Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ACE] Jakie opony ? - całoroczny komplecik ..

Awatar użytkownika
mEE
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[80 B4 2.0 ACE] Jakie opony ? - całoroczny komplecik ..

Post autor: mEE » 20 gru 2008, 00:07

Witam wszystkich!

Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem opon całorocznych. Pewnie powiecie jaki jest sens kupowania całorocznych bo przecież "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" i żebym kupił osobny komplet lato/zima. Niestety mam 19 lat, bez pracy w dodatku student i nie mam takiej kasy a opony sa w takim stanie ze obydwa komplety potrzebują wymiany, dlatego taniej będzie kupić całoroczne. Zastanawiam się nad dwoma rodzajami. Chciałbym o wasze opinie co do opon - które lepsze i bardziej sie opłacają

zastanawiam sie nad :

1. Pirelli P2500 Euro 205/60R15 91 H
2. Goodyear EAGLE VECTOR EV-2+ 205/60R15 91 H

ja osobiście przychylam sie do pirelli ..
chyba ze macie lepsze propozycje opon to piszcie ..

// nie wiedziałem gdzie to upchnąć wiec jak napisałem w złym dziale to proszę o przeniesienie

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 20 gru 2008, 09:21

mEE pisze:Pewnie powiecie jaki jest sens kupowania całorocznych bo przecież "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" i żebym kupił osobny komplet lato/zima.
I tak Ci właśnie powiem. Ja osobiście nie poszedłbym na taki układ choćbym miał nie jeździć autem w zimie. A zdobycie 400zł na komplet ładnych używanych 15" zimowych nie powinno być trudne, skoro stać Cie na paliwo to również w pierwszej kolejności powinno stać Cie na bezpieczeństwo, tym bardziej iż mieszkasz w terenie górzystym.

Awatar użytkownika
mEE
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mEE » 20 gru 2008, 11:26

tak tak ... TY osobiście byś nie kupił bo hajs masz, prace tez to czym sie martwisz przeciez bezpieczeństwo to podstawa ... Tylko powiedz mi co to za gówniany komplet uzywanych opon za 100 zl sztuka ? bieżnik 4 mm ? data produkcji 2002 ? to jest to Twoje bezpieczeństwo o którym wspominasz w oponach używanych ? zdecydowanie wole dobre, całoroczne i co najważniejsze NOWE opony .. skoro stac mnie na paliwo to stac mnie na opony ... a skoro mam 2 tysiace na dwa komplety opon to znaczy ze stac mnie na nowe auto ? chyba nie ? Więc nie porównuj paliwa którego tankuje 20 litrów do wydatku jakim sa opony, tym bardziej ze kwote na opony musze miec całą bo co w sklepie powiem ? doniose polowe za rok jak uzbieram ?

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 20 gru 2008, 11:47

Koledzy spokojnie :mrgreen:
mEE, poczytaj sobie ten temat: viewtopic.php?t=21035&postdays=0&postorder=asc&start=0 dowiesz się więcej na temat różnic między oponami letnimi, a zimowymi. Kolega Solskier ma rację. na zimę najgorsze zimówki są lepsze od letnich.

gdybyś określił ile maksymalnie chcesz przeznaczyć na opony, to byłoby łatwiej coś powiedzieć.
a co do kupowania opon używanych, to należałoby dodać, że jest to kupowanie kota w worku.

Awatar użytkownika
mEE
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mEE » 20 gru 2008, 12:28

grze pisze:mEE, poczytaj sobie ten temat: view...der=asc&start=0 dowiesz się więcej na temat różnic między oponami letnimi, a zimowymi.
wiem jakie sa roznice , wiem tez ze najlepiej miec letnie latem i zimowe zimą ale nie stac mnie na taki komplet a musze wmiecic obydwa ..
grze pisze:na zimę najgorsze zimówki są lepsze od letnich.
tez tak sadze i nie mowilem nigdy odwrotnie ... w temacie sa caloroczne opony ... wiadomo ze nie beda najlepsze zima ale jak kupie jakies porządne w stylu pirelli to mysle ze dam rade troche na nich pojezdzic .... ile mam kasy ? mysle ze kolo 1000/1200

