[B4 ABT] Pompa wodna.
-
- Forum Audi 80
[B4 ABT] Pompa wodna.
Witam was,mam pytanie -jak prawdzić czy pompa wodna jest sprawna? Mam od jakiegoś czasu problem z ciepłym powietrzem,co najwyżej jest letnie lub zimne,za wszelkie info dzięki.
witam,
jak sprawdzic czy pompa wody jest dobra?
otóż mam info od poprzedniego właściciela auta, któym był mój znajomy, że przy wymianie rozrządu nie wymieniał pompy. nie słychac zadnych szumów, wszystkie węże układu chłodzenia są gorące na rozgrzanym silniku, temperatura na zegarach kształtuje się nonstop w granicach 90-92 stopnie. jedyny problem to to, że po włączeniu ogrzewania działa ono bardzo mocno - czy normalne?
duże są koszty wymiany pompy wody w ABT? zamierzam prewencyjnie ją wymienic kiedyś tam. dużo z tym roboty?
jak sprawdzic czy pompa wody jest dobra?
otóż mam info od poprzedniego właściciela auta, któym był mój znajomy, że przy wymianie rozrządu nie wymieniał pompy. nie słychac zadnych szumów, wszystkie węże układu chłodzenia są gorące na rozgrzanym silniku, temperatura na zegarach kształtuje się nonstop w granicach 90-92 stopnie. jedyny problem to to, że po włączeniu ogrzewania działa ono bardzo mocno - czy normalne?
duże są koszty wymiany pompy wody w ABT? zamierzam prewencyjnie ją wymienic kiedyś tam. dużo z tym roboty?
To ci sie przyda: viewtopic.php?t=8940&highlight=wymiana+pompy+wodygrze pisze:duże są koszty wymiany pompy wody w ABT? zamierzam prewencyjnie ją wymienic kiedyś tam. dużo z tym roboty?
i to:
http://www.centrum.audi80.pl/component/ ... nfo/id,54/
Robiłem to sam i nie jest to bardzo skomplikowane Napewno nie musisz rozpinac rozrzadu i zdejmować koła od aparatu zapłonowego.Wystarczy odkrecić łapę pompy wspomagania i tam są bodajrze 3 śruby 13mm i wyciągasz całą pompę wody z boku silnika.Jak już masz ją na wierzchu wtedy odkręcasz ten dekiel z kołem napędzającym,wymieniasz i po sprawie :mrgreen:
2 godzinki na spokojnie mi to zajęło
Pozdrawiam <ok>
-
- Forum Audi 80
krzysztof polak, looknij sobie też tu: viewtopic.php?t=21812
ps. chcesz b4 zmieniac na b4? :mrgreen: zmiana na tdi miałaby sens tylko jeśli byś bardzo dużo jeździł. no i oczywiście jakby Ci się udało znaleźc niezajechane tdi :mrgreen:
ps. chcesz b4 zmieniac na b4? :mrgreen: zmiana na tdi miałaby sens tylko jeśli byś bardzo dużo jeździł. no i oczywiście jakby Ci się udało znaleźc niezajechane tdi :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80