[1.9TDI 1Z] Ogrzewanie postojowe - webasto.
[1.9TDI 1Z] Ogrzewanie postojowe - webasto.
czyt ktoś ma u siebie webasto, jakie mogą być przyczyny że nie działa? albo jakiś schemacik?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 16:47 przez hubal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
ale webasto zalacza sie chyba dopiero przy nizszych temp, kiedys w pracy robilismy takie w pracy to po wjechaniu na cieplutka chale to nie chcialo sie zalaczac...mario2560 pisze:Podejrzewam że w Twoim mieście jest serwis do ciężarówek który zajmuje się ogrzewaniami postojowymi, jeśli masz cb to zapytaj mobilków gdzie mógłbyś podjechać, ewentualnie pojedź do pierwszego lepszego warsztatu do ciężarówek i zapytaj kto zajmuje się webastem. Myślę że oni będą w stanie Ci pomóc.
-
- Forum Audi 80
Napisales ze webasto n ie dziala,ale sa teraz dwie opcje.Pierwsza to taka ze nie grzeje,ale powietrze tloczy przez jakis czas az sie nie wylaczy,a druga to taka ze nawet nie drgnie po zalaczeniu.Jesli tloczy zimne powietrze,to prawdopodobnie swieca do wymiany,natomiast jesli sie nawet nie zalancza to juz inny temat i bez elektryka sie nie obejdze.Moze byc bezpiecznik,moze sterownik...Zajedz do jakiegos elektryka najlepiej od ciezarowek,oni maja z tym czesto doczynienia wiec napewno znajda przyczyne.
Podaj jakiego typu masz webasto.hubal pisze:czyt ktoś ma u siebie webasto, jakie mogą być przyczyny że nie działa? albo jakiś schemacik?
napisz mi na PW jak chcesz schemat do Webasto Thermo Top T BW-50 (DW-50)
Seryjnie były montowane w krajach skandynawskichSolskier pisze:Nie mam... ale i tak w A80 to żadkość spotkać webasto.
co do kosztów podłaczenia to różnie.MP pisze:fajna sprawa webasto ktos wie ile by trzeba zapłacić za podłącznie jeśli trafiłbym ori z audi? i czy moze byc z obojetnie jakiej 80 czy musi byc z 1z ?
i jakie webasta byly w 80 mokre czy suche i ktore jest lepsze?
Jeśli jest kompletne z instalacją to podłączenie elektryki nie trwa dłużej niz 2 godziny
najtrudniesze jest przeciągnięcie kabli do kabiny i podłączenie ich dmuchawy, zamontowanie sterownika.
natomiast reszta odbywa sie na zasadzie wepnij wtyczkę, podepnij kabel + do Akku itp.
Z kwestią mechaniczną jest troche gorzej bo trzeba sie bawić podłączanie przewodów paliwowych wodnych, mocowaniem stelaża , wydechu i przewodu powietrznego.
Które lepsze ?
Wg mnie mokre: ogrzewają nie tylko kabine ale i silnik.
w 80-tkach spotykałem tylko mokre.
Do Audi 80 były montowane 2 typy
Webasto Thermo Top T BW-50 (benzynowe)
Webasto Thermo Top T DW-50 (diesel)
Wiedziałem też ogrzewania Eberspracher ale to jest bardzo żadko montowane.
(w A80 nie spotkałem)
Do 1Z musisz zamontować DW-50. będzie grzało aż miło :oops: wkoncu 5kW mocy cieplnej 8-) Wyższe modele Webasta mogą być sterowane szyną CAN wiec ich za nic nie podłączysz do 80-tki
Dla zainteresowanych to w najbliższych dniach wrzuce do działu warsztat Fotostory z montażu Webasta Thermo Top T BW-50