Witam koledzy,
mam problem ze swoim coupe 2.3 89' a mianowicie autko nie jest takie zrywne jak powinno być. Problem polega na tym że przy ruszaniu silnik zachowuje sie jak automat nawet po agresywnym puszczeniu pedału sprzęgła obroty silnika nie spadaja znacznie (minimalna różnica jest) a samochód rusza mimo wszystko nie zrywa przyczepności z asfaltem nawet na chwile. Działa to na każdym biegu nawet podczas jazdy przy zmianie biegów przykładowo z 3 na 4 tak jakby sprzęgło chodziło z opóznieniem i ze spowolnieniem. Nie jestem jakimś zaawansowanym mechanikiem to początki mojej przygody z 4 kółkami więc prosiłbym o wyrozumiałość:)
[coupe 2.3 NG] problem ze sprzeglem??
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Problem polega na tym że jeśli depczesz gaz i puszczasz raptownie sprzęgło a auto nie piszczy,nie szarpie nie idzie gwałtownie do przodu tylko pomału się rozpędza a obroty spadają powoli to najwyrazniej sprzęgło ślizga i się kończy.Jeszcze pare startów z "cegłą na gazie" i nie ruszy wcale.elviss09 pisze:Problem polega na tym że przy ruszaniu silnik zachowuje sie jak automat nawet po agresywnym puszczeniu pedału sprzęgła obroty silnika nie spadaja znacznie (minimalna różnica jest) a samochód rusza mimo wszystko nie zrywa przyczepności z asfaltem nawet na chwile.
A czy przypadkiem nie wali lekko spalenizną?
Wygląda że sprzęgło do wymiany.
chciałbym tylko uprzedzić że nie jestem typem jakiegoś startera a spokojnym kierowcą dopiero niedawno zwróciłem na to uwagę i mnie zaintrygowało. No i musze przyznać ze jesli rusza sie pod jakaś górke czy coś na nieco wyższych obrotach i obciążeniu to wlasnie czuć jakby spalone sprzęgło. Wobec tego mam jeszcze pytanie co musze wymienic? kompletne sprzęglo? i na jakie firmy zwracać uwagę (chodzi mi o zachowanie równowagi jakość-cena)? z góry dzięki za pomoc
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80