Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b4

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Audi B4 2.0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Audio w b4

Post autor: Audi B4 2.0 » 19 lis 2008, 21:32

witam, otóż posiadam radio pioneer na mp3 o mocy 4x50w do tego w połce z tylu dwa głośniki Blaupunkt( 6x9)- 3 drożne o mocy max 240w w tylnych dwrziach clariony 2 drożne 10cm o mocy max 120w a nominalnej 30w, w desce rozdzielczej mam 2 tweetery z zwrotnicami firmy Nokia(orginalne z WV) o oznaczeniu 8Ω, dojda też głośniki w przednie drzwi ale narazie chce to podlaczyc co mam tzn. podlaczone mam tylko nie wiem czy pod te glosniki w drzwiach z tylu narazie podpiac tweetery czy w te w półce? Jak dojda w przednie drzwi to do nich podlacze. Kable mam grube do audio, jeszcze jedno pytanie- radio raczej nie uciagnie tych głośnikow a jescze jak dojda 2 do drzwi to tym bardziej i pasuje zakupic jakis wzamcniacz(proszę o rade jakie tzn. parametry mocy) i jak to wtedy ewentualnie podpiac.
Myśle, że mnie zrozumiecie o co mi biega
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 17:15 przez Audi B4 2.0, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 19 lis 2008, 21:38

Co to zoo robisz z tego samochodu <rotfl2> ? Po cholerę C tyle głośników?

Nie dość że tylna półka to jeszcze tylne drzwi.

Zrób lepiej dobry przód, tylne drzwi i półkę zostaw w spokoju. Z tyłu to daj głośnik niskotonowy i wzmacniacz do bagażnika.

Poza tym zapraszam do lektury forum, a dowiesz się jak poprawnie montować i jakie głośniki wybrać.

Awatar użytkownika
Audi B4 2.0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi B4 2.0 » 19 lis 2008, 21:43

Spoko czytałem lekture ale jakos mi nie pomogła zbytnio :-? a tak w półce miałem te głosniki i w drzwiach z tyłu też tylko nie podlaczone i narazie smigam na tylnej półce i gwizdkach w desce i gra w miare ale jak juz mam w drzwiach to ich podepne a to czy bedzie komus przeszkadzało ,że za głosno z tyłu to nie przejmój sie tym, chce to podlaczyc razem i tyle, ma to grac głośno i czysto w miare

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 19 lis 2008, 22:12

No to weź chociaż podepnij to pod jakiś wzmacniacz. Moim zdaniem to przód zepnij pod radio, zaś tylne głośniki 6x9 podepnij pod wzmacniacz i będzie głośno i jako tako czysto. Te głośniki w drzwiach mi całkowicie tu nie pasują.

Awatar użytkownika
Stick
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [B4] jak to zrobic?

Post autor: Stick » 19 lis 2008, 22:13

Audi B4 2.0 pisze:witam, otóż posiadam radio pioneer na mp3 o mocy 4x50w do tego w połce z tylu dwa głośniki Blaupunkt( 6x9)- 3 drożne o mocy max 240w w tylnych dwrziach clariony 2 drożne 10cm o mocy max 120w a nominalnej 30w, w desce rozdzielczej mam 2 tweetery z zwrotnicami firmy Nokia(orginalne z WV) o oznaczeniu 8&#937;, dojda też głośniki w przednie drzwi ale narazie chce to podlaczyc co mam tzn. podlaczone mam tylko nie wiem czy pod te glosniki w drzwiach z tylu narazie podpiac tweetery czy w te w półce? Jak dojda w przednie drzwi to do nich podlacze. Kable mam grube do audio, jeszcze jedno pytanie- radio raczej nie uciagnie tych głośnikow a jescze jak dojda 2 do drzwi to tym bardziej i pasuje zakupic jakis wzamcniacz(proszę o rade jakie tzn. parametry mocy) i jak to wtedy ewentualnie podpiac.
Myśle, że mnie zrozumiecie o co mi biega
Musiałem czytać 3 razy ale zrozumiałem :shock:

Jak zepniesz razem przód (tweetery) i tył-drzwi to pozbawisz się skutecznej regulacji przód - tył. Najlepiej jak już musisz to wszystko popodpinać to przód osobno, tył osobno.
Kurcze szkoda, że chcesz z tego samochodu zrobić taką dyskotekę w stodole (bo taki będzie efekt dźwiękowy).

