Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b2 1.6 DT] huczy skrzynia czy łożyska?

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
rafal84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b2 1.6 DT] huczy skrzynia czy łożyska?

Post autor: rafal84 » 28 lis 2008, 16:24

witam
wraz we wzrostem prędkości huczenie sie potęguje, przy 80 już się ciężko rozmawia
problem w tym, że nie wiem jak sprawdzić czy to skończyły się łożyska, czy padła skrzynia, a nie mam na tyle kasy żeby wymienić łożyska a później ewentualnie skrzynie
może mi ktoś pomóc zdiagnozować problem?

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 28 lis 2008, 17:05

Po przejechaniu dłuższego odcinka przejdź się dookoła samochodu i posprawdzaj czy koła się nie grzeją. Dotknij opon, felg, śrub od kół i zobacz jaką mają temperaturę.
A jak dasz na luz, to czy huczenie ustaje? Auda nie ściąga na boki przy jeździe na wprost?

ps.
Sprawdzałeś kiedykolwiek poziom oleju w skrzyni?

rafal84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafal84 » 28 lis 2008, 17:22

auta nic nie ściąga
a co do poziomu oleju to nie
właściwie to za bardzo nie wiem jak to sprawdzić

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 28 lis 2008, 17:52

najpierw sprawdż czy Ci się koła nie grzeją po przejechaniu kilkunastu km

nie odpowiedziałeś czy gdy podczas jazdy przełączysz na luz, to czy huczenie ustaje.

gdybyś wjechał na kanał, to mógłbyś sprawdzić czy nie ma wycieków ze skrzyni.

nie orientuję się jak jest w b2 ale zasadniczo masz w skrzyniach dwa nazwijmy to zawory - jeden spustowy od spodu, a drugi z boku do sprawdzania poziomu oleju i ewentualnego jego uzupełniania.

rafal84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafal84 » 28 lis 2008, 18:03

a nie zauważyłem pytania
właściwie to nie jestem pewien jak jest z tą jazdą na luzie, jutro to sprawdzę
żeby sprawdzić to grzanie to trzeba ściągać koło, czy będzie to czuć przez koło?

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 28 lis 2008, 18:19

Nic nie trzeba odkręcać. Ale żeby to sprawdzić, to będziesz jednak musiał troche przejechać - nawet kilkanaście km, bo na krótszym odcinku mogą poprostu nie zdążyć się nagrzać. Dotknij opon, felg, śrub od kół i zobacz czy się nie nagrzewają - to samo z każdym kołem.

Awatar użytkownika
Danio BB
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Danio BB » 28 lis 2008, 23:22

Spróbuj przejechać kawałek slalomem trzymając gaz na stałym poziomie (lub na luzie), jeżeli dźwięk będzie się zmieniał to znaczy że łożyska są do wymiany.
uszkodzenie łożysk w skrzyni zwykle powoduje hałas przy rozpędzaniu i czasem przy hamowaniu silnikiem, podczas jazdy na "granicy" tzn. pomiędzy rozpędzaniem i hamowaniem silnikiem jest ciszej.

niuniek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: niuniek » 30 lis 2008, 14:37

A jakby sprawdzić przegub wewnętrzny (ten przy skrzyni)?

maccwac
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maccwac » 27 mar 2009, 21:11

ten sam problem w moim B3. lozyska w kolach a moze sktzynia? zrobilem dodatkowy test. nie wiem czy cos dał, a mianowicie: rozpedzilem samochod z malej gorki i wylaczylem silnik. i te dziwne dzwieki :) jakby cos tarlo o podloge samochodu - czuje je na stopach- nie ustaly! Wniosek?! lozyska w kolach, zawieszenie. a moze przy zgaszonym silniku i jezdzie na luzie skrzynia tez pracuje jakos na swoj sposob?
Prosze o opinie. pzdro

Route 66
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Route 66 » 31 mar 2009, 03:44

maccwac pisze:ten sam problem w moim B3. lozyska w kolach a moze sktzynia? zrobilem dodatkowy test. nie wiem czy cos dał, a mianowicie: rozpedzilem samochod z malej gorki i wylaczylem silnik. i te dziwne dzwieki :) jakby cos tarlo o podloge samochodu - czuje je na stopach- nie ustaly! Wniosek?! lozyska w kolach, zawieszenie. a moze przy zgaszonym silniku i jezdzie na luzie skrzynia tez pracuje jakos na swoj sposob?
Prosze o opinie. pzdro
stawiam na lozyska,i tak jak radzili koledzy,sprawdz czy kola sa cieple lub gorace

Awatar użytkownika
PMX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PMX » 31 mar 2009, 08:11

Witam
Przepraszam że się podczepię ale wskazówki zostały już dane a mój problem jest podobny.

Wyżej zostało wspomniane że jeśli huczy przy przyspieszaniu to są to łożyska. U mnie właśnie tak jest, na każdym biegu choć im wyższy bieg to jakby mniej. Nie jest to typowe huczenie / wycie tylko odgłos tarcia, rzężenia jakby zębatki. Kiedyś zaobserwowałem że przy skręcie w lewo (np początek wyprzedzania) hałas lekko ustaje.
Dolegliwość występuje tylko i wyłącznie przy przyspieszaniu nigdy przy hamowaniu silnikiem czy jeździe na luzie czy jeździe ze stałą prędkością.

Poziomu oleju w skrzyni nie sprawdzałem, wycieków brak a jeżdżę już tak pół roku, myślę że jeśli byłoby go mało to skrzynia by dawno padła. :lol:

Jeśli to łożyska to które? Na sprzęgle? Na półośkach? Czy może na wałkach w skrzyni?

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 31 mar 2009, 20:39

Jeśli huczy łożysko to jadąc po łuku w lewo lub w prawo ucichnie jeśli łożysko w prawym kole to jadąc po łuku w lewo będzie je słychać a w prawo cisza ;-)

Awatar użytkownika
PMX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PMX » 31 mar 2009, 22:43

goldi j51 pisze:Jeśli huczy łożysko to jadąc po łuku w lewo lub w prawo ucichnie jeśli łożysko w prawym kole to jadąc po łuku w lewo będzie je słychać a w prawo cisza ;-)
Ale rozumiem że łożysko koła będzie się odzywało zarówno przy toczeniu się na luzie jak i przy przyspieszaniu, czy się mylę? :-P

matt_s
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: matt_s » 02 kwie 2009, 18:30

Ja tez sie podepne bo mam podobny problem. U mnie jest to bardziej gwizd, wraz ze zwiekszeniem predkosci głosniejszy, niezaleznie od tego czy jade na biegu czy na luzie. Łożyska oba wymieniane...

SHASTU84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: SHASTU84 » 10 kwie 2009, 20:46

goldi j51 pisze:jeśli łożysko w prawym kole to jadąc po łuku w lewo będzie je słychać a w prawo cisza

kolego zasugerowałem sie tym postem i wymieniłem łożysko od strony kierowcy poniewaz gdy skrecalem w ta strone na łuku huczenie ustawało a w drugą stronę nie. kosztowało mnie to dwie stówki i nic . :evil:
do wymiany jest łożysko po drugiej stronie. wspomniany przez Ciebie sposób jest wogole miarodajny? jakolwiek ze wypowiedziałeś sie w temacie to chyba cos tam wiesz. proponuje zrobic tak: podniesc przod z jednej strony wrzucic bieg i nasłuchiwac. i z drugiej to samo. zaluje ze nie zrobiłem tego wczesniej. 2 stówki by zostało w kieszeni... :-| jutro znow wizyta u mechanika...zobaczymy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl