazaniami niż z przegrzewaniem się silnika.
No a ten termometr to gdzie wsadzić jak cały układ gdy ciepły to pod ciśnieniem?

No i tak jak pisałem też kupiłem czujnik w sklepie i ten zwykle wskazywał 100 stopni, inny zaś pokazywał 70... kupiłem więc orginalny, używany zwykle prawie 90 pokazuje:P dałem sobie spokój z walką z tym "prawie":>

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 13 lis 2008, 00:28

denis44 pisze:no ale skoro z nawiewu szybko leci ciepłe powietrze i zakładamy że termostat jest sprawny
To rozumowanie jest błędne. Objaw ten wskazuje jedynie że termostat nie znajduje się cały czas w pozycji otwartej, ponieważ auto szybko łapie temperaturę. Nie wyklucza jednak tego że termostat może nie otwierać tak jak powinien.

denis44
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: denis44 » 13 lis 2008, 08:18

ale chyba nie zauważyłeś jednego słówka - "zakładamy"...
Tym sposobem ja nie chce wykrywać czy działa termostat tylko czy układ jest drożny. Termostat jak rozumiem został już sprawdzony przez makarona w garnku z wodą, bo to pierwsze co w tym wypadku nachodzi się na myśl by sprawdzić:D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TD”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl