[All] Ile palą nasze autka ?
wreszcie policzyłam to dokładnie -
6,6 na 100km - 1,6 TD B3
a liczyłam tak - zalałam 24 litry na pusty bak, zrobiłam na tym 360 km, czyli 24 podzielic przez 360 równa się 0.0666666666666666666666666667... i pomnozyc przez 100 to jest 6,6 po zaokrągleniu... liczyłam na 5,5 ze bedzie ale sie przeliczyłam, bo pali litr wiecej niz sie spodziewałam
6,6 na 100km - 1,6 TD B3
a liczyłam tak - zalałam 24 litry na pusty bak, zrobiłam na tym 360 km, czyli 24 podzielic przez 360 równa się 0.0666666666666666666666666667... i pomnozyc przez 100 to jest 6,6 po zaokrągleniu... liczyłam na 5,5 ze bedzie ale sie przeliczyłam, bo pali litr wiecej niz sie spodziewałam
2.0 ABT
Trasa po autostradzie, jazda na PB95
Kraków - Wrocław (Trzebnica)
Zatankowane pod korek
Dystans = 290km
Czas jazdy 3h
Vmax=170kmh
Spalanie średnie 12,6l/100
Auto zatankowane pod korek w Krakowie, we Wrocławiu było niecałe 3/4 baku
Auto spaliło około 36 litrów wg Komputera BC
Wrocław - Kraków
Znowu zatankowane pod korek
Dystans 290km
Czas jazdy 3h 40 min
Vmax 110kmh (ekonomiczne, bez gwałtownych przyśpieszeń, hamowanie silnikiem)
W Krakowie wskazówka ledwo sie ruszyła z pełnego baku
Auto spaliło wg Komputera BC 17,5 litra paliwa
Wnioski:
Przejechałem tą samą trasę na 2 różne sposoby jazdy.
Szybką i ekonomiczną.
Różnice chyba widać gołym okiem.
Czas jazdy wydłużył się o jakieś 30 minut ale spalanie spadło prawie o połowę.
Wg. mnie różnica w czasie dojazdu jest znikoma, górę biorą aspekty ekonomii.
Koszty:
Przejazd KRK-WROC
36 litrów * 3,65 (pb95) = 131 zł
Przejazd WROC - KRK
17,5 litra * 3,65 (pb95) = 63,85 zł
Co do miasta to trudno sie rozeznać ale średnio 12 litrów/100
Na LPG nie jeżdże pomimo że jest założone (auto jest zamulone na LPG i pali jak smok)
Pozatym wymieniałem zderzak i nie mam zamontowanego wlewu LPG. jest zaślepiona rurka wlewowa.
Trasa po autostradzie, jazda na PB95
Kraków - Wrocław (Trzebnica)
Zatankowane pod korek
Dystans = 290km
Czas jazdy 3h
Vmax=170kmh
Spalanie średnie 12,6l/100
Auto zatankowane pod korek w Krakowie, we Wrocławiu było niecałe 3/4 baku
Auto spaliło około 36 litrów wg Komputera BC
Wrocław - Kraków
Znowu zatankowane pod korek
Dystans 290km
Czas jazdy 3h 40 min
Vmax 110kmh (ekonomiczne, bez gwałtownych przyśpieszeń, hamowanie silnikiem)
W Krakowie wskazówka ledwo sie ruszyła z pełnego baku
Auto spaliło wg Komputera BC 17,5 litra paliwa
Wnioski:
Przejechałem tą samą trasę na 2 różne sposoby jazdy.
Szybką i ekonomiczną.
Różnice chyba widać gołym okiem.
Czas jazdy wydłużył się o jakieś 30 minut ale spalanie spadło prawie o połowę.
Wg. mnie różnica w czasie dojazdu jest znikoma, górę biorą aspekty ekonomii.
Koszty:
Przejazd KRK-WROC
36 litrów * 3,65 (pb95) = 131 zł
Przejazd WROC - KRK
17,5 litra * 3,65 (pb95) = 63,85 zł
Co do miasta to trudno sie rozeznać ale średnio 12 litrów/100
Na LPG nie jeżdże pomimo że jest założone (auto jest zamulone na LPG i pali jak smok)
Pozatym wymieniałem zderzak i nie mam zamontowanego wlewu LPG. jest zaślepiona rurka wlewowa.
mnie najmnie udalo sie spalic 10,5L gazu mega spokojna jazda tak do 140 bez gwaltownych przyspieszen
ale po miescie to i 25 jak wciskam a normalnie kolo 20L czy to jest normalne cze mam szukac czegos uszkodzonego ?
przy normalnej jezdzie na trasie okolo 13L LPG polyka
wiec juz nie wiem czy to nirmalne dla tego auta czy szukac czegos
2.8 AAH quattro avant
ale po miescie to i 25 jak wciskam a normalnie kolo 20L czy to jest normalne cze mam szukac czegos uszkodzonego ?
