[Audi 80 b4] Felgi od Mondeo do b4
[Audi 80 b4] Felgi od Mondeo do b4
Witam, mam takie pytanie, czy zakladal ktos felgi, chodzi mi konkretnie o stalowki od forda mondeo. rozstaw srub ten sam, otwor centrujacy maja wiekszy ale dotocze sobie pierscienie, tylko pytanie czy nie beda za szerokie albo za waskie po zalozeniu na auto, tzn chodzi o odleglosc od powierzchni styku z piasta do krawedzi felgi. Bo do golfa 2 kiedys zalozylem sobie fele od japonca i byly za wasko i do tego prawie tarly o zacisk chamulcowy z przodu. Nie moglem nic znalezc na forum, jesli jednak przeoczylem niech moderatorzy bez skrupulow spuszcza temat do kibla <ok>
W moim przypadku oplaca sie bo mam te felgi za grosze i odrazu w cenie zalozenie opon, wytoczenie pierscieni to bedzie tez znikomy koszt (0,5 Litra) o ile wogole bedzie potrzeba toczyc pierscienie, bo z tego co sie orientuje nie trzymaja one felgi a jedynie ulatwiaja zalozenie kola na piaste. Pozdrawiam i dziekuje za szybka odpowiedz kolego WILLI.
kolego jesteś w błędzie ponieważ 1) kiedy nie będziesz miał pierścieni będzie ci na 100% drgała kierownica przez to iż felga nie będzie wycentrowana idealnie na środku 2) jest to niebezpieczne ponieważ felga będzie trzymać się tylko na sróbach co może niestety prowadzić do ich zerwnia 3)pierścień nie tylko trzyma felge jak samo za siebie mówi są to pierścienie centrujące.
pozdrawiam
pozdrawiam
Witam, masz racje, zalozylem felgi i maja bicie. Nie wiadomo jeszcze czy to nie wina opon, ale z tego co patrzylem na wywazarce to sa w miare rowne, w ciagu paru dni zaloze pierscienie i zobaczymy. Wydawalo mi sie ze nie ma to znaczenia bo w niektorych autach np. honda civic nie ma wogole otworu centrujacego, ale wydocznie jesli jest to ma znaczenie. Zwlaszcza ze w b4 sa seryjnie kola 195R15 a to jednak spore kola a mocowane tylko na 4 sroby.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Pozakladalem pierscienie i jest ok, nie ma juz bicia ktore wystepowalo przy predkosci powyzej 80km/h. Okazalo sie ze nie sa to felgi od mondeo tylko bodajze od focusa, otwor centrujacy taki sam 63,3 jak w mondeo i wiekszosci fordow ale wieksze ET w mondeo jest 49,5 natomiast ja mam 52,5 co powoduje ze felgi sa przesuniete troche bardziej do osi auta. Przy rozmiarze opony 196/65/R15 nie ma problemu, opony nie ocieraja (tak dla informacji) Pierscienie to koszt 36zl z przesylka, pierscienie wykonane z tworzywa. Przy zakladaniu pierscieni metalowych nalezy dobrze oczyscic i czyms przesmarowac powierzchnie styku poniewaz moga sie zapiec.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.