Mam problem z opuszczaniem szyby w coupecie b2 '86 (lewa).
Podczas opuszczania szyby przeskakuje mi korba jakoś znośnie otwiera się przez 1/4 wysokości szyby, ale tez trochę przeskakuje.
Potem zaczynam dociskać korbę do drzwi przeskakuje ale jakoś sie opuszcza.
Gdy chce zamknąć muszę podciągnąć ją ręką .
Na pewno muszę tam zajrzeć.
Jak sie dobrać do tapicerki drzwi by jej nie uszkodzić?
Co mogło sie popsuć (mechanizm opu.szyby czy korba)??
POMÓŻCIE :!:
[Coupe B2] mechanizm szyb
[Coupe B2] mechanizm szyb
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2007, 22:37 przez marisz, łącznie zmieniany 1 raz.
Aby zdjąć panel drzwiowy musisz wykonać następujące czynności:
-odkręcić podłokietnik (2 śruby) i delikatnie przekręcając wyciągnąć podłokietnik.
- wyciągnąc plastik spod klamki , pod nim jest śrubka, wykręcić i wyciągnąć ramke klamki.
- zdjąć osłone przy pokrętle od lusterka i odkręcić śrubke mocującą tapicerke.
- wysunąc plastik z korbki i odkręcić korbke.
- panel jest na zatrzaskach, wystarczy go podważyć np. w rogu i odciągać wzdłuż krawędzi a zatrzaski powinny puszczać. Trzeba tylko robić to 'z czuciem'
i gotowe.
Co do mechanizmu to przypuszczam że będą 'zjechane' zęby na jednym z kółek zębatych. Te kółka są zrobione ze Znalu i dosyć łatwo je zniszczyć... Wiec raczej czeka cię wymiana mechanizmu. Ale pociesze cię że jest to prosta sprawa , tylko trzeba mieć' giętkie ręce... już dokładnie nie pamiętam jak jest mocowany, ale napewno musisz odkręcić szybe od szyny prowadzącej i śrubke mocującą mechanizm do spodu drzwi. Reszte śrubek powinieneśznaleźć bez problemu..
P.S. Tak wogóle to witam na forum I Czekam na prezentacje autka w galerii.
-odkręcić podłokietnik (2 śruby) i delikatnie przekręcając wyciągnąć podłokietnik.
- wyciągnąc plastik spod klamki , pod nim jest śrubka, wykręcić i wyciągnąć ramke klamki.
- zdjąć osłone przy pokrętle od lusterka i odkręcić śrubke mocującą tapicerke.
- wysunąc plastik z korbki i odkręcić korbke.
- panel jest na zatrzaskach, wystarczy go podważyć np. w rogu i odciągać wzdłuż krawędzi a zatrzaski powinny puszczać. Trzeba tylko robić to 'z czuciem'
i gotowe.
Co do mechanizmu to przypuszczam że będą 'zjechane' zęby na jednym z kółek zębatych. Te kółka są zrobione ze Znalu i dosyć łatwo je zniszczyć... Wiec raczej czeka cię wymiana mechanizmu. Ale pociesze cię że jest to prosta sprawa , tylko trzeba mieć' giętkie ręce... już dokładnie nie pamiętam jak jest mocowany, ale napewno musisz odkręcić szybe od szyny prowadzącej i śrubke mocującą mechanizm do spodu drzwi. Reszte śrubek powinieneśznaleźć bez problemu..
P.S. Tak wogóle to witam na forum I Czekam na prezentacje autka w galerii.
Dzięki za pomoc
Już na wszelki wypadek kupiłem mechanizm (jakby co mogę oddać).
W święta będzie trochę czasu to postaram się to zrobić.
Na razie nie mam zdjęć swoich tylko te które dostałem od sprzedającego przed zakupem http://foto.onet.pl/bofpj,g4f040584wwg
Już na wszelki wypadek kupiłem mechanizm (jakby co mogę oddać).
W święta będzie trochę czasu to postaram się to zrobić.
Na razie nie mam zdjęć swoich tylko te które dostałem od sprzedającego przed zakupem http://foto.onet.pl/bofpj,g4f040584wwg
Tak, wpadliśmy po ten zderzak i wzięliśmy obydwa, bo były jednakowe (tył i przód). Brakowało kumplowi tylko z przodu (a tylni ma w kolorze lakieru) to żeby się nie bawić w malowanie to wymieni obydwa.
Wzięliśmy też deskę rozdzielczą bo swoja ma popękaną.
Gdy wyjeżdżaliśmy mijaliśmy się z czarnym scirocco, spogladali sie na nas ale nie gonili :mrgreen:
Jakby coś było nie tak, że bez pytania wzięliśmy, to daj mi znać
P.S. zaglądałeś w link do mojego albumu na onecie?
Wzięliśmy też deskę rozdzielczą bo swoja ma popękaną.
Gdy wyjeżdżaliśmy mijaliśmy się z czarnym scirocco, spogladali sie na nas ale nie gonili :mrgreen:
Jakby coś było nie tak, że bez pytania wzięliśmy, to daj mi znać
P.S. zaglądałeś w link do mojego albumu na onecie?
W święta znalazłem czas i mieliście racje, zęby w mniejszym zębatce były wytarte.
Wymieniłem mechanizm, lecz mu się jeszcze raz dostać do środka bo nie spasowałem dobrze szyby z prowadnicą na krawędzi drzwi i przycina się wewnętrzna guma na zakolu szyby. Trzeba trochę podnieść szybę na mocowaniu drugiej śruby z mechanizmem
Dzięki klax za mechanizm
Wymieniłem mechanizm, lecz mu się jeszcze raz dostać do środka bo nie spasowałem dobrze szyby z prowadnicą na krawędzi drzwi i przycina się wewnętrzna guma na zakolu szyby. Trzeba trochę podnieść szybę na mocowaniu drugiej śruby z mechanizmem
Dzięki klax za mechanizm