[2.0 b4 ABT ] Kiepskie grzanie się silnika.
[2.0 b4 ABT ] Kiepskie grzanie się silnika.
witam.
wymieniłem właśnie termostat bo od kupienia był popsuty i się nie zamykał i temperatura w jeździe wynosiła tak 55-60stopni. Dziś po wymianie jest lepiej ale nadal chyba nie do końca bo jak jadę to i tak trzyma około75-80stpni a nie 90. Czy to normalne?? Opłaca się kupować te osłony na maskę aby silnik nie marzł?? i gdzie je można dostać bo ostatnio jak szukałem to miałem problem ze znalezieniem. Będę wdzięczny za jakiegoś linka gdzie mógłbym je nabyć.
Pozdrawiam
wymieniłem właśnie termostat bo od kupienia był popsuty i się nie zamykał i temperatura w jeździe wynosiła tak 55-60stopni. Dziś po wymianie jest lepiej ale nadal chyba nie do końca bo jak jadę to i tak trzyma około75-80stpni a nie 90. Czy to normalne?? Opłaca się kupować te osłony na maskę aby silnik nie marzł?? i gdzie je można dostać bo ostatnio jak szukałem to miałem problem ze znalezieniem. Będę wdzięczny za jakiegoś linka gdzie mógłbym je nabyć.
Pozdrawiam
:mrgreen: Na początek to kup szary czujnik temeratury 3pinowy siedzi obok niebieskiego.On daje sygnał do kabiny pilota na zegar wskazujący temperaturę cieczy.Być może przekłamuje.Miałem identyczny problem po wymianie termostatu.Po wymianie szarego czujnika temperatura 90-93*Pozdrawiam <ok>Nieściak pisze:Dziś po wymianie jest lepiej ale nadal chyba nie do końca bo jak jadę to i tak trzyma około75-80stpni a nie 90. Czy to normalne?? Opłaca się kupować te osłony na maskę aby silnik nie marzł??
ale jak stoję w miejscu to temperatura dochodzi do 85stpni i włącza się wentylator a jak zaczynam szybciej jechać i powietrze wpada przez grill to od razu spada. Teraz z nowym termostatem jest i tak lepiej bo nie spada poniżej ty 75stopni. A więc czy to na pewno może mieć coś do tego czujnik?? On jest na/przy chłodnicy czy gdzie??
I tak od razu zapytam, gdzie jest czujnik od poziomu paliwa i czy da się go samemu wymienić?? Bo jak dodam mocniej gazu to pokazuje inna wartość np. mniejsza a jak jadę równo to pokazuje odpowiednia.
I tak od razu zapytam, gdzie jest czujnik od poziomu paliwa i czy da się go samemu wymienić?? Bo jak dodam mocniej gazu to pokazuje inna wartość np. mniejsza a jak jadę równo to pokazuje odpowiednia.
Szary czujnik temeratury 3pinowy siedzi obok niebieskiego 2pinowego w krućcu z boku silnika.Nieściak pisze:A więc czy to na pewno może mieć coś do tego czujnik?? On jest na/przy chłodnicy czy gdzie??
Poprostu zaniża ci o ok 10* :mrgreen:Nieściak pisze:ale jak stoję w miejscu to temperatura dochodzi do 85stpni i włącza się wentylator
Niebardzo. Sam też chciałem kupic tą osłonę. I nawet udało mi się taką znaleźc do sprzedania ale dowiedziałem się od sprzedającego, żeby do benzyny tego nie montowac, bo zdarzały się przypadki, że auta się przez tą osłonę spaliły. Dlatego w b4 ta osłona była tylko w dieslach montowana.Nieściak pisze:Opłaca się kupować te osłony na maskę aby silnik nie marzł??
A tak poza tym, to tak jak Kolega wyżej napisał. Ta osłona jest wygłuszająca i w benzynowych po jej założeniu praktycznie nie ma odczuwalnej różnicy.
dzięki za rady:) chyba tak spróbuje.
a wracając do tego termostatu to jak teraz więcej pojeździłem to temperatura trzyma się średnio na 75 stopniach albo i ciut mniej a powietrze które leci z wywietrzników jest takie sobie a nie takie naprawdę gorące gdy mam przekręcone ogrzewanie na maksa:-/ do tego że silnik się nie nagrzewa tak jak powinien to już chyba nic nie mają te czujniki??
a wracając do tego termostatu to jak teraz więcej pojeździłem to temperatura trzyma się średnio na 75 stopniach albo i ciut mniej a powietrze które leci z wywietrzników jest takie sobie a nie takie naprawdę gorące gdy mam przekręcone ogrzewanie na maksa:-/ do tego że silnik się nie nagrzewa tak jak powinien to już chyba nic nie mają te czujniki??
Do sprawdzenia jest termostat, czasem nowy może mieć złą charakterystykę. Poza tym sprawdź jaka jest temperatura płynu osobnym miernikiem, wytedy bedzięsz coś więcej wiedział.
U mnie w ABK jest podobnie, różnice są nieznaczne i wydaje mi się że spowodowane są ruchem paliwa w baku.I tak od razu zapytam, gdzie jest czujnik od poziomu paliwa i czy da się go samemu wymienić?? Bo jak dodam mocniej gazu to pokazuje inna wartość np. mniejsza a jak jadę równo to pokazuje odpowiednia.