[B3] Wymiana fabrycznego zasilania radia
- dardaw2
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[B3] Wymiana fabrycznego zasilania radia
W naszych autach do zasilania radia użyte są kabelki cieniutkie jak igiełki. Przy 4 głośnikach i mocniejszym uderzeniu instalacja może się przegrzewać, ogólnie nie wróży niczego dobrego. Przy sobocie pojechałem rano do elektronika, zakupiłem co trzeba i do roboty.
Zakupy:
* 4m(wystarczy 3m) kabla(4mm2)-niebieski(+)
* 4m(wystarczy 3m) kabla(4mm2)-czarny(masa)
Nie wszyscy majsterkują więc trzeba jeszcze:
* wsówki żeńskie(4)/męskie(2)
* oczka do klem
* rurki termokurczliwe różnej grubości
* bezpiecznik płytkowy 20A
* oplot plastikowy
* opaski zaciskowe
Narzędzia jakich użyłem:
* lutownica(niekoniecznie)
* ściągaczka izolacji(wystarczy zwykły nożyk)
* opalarka(alternatywą jest zapalniczka)
* płasko-szczypce, klucze, taśma izolacyjna
Do dzieła.
Najpierw włożyłem w oplot kable z przejściówki ISO>kostka Alpine(trochę brzydko to wygląda ale kabli było bardzo dużo i nie dało się akurat w ten oplot zmieścić, więc użyłem taśmy):
Później zakończyłem kabelki oczkami i złożyłem bezpiecznik:
Kabelki poszły w oplot:
Dostęp do środka trzeba sobie było zrobić(jest kilka zaślepek, wystarczy je przekuć):
Odkręcamy półkę pod kierownicą. Niestety nie zrobiłem zdjęcia. 4 śruby 8mm(trzeba użyć klucza nasadowego).
Kabelki przymocowałem do kabla antenowego i trzymania od pedała gazu:
Wypuściłem kable do wnęki na radio i mamy już kabelki w środku. Skróciłem i zakończyłem je wsówkami. Izolacja z kołnierza termokurczliwego. Efekt tego kielicha uzyskacie nie podgrzewając części rurki:
Wszystko gra i buczy. Takim sposobem mamy porządne i bezpieczne zasilanie do radia. Może komuś się przyda dla zabicia nudy. Koszt tej przeróbki to około 30zł.
W przyszłości fotostory z wymiany kierunków na białe z przodu i czerwone z tyłu, wymiana prawego przegubu, oraz montaż wzmacniacza.
Zakupy:
* 4m(wystarczy 3m) kabla(4mm2)-niebieski(+)
* 4m(wystarczy 3m) kabla(4mm2)-czarny(masa)
Nie wszyscy majsterkują więc trzeba jeszcze:
* wsówki żeńskie(4)/męskie(2)
* oczka do klem
* rurki termokurczliwe różnej grubości
* bezpiecznik płytkowy 20A
* oplot plastikowy
* opaski zaciskowe
Narzędzia jakich użyłem:
* lutownica(niekoniecznie)
* ściągaczka izolacji(wystarczy zwykły nożyk)
* opalarka(alternatywą jest zapalniczka)
* płasko-szczypce, klucze, taśma izolacyjna
Do dzieła.
Najpierw włożyłem w oplot kable z przejściówki ISO>kostka Alpine(trochę brzydko to wygląda ale kabli było bardzo dużo i nie dało się akurat w ten oplot zmieścić, więc użyłem taśmy):
Później zakończyłem kabelki oczkami i złożyłem bezpiecznik:
Kabelki poszły w oplot:
Dostęp do środka trzeba sobie było zrobić(jest kilka zaślepek, wystarczy je przekuć):
Odkręcamy półkę pod kierownicą. Niestety nie zrobiłem zdjęcia. 4 śruby 8mm(trzeba użyć klucza nasadowego).
Kabelki przymocowałem do kabla antenowego i trzymania od pedała gazu:
Wypuściłem kable do wnęki na radio i mamy już kabelki w środku. Skróciłem i zakończyłem je wsówkami. Izolacja z kołnierza termokurczliwego. Efekt tego kielicha uzyskacie nie podgrzewając części rurki:
Wszystko gra i buczy. Takim sposobem mamy porządne i bezpieczne zasilanie do radia. Może komuś się przyda dla zabicia nudy. Koszt tej przeróbki to około 30zł.
W przyszłości fotostory z wymiany kierunków na białe z przodu i czerwone z tyłu, wymiana prawego przegubu, oraz montaż wzmacniacza.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2008, 11:06 przez dardaw2, łącznie zmieniany 15 razy.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Ja bym tak nie powiedział, kable w audi nie są złe baaa powiedziałbym porównując je z innymi ze są bardzol dobre. Poza tym podłączając lepsze głośniki nie podłączasz ich po radio tylko pod wzmacniacz więc po co się wysilać z instalacją która nic nie da.... Ale gratki za chęci i za fajne story PS> fajnie było by gdybyś umieścił miniatury wtedy oglądało by się takie story o wiele lepiej. <ok>dardaw2 pisze:W naszych autach do zasilania radia użyte są kabelki cieniutkie jak igiełki. Przy 4 głośnikach i mocniejszym uderzeniu instalacja może się przegrzewać, ogólnie nie wróży niczego dobrego.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Piotrek ma rację. Zmiana zasilania nie ma do końca sensu. Kable w Audi są w porządku - i ilość głośników podpiętych pod nie i to przez wzmacniacz wcale nie obciąża instalacji do takiego stopnia żeby kable się chociaż by nagrzały...Solskier pisze:Ja bym tak nie powiedział, kable w audi nie są złe baaa powiedziałbym porównując je z innymi ze są bardzol dobre. Poza tym podłączając lepsze głośniki nie podłączasz ich po radio tylko pod wzmacniacz więc po co się wysilać z instalacją która nic nie da.... Ale gratki za chęci i za fajne story PS> fajnie było by gdybyś umieścił miniatury wtedy oglądało by się takie story o wiele lepiej. <ok>dardaw2 pisze:W naszych autach do zasilania radia użyte są kabelki cieniutkie jak igiełki. Przy 4 głośnikach i mocniejszym uderzeniu instalacja może się przegrzewać, ogólnie nie wróży niczego dobrego.
Ja mam to za sobą, ale zmieniałem dlatego że kupiłem autko bez radia i nie było kostki tylko kilka kabelków wrzuconych we wnęke, nie zaizolowanych ani nie zabezpieczonych w jakikolwiek sposób :shock: :evil:
Gratki kolego bo efekt końcowy jest taki, że jesteś spokojniejszy że nie puścisz autka z dymem <ok>
A z tym, że dobre zasilanie nigdy nie jest złe zgadzam się jak najbardziej :mrgreen:
Gratki kolego bo efekt końcowy jest taki, że jesteś spokojniejszy że nie puścisz autka z dymem <ok>
A z tym, że dobre zasilanie nigdy nie jest złe zgadzam się jak najbardziej :mrgreen:
Wiem ze temat stary itp ale mam jedno ale...
U mnie jest + pociagniety z swiatel i polecam zabieg wymiany instalacji kazdemu kto ma radio podlaczone w ten sposob
zgodzę sie z toba z tymże jest problem wiadomo ile modeli audi tyle roznych instalacjiOofol pisze:Nie no co racja to racja - dobre zasilanie nie jest złe ale jak się ma serie "sprawną" to już nie jest źle
U mnie jest + pociagniety z swiatel i polecam zabieg wymiany instalacji kazdemu kto ma radio podlaczone w ten sposob
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt: