Witam Wszystkich.
Przewertowałem troche forum w poszukiwaniu alufelg. Generalnie znalazłem duzo tematow na temat spraw technicznych czyli, jakie duze, ile cali jakie opony na jakie felgi itd.
Mnie natomiast interesuje jakość felg aluminiowych:) Wiem np ze BBS czy OZ to sa dobre firmy ale takie felgi (chce 16 cali) kosztuja od 2k PLN w góre. Jak maja sie do nich felgi co nowe na allegro kosztuja ok 1000 PLN np. firmy BOPSS albo jakies inne firm typu no name.
Pytałem sie kilku kolegów co do felg i oni mi doradzili zebymn kupil uzywane ale orginalne np od Audi albo od Forda. Mówili mi ze taka flega moze popekac, połamac sie itp (mowa oczywisice o tych nowych za ok 1k PLN).
Jeżeli nie jestem zbyt kasiasty i nie stać mnie na BBS itp. to jak wylgada wytrzymałość takich za 1000 PLN, jak duża szansa jest w praktyce ze taka felga moze mi popekać, powykrzywiac sie lub połamac itd.
Czekam na wasze opinie.
Pozdrawiam
Rafał
[ALL] Alufelgi - Firma - Jakość - Wytrzymałość
-
- Forum Audi 80
fosfinkel, to zależy jak zamierzasz używać tych felg. To oczywista sprawa że felgi firmowe są mocniejsze ale nie na tyle żeby były niezniszczalne.
Sam posiadam w b4 2 komplety alufelg, jedne z nich to OZ i muszę przyznać że są bardzo mocne, zaliczyłem już kilka dziur i są idealne. Kupiłem nówki sztuki, a cena w rozstawie do b4 wcale nie jest taka duża jak piszesz.
Ja osobiście wybrałbym opcję felg firmowych, dlaczego? Lepiej dołożyć i mieć coś porządnego i pewnego. Jeśli nowe odpadają, można szukać używanych, jest tego sporo, tylko uważaj na naprawiane.
Nie daj się naciągnąć na chinszczyznę z allegro.
Sam posiadam w b4 2 komplety alufelg, jedne z nich to OZ i muszę przyznać że są bardzo mocne, zaliczyłem już kilka dziur i są idealne. Kupiłem nówki sztuki, a cena w rozstawie do b4 wcale nie jest taka duża jak piszesz.
Ja osobiście wybrałbym opcję felg firmowych, dlaczego? Lepiej dołożyć i mieć coś porządnego i pewnego. Jeśli nowe odpadają, można szukać używanych, jest tego sporo, tylko uważaj na naprawiane.
Nie daj się naciągnąć na chinszczyznę z allegro.
Felgi oryginalne też są robione przez bardzo dobre firmy - szprychowe robił BBS, resztę Ronal albo Speedline. Miałem 3 komplety oryginalnych i wszystkie uważam za bardzo wytrzymałe , poza tym nawet te 14calowe uważam za bardzo ładne. Moim zdaniem poszukaj oryginalnych bo tej cenie na pewno znajdziesz ori w bardzo dobrym stanie
Jeśli 16" felgi to będę jeździł na oponach 205/55/16. Felgi dopiero na wiosnę ale wole za w czasu rozeznać się w temacie:)
W grę raczej wejdą ori od Audi/Ford lub innej firmy (nie chińszczyzna). Tak wiec jeszcze jakie firmy sa markowe w temacie felg poza mi znanymi czyli BBS, OZ no i Speedline oraz Ronal?
W grę raczej wejdą ori od Audi/Ford lub innej firmy (nie chińszczyzna). Tak wiec jeszcze jakie firmy sa markowe w temacie felg poza mi znanymi czyli BBS, OZ no i Speedline oraz Ronal?