[1.9TDI 1Z] Olej Valvoline Durablend 5W-40.
[1.9TDI 1Z] Olej Valvoline Durablend 5W-40.
Witam! Zamierzam wymienić olej i zastanawiam się nad kupnem Valvoline Durablend 5W 40. Ktoś już miał ten olej zalany?? i druga sprawa to nie jest jasne czy to jest pół syntetyk czy nie;/ na stronce producenta piszą, że pół syntetyk, ale nie spotkałem żadnego pół syntetyka 5W. Ktoś mi może ta sprawę rozjaśnić? POZDRO !
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 16:44 przez dudek2313, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego z tego co pisze na stronce to faktycznie 5w40 i pisze że pół syntetyk, chodź zawsze sądziłem ze 0w i 5w to już syntetyki. Jak się przyjrzeć to 5w od 10w rożni się tym, że ten pierwszy może być lany do silników z pompowtryskami. Hmm. Nie wiem jaki masz teraz olej, ja jednak nie ryzykował bym i nie lał 5w tylko 10w bo on do 1Z i tak spokojnie wystarczy, a będzie bezpieczniej dla silnika (nic nie powinno wypłukać i rozszczelnić)
Re: [1Z] Olej Valvoline Durablend 5W-40
Witam,wyjaśniam sprawę związaną z parametrami oleji.Specyfikacja oleju niema nic wspólnego z tym czy jest on z komponentów w pełni syntetycznych czy w połowie czy zupełnie pochodzenia mineralnego,tak ze Panowie istnieją oleje FULLSYNTETYK o parametrach 10W40,5W40,tak samo półsyntetyki 5W30/40.A w wcześniejszych latach motoryzacji gdy już zaczęto zwracać uwagę na specyfikację oleju a technologicznie nie możliwe było jeszcze wtedy osiągniecie surowców syntetycznych faszerowano bazy podstawowe olei silnikowych mineralnymi dodatkami uszlachetniającymi aż do 0W40.A olej który opisujesz jest markowym olejem.Specyfikacja dla twojego auta wskazuje na semisyntetyk ale wielu z nas leje do swioch scigaczy syntetyki i półsynytetyki i hulaja fury,byle by nie MINERANY o marnych parametrach szczególnie w warunkach zimowych!dudek2313 pisze:Witam! Zamierzam wymienić olej i zastanawiam się nad kupnem Valvoline Durablend 5W 40. Ktoś już miał ten olej zalany?? i druga sprawa to nie jest jasne czy to jest pół syntetyk czy nie;/ na stronce producenta piszą, że pół syntetyk, ale nie spotkałem żadnego pół syntetyka 5W. Ktoś mi może ta sprawę rozjaśnić? POZDRO !