Ja też mam jako jednostkę centralną radyjko Pioneer (DEH 4000UB) ale troszkę inaczej rozwiązałem nagłośnienie.
Pobuszowałem po forach car-audio i koniec końców mam w ori miejscach pod szybą z przodu tweetery Magnat Car Fit, w tashkach w przednich drzwiach mam jakieś Sony Explode (do zmiany bo są słabe) a w bagażniku zestaw Mac Audio (MPX 2000 + tuba MP30) z kablami za które zdecydowanie przepłaciłem i gra to bardzo sensownie.

Polecam przemyśl to jeszcze raz :)

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 19 lis 2008, 22:56

Oj kolego... Słyszysz że dzwoni ale nie wiesz w którym kościele...
Może od początku.
To co masz teraz zamontowane to - nie obraź się bo piszę to tylko dla Twojego dobra - totalna porażka. Kłóci się to ze wszystkimi zasadami audio. Jeśli chcesz koniecznie zostawić jajka /nie wież w ich moc jaką podałeś/ w półce to nie podłączaj tych w tylnych drzwiach i jajka podłącz pod jakiś wzmacniacz - wystarczy 2x50W RMS. Z przodu to jest dopiero masakra. Nie wiem szczerze jak ty to wytrzymujesz - ostatnio miałem "okazję" słuchać zestawu: 2x"12 w BR w bagażniku + 2x 165 koaxialne w półce i 2xtweetery w desce. Powiem ci że nie wytrzymałem przy tym dłużej niż 2min. Te gwizdki z przodu to jest masakra. Załóż lepiej ori 10cm w deskę bo ogłuchniesz.
Napisz jakie masz fundusze a ci pomogę. Szkoda twojego słuchu jak do tej pory a jak to wszystko podepniesz pod wzmacniacz to będziesz mógł wykupić karnet u laryngologa a o czystości to będziesz mógł pomarzyć...

Awatar użytkownika
Audi B4 2.0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi B4 2.0 » 20 lis 2008, 16:35

Oofol mi nie chodzi, żeby zrobic z auta dyskoteke czy cos takiego, żeby nie dało sie wytzymać. Poprostu mam taki sprzet i chce żeby to grało np zajade sobie pod siłke czy gdzies sobie gadamy z kumplami na polu a z auta gra głośno o to mi biega bo z tymi głosnikami co mam teraz to ciężko w aucie siedziec ale sciszone mam tak, że da sie siedziec w środku a tweetery narazie mam podpiete w desce same bez głosnika i sam tyl narazie gra i ustawilem sobie tył troche mniej tak, że piszczałki slychać i powiem wam, że super gra i nie ogłuchne napewno bo nie jezdze z muza głośną w aucie tylko chce zrobisz szpan jak wysiade i zapuszcze muze, może teraz mnie rozumiecie.
Pozdro

Moge to podpiąć tak:
tweetery i głośniki przednich drzwi pod radio, a tylne drzwi i półka pod wzmacniacz???

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 20 lis 2008, 17:15

Tak możesz podpiąć. Ale same gwizdki z przodu to nieporozumienie.

Awatar użytkownika
Audi B4 2.0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi B4 2.0 » 20 lis 2008, 17:49

ok dzięki, gwizdki sa tymczasowo, zajmie się tym może na wekkendzie albo troche póżniej, jak podpene to wszytko i bedzie lipa to sie zmieni,

Oofol jak byś mógł oblukaj mi jakis w zmacniacz pod to co mam- podam te wartości połka 240max nominal nie pamietam i dzrzi 120w max i nomiał 30 - wiem ze te wartosci sa w zeczywistosci inne ale pod to chce wzmacniacz w jakiejs kasie
pozdro

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 20 lis 2008, 18:21

Wartości max nie są ważne jedynie RMS się liczy i to i tak nie zawsze. Ile chcesz wydać na wzmacniacz?

Awatar użytkownika
Audi B4 2.0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi B4 2.0 » 20 lis 2008, 20:56

Ile chce wydac? Jak najmniej :-D chce, żeby to poprostu grało i dał rade tym głosnikom.
Acha maty gdzie kupujecie do wygłuszenia?

Awatar użytkownika
Stick
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Stick » 20 lis 2008, 21:54

http://www.allegro.pl/item478055593_mag ... l_f_v.html

http://www.allegro.pl/item479459603_mac ... pl_gw.html

Oblookaj to.
Mam tego Mac Audio u siebie i gra bardzo rozsądnie.

Tylko czy cena Ci będzie odpowiadać?

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 20 lis 2008, 23:13

Maty - w hurtowni budowlanej - "maty dekarski uszczelniające" na rolce 10m
Jak byś chciał to ja mam do sprzedania fajny piecyk 4kanałowy jak coś to PW.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl