[a80 b3 1.8 jn] Bardzo duże spalanie BP :((
WOJTEK26, wielkie dzięki za odpowiedź. sprawdzę jeszcze kopułkę i palec, bo tego nie wymieniałem, a podobno też może miec jakiś wpływ na spalanie. Fakt, że ostatnio jeżdzę głównie po mieście. Może po mieście to normalne spalanie :roll:
Ktoś mi jeszcze powiedział, że może byc tak, że sonda się zawolno rozgrzewa i dlatego po mieście znacząco zawyża się spalanie, bo w większości jeżdżę na nierozgrzanej i że na pomiarach to nie wyszło, bo były one robione na rozgrzanym silniki i przy utrzymujących się obrotach, a nie przy ich gwałtownych zmianach, a sonda może miec jakieś opóźnienia.
Ktoś mi jeszcze powiedział, że może byc tak, że sonda się zawolno rozgrzewa i dlatego po mieście znacząco zawyża się spalanie, bo w większości jeżdżę na nierozgrzanej i że na pomiarach to nie wyszło, bo były one robione na rozgrzanym silniki i przy utrzymujących się obrotach, a nie przy ich gwałtownych zmianach, a sonda może miec jakieś opóźnienia.
widzę że tamt się rozwinął a ja z racji głupich godzin pracy nie mam czasu nawet na analizator czy cokolwiek....wiem jedno....tankowałem i jeździłem z kanistrem w bagazniku:D:D i spalanie mam na poziomie 11\13 litrów....
Jeszcze jedna taka uwaga...pisaliście o ciśnieniu paliwa...a ja mam coś takiego że po jeździe (jak wyłączę silnik)słyszę taki brzdęk ze zbiornika paliwa....jak by ciśnienie jakieś czy coś....nie wiem czy to wina jakiegoś odpowietrznika czy ma to związek z tak wysokim spalaniem?? Dodam że na trasach do stolicy latem i nie przekraczając 110 spalanie miałem po 7\8 litrów....
Jeszcze jedna taka uwaga...pisaliście o ciśnieniu paliwa...a ja mam coś takiego że po jeździe (jak wyłączę silnik)słyszę taki brzdęk ze zbiornika paliwa....jak by ciśnienie jakieś czy coś....nie wiem czy to wina jakiegoś odpowietrznika czy ma to związek z tak wysokim spalaniem?? Dodam że na trasach do stolicy latem i nie przekraczając 110 spalanie miałem po 7\8 litrów....
u mnie jest problem taki ze chla duzo paliwa i do tego szarpie czasem, jak przycisnalem troche gazu to przy 5000 tak jakby odcial paliwo. Na lpg chodzi dobrze. wymienilem sonde, wczesniej swiece przewody palec kopulke, silnik jest po remoncie, mysle zeby sprawdzic cisnienie paliwa, jezeli okaze sie niewlasciwe to co trzeba wymienic?pampe?
- misiek_gda
- Forum Audi 80
- Kontakt:
jesli to jest ten sam silnik co ja mialem w c3 90km to powiem ci ze przy mojej jezdzi na miescie tez palil w tych granicach a mialem wymienione wszystko a gazu jak depnolem mocniej to i prawie 20 zaplon ustawiony wszystkie filtry wymieniane co roku razem ze swiecami i przewodami kopulka i palec nowe i nic nie zmienialo sie tylko na miescie tak bylo na trasie szczegolnie dlugiej ponizej 8 spadalo
no tak, ale jak to wygląda w ABT? u mnie jest sodna zaraz na kolektorze - jeszcze w komorze silnika. rozumując w ten sposób, to najbardziej newralgiczny dla pomiarów sondy lambda byłby ten krótki odcinek między silnikiem, a sondą. czy w takim razie nieszczelności na dalszym odcinku wydechu (już poza sondą lambda) też zwiększałyby spalanie? :roll:WOJTEK26 pisze:W silnikach z sondą Lambda ma to znaczący wpływ na prace sondy a co za tym idzie i na spalanie.