Witam <ok> i chciałbym sie pochwalić jak można w jeden dzień wyrezać podstawki na kubki i napoje którą włożymy w puste miejsce pod nawiewami w środkowe konsoli w audi. Podstawki dają sie zdemontować w szybkim tempie jak i zamontować wedle uznania urzytkownika Audiczki. Podstawka może jest troche większych gabarytów niż te oferowane w sklepach czy na allegruzie ale napewno tańsza bo kosztowała mnie tylko trochę pracy.
A więc do zaczęcia rezania potrzebne będą narzędzia:
- pleksi obojętnie jakiego koloru i tak będzie pokryta skórą (6mm grubość)
- brzeszczot w oprawce
- wirtarka + wiertło
- miarka ( nie mylić z inną miarką )
- poxipol (do łączenia pleksi)
- skóra 40 x 40 cm
- klej tapicerski
- papier ścierny ( do wyrównywania powierzchni i ostrych rantów)
- chęci <ok>
na początek wymiary całej podstawki, oczywiście każdy może sobie dobrać wymiary jakie będą mu się podobały ale myśle że to są optymalne
Na pleksi odzwierciedlamy nasz projekt za pomocą rysika, ja na początku urzywałem flamastra zmywalnego bo zawsze można sie pomylić a dopiero potem urzywałem rysika wtedy mamy pewność że nić nam śię nie zmarze podczas wycinania pleksi
na tym zdjęciu widać odrysowane na pleksi projekt naszej podstawki oraz moment wycinania projektu
po wycięciu całego elementu zacząłem odmierzać otwory na kubki a miarę wziołem z puszki coca coli którą przyłorzyłem i odrysowałem biorąc pod uwagę odległości od brzegów pleksi tak aby znajdowały się na środku projektu ( ktoś może posiada końcówki na wiertarkę do drewna którymi może wyciąć gotowe otwory ale ja nie posiadałem owych końcówek)więc wierciłem otwory i wytapiałem lutownicą
potem szlifowałem papierem ściernym otwory i przykleiłem tylna ściankę podstawki na poxipol mieszając do tak aby szybko łączył elementy pleksi
zawsze można urzyć farelki aby szybciej łączyło elementy, ciepłe powietrze czyni cuda i nie trzeba dmuchać samemu <ok>
marujemy element klejem, ja użyłem kleju apicerskiego, bardzo dobrze łączy i nie rozpuszcza pleksi
przyklejamy skórę i naciągamy oraz wygładzamy powierzchnię czystą gąbką
wycinamy dwie jednakowe podstawki które maja przytrzymywać kubek i przyklejamy pod spodem, u mnie krótki element miał 4 cm a długi 8 cm i sklejamy ze soba poxipolem w kształcie litery "L" a następnie doklejamu do głownego elementu
potem doklejamy element który będzie przytrzymywał podstawke w kieszeni aby ciężar napojów nie podnosił podstawki do góry ( ja natomiast potem gdy przymierzałem podstawkę w samochodzie usunołem ją bo nie było potzreby gdyż podstawka siedzi na swoim miejscu idealnie i nie przemieszcza się podczas jazdy czy pod ciężarem napojów)
wycinamy skórę w otworach na kubki i przyklejamy pod spodem elementu, ja wycinałem tak aby po przyklejeniu dawało efekt ośmiokąta bo po przyklejeniu powstają miekkie ścianki ze skóry które dobrze trzymaja mniejsze kubki czy puszki coca coli bez efektu drżenia podczas jazdy po nierównościach
czekamy aż wszystko wyschnie i dla przytrzymania skóry włożyłem puszki coli
a oto efekt końcowy prac nad podstawką
oraz wygląd podstawki już po zamontowaniu jej w samochodzie (słowo zamontowanie to nic innego jak wsunięcie jej w pusty schowek pod nawiewem na środkowej konsoli w Audi 80 b4. Zdjęcia zrobione w nocy telefonem więc nie bardzo widać tego efektu, postaram się zrobic foty w dzień i wkleić
a więc przyszedł czas na ocenianie mojej pracy więc z niecierpliwością czekam na opinie i sugestie oraz na pytania i krytykę. Podstawka może nie jest za funkcjonalna bo choćby zasłania radio i brak manipulacji przy nim (ale przecież nie można zajmować uwagi radiem podczas jazdy) .ja mam pilot do radia więc nie mam z tym problemu ale jak wspomniałem wcześniej podstawka jest na dłuższe trasy gdyż nie miałem gdzie postawić kubka z kawą czy colą, ale oceńcie sami <ok> pozdrawiam cały Klub Audi 80.
[B4 all] Rezanko podstawki pod kubki by Gruszka
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Nie powiem pomysł pierwsza klasa bardzo oryginalny, wykonanie też niczego sobie - proste ale jak to napisał Wojtek funkcjonalne, story również bardzo ładne, należy Ci się duuuuuże A nawiasem mówiąc szkoda ze w A80 nie ma czegoś w stylu coupholdera jak np. w A4 bo to co jest ori w tunelu środkowym to niby jest jakieś rozwiązanie ale w nieporęcznym miejscu no i cena tego gadżetu powala :mrgreen: