[b4 1.9tdi 1Z] olej w skrzyni
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9tdi 1Z] olej w skrzyni
witam.mam zamiar jutro wymienić olej w skrzyni biegów.mam pare pytań:
1 - jaki olej wybrać? wiem ze syntetyk ale czy jakiejś konkretnej firmy czy to mało ważna rzecz??
2 - jak się zabrać do wymiany bo bede robił to pierwszy raz. wystarczy spuścic stary olej i nalać nowego czy coś więcej nalezy zrobić??
3 - ile do mojej skrzyni wchodzi oleju??
1 - jaki olej wybrać? wiem ze syntetyk ale czy jakiejś konkretnej firmy czy to mało ważna rzecz??
2 - jak się zabrać do wymiany bo bede robił to pierwszy raz. wystarczy spuścic stary olej i nalać nowego czy coś więcej nalezy zrobić??
3 - ile do mojej skrzyni wchodzi oleju??
wszystko już było,w tamtym tyg pisałem dokładnie co i jak... używaj szukajki a bedziesz wiedział wszystko
1. pełen syntetyk 75W-90 tylko taki :!: :!: :!:
może być castrola lub mobila
2. odkręcasz srubą, zlewasz staryolej, zakręcasz srubę spustową, odkręcasz śrubę kontrolną, wkładasz rurkę z lejkiem na koncu do otworu i wlewasz nowy
3. 2,5litra
1. pełen syntetyk 75W-90 tylko taki :!: :!: :!:
może być castrola lub mobila
2. odkręcasz srubą, zlewasz staryolej, zakręcasz srubę spustową, odkręcasz śrubę kontrolną, wkładasz rurkę z lejkiem na koncu do otworu i wlewasz nowy
3. 2,5litra
wymiana oleju w skrzyni......
Ogólna zasada przy wymianach oleju w skrzyni/silniku jest taka by robić to (spuszczać olej) na rozgrzanym silniku ( a co za tym idzie także skrzyni), gorący/żadszy olej lepiej spływa i zabiera ze soba część pozostających w nim "farfocli". Do skrzyni powinno się wlewac tyle oleju, by jego "lustro" siegało poziomu korka wlewu, co ma ( przy całkowitym spuszczeniu starego oleju) odpowiadać 2,35 dm3.... Ostatnio w swojej smosi wymieniałem olej w przekładni głównej i spodobał mi się patent Shella, czyli korek z rórką dł. 10 cm. która po wysunięciu z butelki wchodzi do korka wlewu i idealnie przez nia mozna wlać olej do skrzyni bez dodatkowych lejków i wężyków...
Czyli lać aż bedzie się wylewało prze otwór korka wlewu.....
Pozdrawiam - Adam.
Czyli lać aż bedzie się wylewało prze otwór korka wlewu.....
Pozdrawiam - Adam.
hascher85 pisze:a jak sie sprawdza stan oleju
cobra pisze:odkręcasz śrubę kontrolną, wkładasz rurkę z lejkiem na koncu do otworu i wlewasz nowy
Zanim zadasz pytanie, przeczytaj cały temat.Omen pisze:by jego "lustro" siegało poziomu korka wlewu
A teraz ja: :lol:
Czy do tylnego dyfra lejemy taki sam olej jak do skrzyni?