[2.0E ABK] podejrzenie uszkodzonej pompy wodnej
[2.0E ABK] podejrzenie uszkodzonej pompy wodnej
witam. czytalem ostatnio post o przebitym wezu plynu chlodniczego. otoz mam podobny problem tyle ze nie z wezem tylko... z pompa po odpaleniu auta wycieka jakby odkrecic lekko kran. co moze byc przyczyna. czy to jest tylko drobna usterka czy konieczna jest wymiana calej pompy ??? bardzo prosze o szybka odpowiedz :cry:
Ostatnio zmieniony 29 gru 2008, 00:20 przez Alex, łącznie zmieniany 3 razy.
Jeżeli cieknie z uszczelnienia łożyska to nie ma innego wyjścia tylko wymiana kompletnej pompy( trzeba to zrobić w miarę szybko aby nie dopuścić do zablokowania łożyska), jest szansa jeśli wyciek występuje z miejsca łączenia obu części pompy, wymieniamy wtedy uszczelkę i po sprawie.Alex pisze:czy to jest tylko drobna usterka czy konieczna jest wymiana calej pompy
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
tez mi sie wydaje, ze nie. ale nie jestem mechanikiem:) nawet gdyby sie dalo i mechanik wzialby tyle co na flaszke to i tak sie nie oplaca. na allegro mozna kupic za grosze. zreszta wydaje mi sie, ze temat pomp byl juz kiedys poruszany tu na forum bo sugerowalem sie nim przy kupnie pompy. opisywane byly nawet materialy z jakich ma byc zrobiony wirnikLabiel pisze:A można w ogóle taką cieknącą pompę naprawić? Bo coś mi się wydaje że nie
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Jeśli pompa zaczyna cieknąć na łożyskowaniu to nie ma co filozofować, do kosza z nią.
Tak, dokładnie. Też to czytałem. W ramach przypomnienia:najlepiej gdyby wirnik był wykonany z odlewu (z metalu oczywiście). Te wykonane z wygiętej blach ponoć szybko siadają. Widziałem też takie w których wirnik był z plastiku, ale nie wiem jak jest z ich żywotnością.kyto pisze:opisywane byly nawet materialy z jakich ma byc zrobiony wirni