[ 80 B4 ABC 2.6] Problem ze zużyciem paliwa
[ 80 B4 ABC 2.6] Problem ze zużyciem paliwa
Witam Panowie. Jestem posiadaczem 80-tki avant wyprodukowanej w 1993 roku po sierpniu więc model 1994. Auto posiada 150-konny silnik o pojemności 2.6 litra. Problem jaki mnie nurtuje w tym aucie jest jego zużycie paliwa. Na dzien dzisiejszy auto jest użytkowane w mieście w bardzo spokojny sposób, bez gwałtownych przyśpieszeń spalanie po moim ostatnim pomiarze wyniosło 23 litry na 100 km. Jeśli chodzi o trase to ostatnio dokonałem pomiaru na trasie Oslo- Warszawa przy predkosciach na autostradzie w Szwecji do 140 km/h auto spaliło 15 litrów na 100 km. Samochód ma manualną skrzynie biegów oraz opony o rozmiarze 205/60-15 i nie posiada instalacji gazowej. Ostatnia diagnostyka silnika została przeprowadzona w sierniu tego roku i nie wykazała błedów. Więc czy te spalanie jest normalne dla tego silnika czy musze sie liczyć z tym że jest uszkodzony. Jeśli tak to czego szukać?
witaj Kolego David87,
bo sądząc po Twojej ilości postów (w liczbie 2), to chyba od tego należałoby zacząc przygodę na forum
ponadto polecam użyc search.php bo to bardzo przydatna sprawa. tym bardziej, że sporo było już na forum na temat, o który pytasz (zużycie paliwa i czynniki mające na to wpływ, sondy lambda i sposób ich sprawdzania, sposób rejestrowania błędów przez ECU) więc na pewno znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania
bo sądząc po Twojej ilości postów (w liczbie 2), to chyba od tego należałoby zacząc przygodę na forum
ponadto polecam użyc search.php bo to bardzo przydatna sprawa. tym bardziej, że sporo było już na forum na temat, o który pytasz (zużycie paliwa i czynniki mające na to wpływ, sondy lambda i sposób ich sprawdzania, sposób rejestrowania błędów przez ECU) więc na pewno znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania
Odłącz sondy i przejedz troszkę kilometrów... powinieneś zauważyć znaczny spadek spalania. Swoją drogą nie czujesz żeby silnik osłabł? spaliny nie śmierdzą jakoś specyficznie?. Zaraz po odpięciu sond powinieneś zauważyć różnice. Komputer gdy nie ma odczytu z sond przechodzi w tryb "awaryjny" w którym zastępuje odczyty sygnałem dawek średnio bogatych.David87 pisze:Ok. Ale czy gdy odłącze sondy to nie wpiszą sie błedy do ECU?
Co do spalin to kiedy czasem wysiadam z samochodu to czuje specyficzny zapach benzyny. Auto na pewno nie ma przecieków gdyż stoi codziennie na betonie i nigdy nie było plam. Ponadto ostatnio wymieniałem filtr paliwa i nigdzie nie zauważyłem przecieków bo o nich już też myślałem. Co do mocy to uzytkuje rówwnież 130 konne A4 i pomimo starego wieku mojej 80-tki ten nowszy model nie ma startu. :lol:
możliwe że sondy dają cały czas sygnał mieszanki bogatej przez co nie spala się wszystkie paliwo. Zrób tak jak napisałem. Czekamy na info czy są jakieś zmiany po odpięciu sond (2 minuty roboty, wtyczki masz w sumie na wierzchu pod maską)David87 pisze:czasem wysiadam z samochodu to czuje specyficzny zapach benzyny
- radek kocio
- Forum Audi 80