[All] Opinie - opony na ZIMĘ
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
slawek88yo,ano kolego przez płot mam koleżke który prowadzi hurtownie motoryzacyjną to mi bez marży sciąga części jak coś potrzebuje(mam też kilku kumpli wulkanizatorów ),a myślałeś że takie co... z Tira spadają :roll:
A co do szerokości opon,węższa jest lepsza ale tylko w śniegu i prawdziwych zimowych warunkach.Na mokrym i suchym asfalcie taka sama jak lato będzie lepiej trzymać.
Ja wybrałem 185/65R14 miękką i z agresywnym bierznikiem(FATE AR270 antarctica) na śniegu killer :mrgreen: ale na asfalcie trzeba ostrożnie bo szkoda opon.Tyle tylko że ja nie jestem dobrym i rozsądnym przykładem.Jak spadł pierwszy śnieg to zapinałem boki do 2:00 w nocy :mrgreen:
A co do szerokości opon,węższa jest lepsza ale tylko w śniegu i prawdziwych zimowych warunkach.Na mokrym i suchym asfalcie taka sama jak lato będzie lepiej trzymać.
Ja wybrałem 185/65R14 miękką i z agresywnym bierznikiem(FATE AR270 antarctica) na śniegu killer :mrgreen: ale na asfalcie trzeba ostrożnie bo szkoda opon.Tyle tylko że ja nie jestem dobrym i rozsądnym przykładem.Jak spadł pierwszy śnieg to zapinałem boki do 2:00 w nocy :mrgreen:
-
- Audi 80 Klub
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
http://www.motorsport.nazwa.pl/-c-16_24.html
Jak by komuś cywilne nie wystarczały do szaleństw to te targają nieziemsko,za to są nielegalne i zużywaja się cholernie szybko <ok> nadają się tylko na śnieg i lód
[ Dodano: 2008-12-01, 18:14 ]
figo,drugoligowe opony z niemiec o ile się nie myle.Produkcja cholera wie gdzie pewnie chiny a siedziba/właściciel z niemcowni.Ja bym sobie odpuścił i kupił coś sprawdzonego <ok>
Jak by komuś cywilne nie wystarczały do szaleństw to te targają nieziemsko,za to są nielegalne i zużywaja się cholernie szybko <ok> nadają się tylko na śnieg i lód
[ Dodano: 2008-12-01, 18:14 ]
figo,drugoligowe opony z niemiec o ile się nie myle.Produkcja cholera wie gdzie pewnie chiny a siedziba/właściciel z niemcowni.Ja bym sobie odpuścił i kupił coś sprawdzonego <ok>
185/65/15
poszperałem troche w internecie i doszedłem do wniosku żę audi które ma opony 195/65R15 na lato na zime powinno dostac opony własnie 185/65R15 tak podaje poradnik doboru opon co do opony marka fakt jest ważna ale jeżeli chodzi nam o opony na snieg i błoto to (http://www.opony.autogaleria.pl/produce ... model=W410) taki rodzaj bieżnika najlepiej jedzie po sniegu ale przy wiekszych predkosciach czy po wiechaniu na wode opona zaczyna pływac zero kontroli bieżnik który ma rowki poziomo i pionowo swietnie grzebie sie po snieżnej nawieszchni natomiat opony drozsze które rowki bieznika maja pod kątem wycinane czy jakies kosmiczne łuki zapewniaja lepsze odprowadzanie wody i mniejsze ryzyko wpadniecia w poslizg przy wiekszej predkosci no i lepsza kontrole nad pojazdem chyba Nie wiem jak żle mówie to prosze poprawcie mnie
ja w takim właśnie rozmiarze opony kupiłem do swojej b4 na zimę. wybrałem Dunlop SP Sport 3Dmatson89 pisze:na zime powinno dostac opony własnie 185/65R15
auto prowadzi się dobrze. jeśli chodzi o różnicę w wysokości opony, to auto jest na nich o ok. 1 cm niższe niż na 195/65/r15 (chociaż nie jest to właściwie zauważalne). taki rozmiar opon wybrałem gdyż jeżdzę dość częśto zimą po nieodśnieżonym i dlatego potrzebuję lepszej przyczepności na śniegu (większy nacisk na jednostkę powierzchni).
Jeśli natomiast zależy CI na śmiganiu po asfalcie z dużymi prędkościami, to lepiej wybierz 195/65R15. Opona zimowa ma bowiem gorsze właściwości jezdne na asfalcie od opony letniej - tam opona letnia zawsze będzie lepsza dopóki nie pojawi się śnieg i lód. Zatem jeśli ktoś planuje dużo jeździć szybko po asfalcie, a mało po śniegu i lodzie, to zakładanie zimówek węższych w jego wypadku minie się z celem gdyż zimówka ma gorsze właściwości na asfalcie i dodatkowo będzie węższa, co te właściwości jeszcze osłabi, co przy dużych prędkościach może być niebezpieczne.
myślałem że, te opony różnią sie tylko szerokością a nie również wysokościa ...co do różnic miedzy zimówką a letnią dodał bym również ważny czynnik jak temperatura bo można jeżdzić po asfalcie ale np. przy -20C.grze pisze:ja w takim właśnie rozmiarze opony kupiłem do swojej b4 na zimę. wybrałem Dunlop SP Sport 3Dmatson89 pisze:na zime powinno dostac opony własnie 185/65R15
auto prowadzi się dobrze. jeśli chodzi o różnicę w wysokości opony, to auto jest na nich o ok. 1 cm niższe niż na 195/65/r15 (chociaż nie jest to właściwie zauważalne). taki rozmiar opon wybrałem gdyż jeżdzę dość częśto zimą po nieodśnieżonym i dlatego potrzebuję lepszej przyczepności na śniegu (większy nacisk na jednostkę powierzchni).
Jeśli natomiast zależy CI na śmiganiu po asfalcie z dużymi prędkościami, to lepiej wybierz 195/65R15. Opona zimowa ma bowiem gorsze właściwości jezdne na asfalcie od opony letniej - tam opona letnia zawsze będzie lepsza dopóki nie pojawi się śnieg i lód. Zatem jeśli ktoś planuje dużo jeździć szybko po asfalcie, a mało po śniegu i lodzie, to zakładanie zimówek węższych w jego wypadku minie się z celem gdyż zimówka ma gorsze właściwości na asfalcie i dodatkowo będzie węższa, co te właściwości jeszcze osłabi, co przy dużych prędkościach może być niebezpieczne.
Kupiłem prawie za darmo dwie używki zimówki TEAMSTAR 195/65/15(made in germany:)) ,wyglądają bardzo dobrze i sie ciesze
pozdrawiam.
pomiędzy tymi 195, a 185 masz różnicę 10 mm w osi.
do tego profil opony 65
czyli 10 mm x 0,65 = 6,5 mm i dokładnie o tyle auto będzie niższe na oponie 185 o tym samym profilu
co do różnic na nieośnieżonym asfalcie, to dopóki w asfalcie nie pojawią się kryształki lodu, opona letnia powinna być lednak lepsza na asfalt. to 7' C przy których zalecają zmianę opon, to nic innego jak marteting
do tego profil opony 65
czyli 10 mm x 0,65 = 6,5 mm i dokładnie o tyle auto będzie niższe na oponie 185 o tym samym profilu
co do różnic na nieośnieżonym asfalcie, to dopóki w asfalcie nie pojawią się kryształki lodu, opona letnia powinna być lednak lepsza na asfalt. to 7' C przy których zalecają zmianę opon, to nic innego jak marteting
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Nie do końca się zgodze.Opony letnia i zimowa oprócz-jak wspomnieliście-różnic(w tym konkretnym przypadku lato 195,zima 185)w szerokości oraz wzoru bieżnika,różnią się jeszcze jedną ważną cechą.Rodzajem mieszanki gumowej z której jest wykonana opona.Owszem póki nie ma zamarzniętej wody(czy to w postaci śniegu,lodu,czy zamarzniętej wilgoci/mgły tzw."czarny lód")opona letnia trzyma lepiej na suchym.Różnica w składzie mieszanki gumowej-opona zimowa jest wykonana z dużo elastyczniejszej mieszanki gumowej(wystarczy sprawdzić ręką:w zimówce klocek bieżnika poddaje się pod palcem w letniej nie.Odczuć to można w trakcie pokonywania zakrętu-na zimówce czujemy tzw."pływanie" w porównaniu do letniej(mniejsza sztywność boczna opony) a zakręt pokonujemy z wyraznie mniejszą prędkością stanowiącą granice przyczepności(wartość max.pow.której dochodzi do poślizgu).Różnica w mieszance przekłada się na zmiany właściwości jezdnych.Opona letnia w ujemnych temperaturach sztywnieje(guma twardnieje) zużywa się w sposób nie naturalny(w wyniku sztywniena opona traci elastyczność i pęka w trakcie np.pokonywania nierówności).Elastyczność opony jest istotnym parametrem,w wyniku sztywnienia zmienia się także wyczucie poślizgu:do uślizgu dochodzi nagle,raptownie.W trakcie deszczu zimówka lepiej odprowadza wode.Używanie zimówek w zimie i letnich w lecie to nie tylko opady czyli śnieg,to dostosowanie ogumienia (ze względu na skład,elastyczność i parametry takcyjne) do warunków jazdy.
-
- Audi 80 Klub