przy normalnej jezdzie na trasie okolo 13L LPG polyka
wiec juz nie wiem czy to nirmalne dla tego auta czy szukac czegos
2.8 AAH quattro avant
i ja sie pochwale
srednio spala 10,0l / 100 km (dane ze srednich 5000 km) w zimie teraz mam ponad 11 w lecie ponizej 10 sie zejdzie.
koszt jednego przejechanego km wynosi srednio 0,41 zł
Chłopaki czy to normalne dla 1,8 na wtrysku ww??
spotkałem sie z opinią ze moze byc sonda lamdba do wymiany,
co o tym myslicie?? pozdr
srednio spala 10,0l / 100 km (dane ze srednich 5000 km) w zimie teraz mam ponad 11 w lecie ponizej 10 sie zejdzie.
koszt jednego przejechanego km wynosi srednio 0,41 zł
Chłopaki czy to normalne dla 1,8 na wtrysku ww??
spotkałem sie z opinią ze moze byc sonda lamdba do wymiany,
co o tym myslicie?? pozdr
No takie są statystyki , pojemność i masa auta robią swoje, nawet jak masz uwaloną sondę to nie poczujesz tego w zauważalny sposób (jeśli chodzi o spalanie), mam to auto trochę ponad rok i jeż się przyzwyczaiłem do jego spalania :lol: . W zimie pali około 10sciu jak jeździsz spokojnie, jak świrujesz to dojdzie do 12stu , w lecie jest tak jak mówiłem 9,5 - 10 , jak jeździsz jeszcze dużo po trasach to do 9 spokojnie zejdzie. Generalnie moim zdaniem to jak na takie auto to nie ma tragedii ,osiągi nawet fajne, i niezły dźwiek silnika (ale gdzie mu tam do R5 heheh)
wg mnie to ten bajer ze w naszym silniku JN zrezygnowano z odcięcia dopływu paliwa przy swobodnym toczeniu...tylko w tym silniku!!!
Kolega ma w golfie również 1800 i spokojnie wychodził na 8l /100 km
Odsyłam do https://audi80.pl/viewtopic.php?t=23 ... sc&start=0 tam juz ktos ten temat zaczął
Kolega ma w golfie również 1800 i spokojnie wychodził na 8l /100 km
Odsyłam do https://audi80.pl/viewtopic.php?t=23 ... sc&start=0 tam juz ktos ten temat zaczął
No nie ma odcięcia, ale tak jak pisałem , JN według producenta pali po mieście 10,6 (sprawdź na stronie głównej) , i są w nim takie myki że sonda lambda jako chyba w jedynym silniku w 80tce jest umieszczona w kolektorze, czy to że wersja bez kata miała zamiast 142NM -150 (jutro postaram się to zeskanować z książki obsługi). Te silniki na KE-Jetronic właśnie też były w golfach i chyba w scirocco i ludzie często wywalaj go zastępując wtryskiem elektronicznym. Z drugiej strony na forum golfa ktoś uturbił KE-Jetronica i auto jeździło nieźle.
mnie aah pali po miescie kolo 20L lpg a na trasie raz jak do tej pory 10L lpg
po miescie nie potrafie zejsc ponizej 20 czasem nawet 25 lyknie nie wiem czy to normalne ale na kompie mi wychodzi 19-22 srednia
wiec zastanawiam sie niy sie czasem nie przesiasc na a8 albo a6 4.2 w manualu
sam nie wiem moze to uroki quattro ale na oske tak czy tak sie nie przesiade juz <ok>
po miescie nie potrafie zejsc ponizej 20 czasem nawet 25 lyknie nie wiem czy to normalne ale na kompie mi wychodzi 19-22 srednia
wiec zastanawiam sie niy sie czasem nie przesiasc na a8 albo a6 4.2 w manualu
sam nie wiem moze to uroki quattro ale na oske tak czy tak sie nie przesiade juz <ok>
B4 2.0 ABT normalnie pali tak 12L na 100km pomiescie przy normalnej jezdzie a w trasie to nie wiem zabardzo ale mysle ze tak z 10L napewno zje
moj nargorszy wynik to jak zatankowalem za 50 zł i nie oszczedzalem wogole to zrobilem 65km nawet nie licze ile to palilo wtedy bo osiwieje mozecie nie wiezyc ale kasowalem licznik jak tankowalem i jak juz brakowalo paliwa bo szarpalo autem bylo 65,8 km porazka:/
moj nargorszy wynik to jak zatankowalem za 50 zł i nie oszczedzalem wogole to zrobilem 65km nawet nie licze ile to palilo wtedy bo osiwieje mozecie nie wiezyc ale kasowalem licznik jak tankowalem i jak juz brakowalo paliwa bo szarpalo autem bylo 65,8 km porazka:/