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 20 gru 2008, 12:56

mEE pisze:Tylko powiedz mi co to za gówniany komplet uzywanych opon za 100 zl sztuka ? bieżnik 4 mm ? data produkcji 2002 ?
No i tu jesteś w wielkim błedzie, za komplet opono 15" zimowych z rocznika 2007/2008 i wysokością bieżnika >7mm dasz max 500zł.
mEE pisze:ile mam kasy ? myślę ze kolo 1000/1200
Za 1200zł kupisz komplet opon zimowych i letnich bez żadnego problemu tak jak napisałem powyżej, wiec po co wydziwiać.
mEE pisze:TY osobiście byś nie kupił bo hajs masz, prace tez to czym sie martwisz przecież bezpieczeństwo to podstawa ...
A tak na marginesie skąd to wiesz, bo Cie rozczaruje, pracy nie mam... ale mam łeb na karku i to wystarczy.
mEE pisze:tym bardziej ze kwote na opony musze miec całą bo co w sklepie powiem ? doniose polowe za rok jak uzbieram ?
Jak chcesz kupować opony w sklepie to możesz wziąć je na raty <ok>
Ostatnio zmieniony 20 gru 2008, 13:04 przez Solskier, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 20 gru 2008, 13:03

jeśli spodziewasz się jakichś nawet niedużych wpływów np. za pół roku czy rok, to mógłbyś spokojnie zacząc stopniowo kompletowac dwa komplety opon ze średniej półki - letnie i zimowe.

np. gdybyś planował rozłożony w czasie zakup 8 opon w średniej cenie 170 zł/szt.
wychodzi Ci kwota 1360 za dwa komplety.
zatem jeden kupujesz teraz za 680 zł
skoro mowisz, ze masz na to 1000 zł, to 320 powinno Ci zostac
następnie po pół roku dokładasz 360 zł do tych 320 i masz dwa komplety nowych opon <ok>

więc nawet jakbyś nie miał tych 360 zł później, to spokojnie dwie nowe byś kupił za 340, a dwie bys wział jeszcze z tych starych póki nie kupisz nowych

a tych starych masz dwa komplety? letnie i zimowe czy tylko letnie?

[ Dodano: 2008-12-20, 13:07 ]
Solskier z resztą napisał CI to samo :mrgreen:

Awatar użytkownika
mEE
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mEE » 20 gru 2008, 13:50

starych mam 2 komplety ... na letnich jescze moze przejezdze gorzej z zimą ... nie cche sie pakowac w uzywane czy stare opony ... tak samo firma .. moge miec nowe za 190 ale to bedzie gorsze niz moje prawie lyse dunlopy .. dlatego rozgladalem sie za pirelli / goodyear

noorbi

Post autor: noorbi » 20 gru 2008, 13:54

No chyba nie chcesz powiedzieć że prawie łyse dunlopy są lepsze od nowych np. Fulda.
Solskier, ma rację.
A nie myślałeś o kupnie na raty?

Awatar użytkownika
mEE
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mEE » 20 gru 2008, 14:25

nie .. ja mowie o biednych debicach za 180 zl nowe ze sklepu .. mowie o letnich

na raty .. nie chce sie pakowac w raty tymvbardziej ze ten 1000 mam .. po co wiec brac na raty

mam wrazenie ze sie nie rozumiemy ... chodzi mi o to ze mam 1000 zl i za to chce kupic opony caloroczne (pirelli good yera etc ) znanyc hmarek zeby byly dobre albo zezeli sie zmieszcze w cenie dwa komplety lato/zima .... zaznamczam po raz setny ze nie chce uzywanych 5 letnich opon z allegro ... czytalem opinie o takic hsprzedawcach .. wysokosc biezika jest oszukana a niekiedy opony sa zdarte po brzegach .. nie chce tez brac byle czego jakies biedne debice czy cos

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 20 gru 2008, 15:05

mEE pisze:mam wrazenie ze sie nie rozumiemy ... chodzi mi o to ze mam 1000 zl i za to chce kupic opony caloroczne (pirelli good yera etc ) znanyc hmarek zeby byly dobre albo zezeli sie zmieszcze w cenie dwa komplety lato/zima .... zaznamczam po raz setny ze nie chce uzywanych 5 letnich opon z allegro ... czytalem opinie o takic hsprzedawcach .. wysokosc biezika jest oszukana a niekiedy opony sa zdarte po brzegach .. nie chce tez brac byle czego jakies biedne debice czy cos
a o czym niby ja do Ciebie pisze? :-) tez używanych bym nie kupił. poszukaj coś w sklepach internetowych. np. na opony.com
na zimę weź sobie rozmar 195 to będzie troche taniej

Awatar użytkownika
mEE
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mEE » 20 gru 2008, 15:55

no i o tym mowie .. za 180 zl ze sklepu to bedzie jakis noname i pewnie lipa ... jedyne c oznalazlem w miare taniego i dobrego to

http://www.opony.pl/opony_pl/opona.aspx ... 5&rodzaj=1

http://www.opony.pl/opony_pl/opona.aspx ... 6&rodzaj=1

ale to 260 za opone wiec nie wie mjakim cudem wy chcecie za 1000 zl kupic az dwa komplety ? chyab ze tak jak mowile mwczesnie jno name ktore bedzie gorsze od tego co mam teraz

co do zimy:

http://www.opony.pl/opony_pl/opona.aspx ... 0&rodzaj=1

http://www.opony.pl/opony_pl/opona.aspx ... 7&rodzaj=1

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 20 gru 2008, 17:13

na zimę możesz kupić np. te:
http://www.opony.com/opony/593_d%C4%99bica_frigo_2.html
lub te:
http://www.opony.com/opony/26_barum_polaris_2.html
(na zimę lepiej kupić szerokokość 195 niż 205)
czyli wychodzi ok. 170 zł za sztukę
Te opony Barum są całkiem niezłe. Sam jeździłem kilka sezonów na Barum Polaris i byłem zadowolony. Za tą cenę godne polecenia).

Masz zatem już kwestię zimy (komplet nowych opon za niecałe 680 zł).

teraz na lato.
mówisz, że letnie masz jeszcze takie sobie, więc wybierzesz dwie lepsze z tych co masz i na lato kupisz sobie narazie tylko dwie nowe za ok. 180zł/szt.

wyjdzie CI to razem z zimowymi ok. 1000 zł więc mieścisz się w budżecie <ok>

potem jak będziesz miał przypływ kiedyś gotówki to dokupisz sobie jeszcze dwie opony.
rozwiązanie problemu chyba dobre.

ps. tych opon za 270 zł/szt., do których linka podałeś może nie kupisz bo CI i rak braknie kasy ale zawsze to będziesz miał nowe opony i to dwa komplety (lato i zima)

Lisek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lisek » 20 gru 2008, 17:19

Witam ja mam w oplu oponki dębica navigator i są lux. A jak jeździsz dużo po mieście to, naprawde są godne polecenia. Jest to mój drugi komplet opon całorocznych, pierwsze jakie zjezdziłem to były googyer vector 5.Audikiem jeżdżęna zimówkach i nie widze dużej różncy w jeździe

kyto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kyto » 20 gru 2008, 17:39

po 1 w pore sobie przypomniales. zimowki kupuje sie po zimie, jak sklepy sie wysprzedaja. ja bym kupil uzywane zimowki np. roczne. u wulkanizatora mozna je tanio kupic. a na lato bym sobie sprawil jakies roczne niekoniecznie "firmowe". a co do calorocznych...moja kolezanka sobie kupila bo byla uparta i nie sluchala nikogo. w zimie byly do dupy, a w lecie byly jeszcze bardziej do dupy. no chyba, ze lubisz sobie posluchac pisk kol przy kazdym ruszaniu i skrecaniu. sa tak miekkie w lecie, ze szkoda gadac. po 1 sezonie letnim nadawaly sie do wymiany. kupila michelin, to byla chyba ostatnia seria bo z tego co wiem to michelin wycofal sie z wielosezonowek.
swoja droga po co ta agresja z twojej strony? czyja to wina, ze nie masz kasy i nie pracujesz i kupiles sobie 2 litrowe audi? ja w wieku 19 lat juz dawno pracowalem. sprzedaj auto kup rower-to moja rada

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl