Witam
Przedstawiam całkiem banalne rezanko, jakim jest regeneracja półki.
Jakoże wielu z nas bądź zakupiła auto z już zniszczoną półką, bądź to samemu ją zniszczyło (najczęściej wycinaniem otworów pod głośniki),
temat może się okazać, powiedzmy, mobilizujący.
Ja sam jakiś czas temu gdy skonstatowałem, że głośniki w tylej półce to pomyłka, postanowiłem się za to zabrać.
To co nam potrzebne to 1mb (1,5x1) czarnego welurku, klej (może być tapicerski lub do wykładzin), nożyk itd...
Najpier demontaż:
odchylamy oparcia foteli i lekko podważamy półkę do góry aż zatrzaski odskoczą i pociągamy do siebie.
półka trzyma się na takich zatrzaskach:
by wyjąć pasy należy zdemontować siedzisko kanapy (2xkrzyżaczek) i zobaczymy koniec pasów przyręcony do blachy (niepamiętam rozmiaru klucza, sorry)
Otwory po starych głośnikach wcale nie są takie straszne - będą wpuszczały miły basik z kufra:
Więc półke pokrywamy klejem dokładnie, materiał rozkładamy na równej powieżchni (licem do podłoża;) i przykładamy do niego półkę.
Na krawędziach ładnie zawijamy i przygniatamy czym się da, by klej związał. Możemy również podkleić gąbki, bo po tylu latach mogą odpaść:
Wycinamy otwory na pasy i sprawdzamy, czy wszędzie ładnie dolega, jeśli nie podsmarowujemy klej na patyczku i dociskamy:
wracamy z półką do auta.
Powtażamy demontaż, tyle że od tyłu;)
I wreszcie cieszymy się widokiem pięknej półki (chyba że jest ciemno- a zwykle jest;)
Pozdrawiam i powodzenia.
[b4 limo]Regeneracja tylnej półki
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Wydaje mi się, że może być problem. jeśli nie chcesz wymienić półki, to raczej trzebaby ją wyprostować (np przykręcić cieniutką sklejeczke) i dopiero obić. Ale w takim wypadku chyba lepiej nową.Labiel pisze:Również gratuluje pomysłu. Mam takie pytanie, jak ten welur się odkształca? To znaczy u mnie w B3 deska jest trochę bardziej pofałdowana/profilowana niż w B4. Czy jak nałożę na to taki płat weluru to przylegnie dokładnie do odkształceń?
Student potrafiSolskier pisze:Dobry pomysł na zaoszczędzenie kasy <ok>
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt: