Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 Avant 1.9TDI] wycieraczka tylna

anras

[80 B4 Avant 1.9TDI] wycieraczka tylna

Post autor: anras » 22 gru 2008, 10:35

Mam problem z tylną wycieraczką w Audi 80 Avant 1.9TDI jak włączę ją to nie wraca powrotem na swoje miejsce zatrzymuje się w różnych pozycjach na tylniej szybie i co jakiś czas się włącza przesunie się troszkę zatrzyma się i znowu po pewnym czasie robi to samo <mur> jest to troche dobijające i rysuję mi tylną szybę jak jest sucha, przestaje jak zgaszę (wyłączę) samochód i pozostaje w pozycji w której się zatrzyma nie powraca na swoje miejsce.
pozdrawiam wesołych świąt

Awatar użytkownika
wujo1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wujo1 » 22 gru 2008, 10:54

ja już bym wymienił silniczek lub zobaczył bezpiecznik itp

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 22 gru 2008, 11:19

Do czyszczenia mechanizm wycieraczki, zaczyna sie przycierac z powodu korozji wywołanej przez przeciakąjąc rurke od spryskiwacza. Zrób to szybko to sie obedzie bez wymiany silniczka.

elviss09
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elviss09 » 22 gru 2008, 19:37

witam i dołączam się do tematu tylko że u mnie jest ten sam problem w audi coupe, a w dodatku jak rozebrałem klape z tyłu żeby dostac sie do silniczka i go przeczyścic oraz nasmarować a później wszystko złozyłem spowrotem to teraz nie mogę odpalić auta.. :-? po przekręceniu stacyjki wszystko jest ok zapalają się odpowiednie kontrolki ale jak juz chcę zakręcic silnikiem to kontrolki przygasają a z tyłu auta cos jakby zaskakuje (nie jestem pewien czy właśnie w miejscu wycieraczki tylnej czy tam gdzie jest zbiornik do płynu spryskiwaczy-od kupna nic tam nie było dopiero teraz postanowiłem zalać) a silnik nawet nie drgnie.. koledzy pomóżcie bo nie jestem mechanikiem ani nie znam nikogo kto mógłby pomóc a przygodę z samochodami dopiero zaczynam aha mam jeszcze pytanie gdzie znajduje się bezpiecznik od tej wycieraczki lub pompy tylniego spryskiwacza jeśli wogóle jest? :oops:

bendzi40
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bendzi40 » 22 gru 2008, 19:45

czyli cieknie płyn na silniczek,?
też staje wycieraczka jak jej pasuje

elviss09
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elviss09 » 22 gru 2008, 20:14

w tym problem że u mnie wogóle nie cieknie a słychać jak pracuje pompa a wycieraczka staje gdzie chce

tadeuszek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

wycieraczka tylna

Post autor: tadeuszek » 22 gru 2008, 20:23

Witam, miałem ten sam problem co koledzy, niekontrolowane zatrzymywanie się wycieraczki w rożnych położeniach, w moim przypadku usterką nie był przeciekający palec spryskiwacza, zabrudzony mechanizm czy uszkodzony cieplnie silniczek (uzwojenie silniczka). Problem był leciwy jak moja audiczka rocznik 94 a mianowicie wytarta jedna kostka węglika (szczotka) na komutatorze wirnika silniczka, przez co nie dolegała i nie przewodziła napięcia na twornik wirnika, druga była dłuższa i mocniej dolegała, ja rozciągnąłem sprężynkę na bardziej wytartej i krótszej kostce która jest dopychana do twornika silniczka i złożyłem do całości. Wszystko jest ok wycieraczka pracuje prawidłowo.

Wycieraczkę da się rozebrać przez wymontowanie całego mechanizmu z szyby, rozwierceniu nitów zasklepiających mechanizm zębatki i ośki slimaka silniczka. wyciągnięciu koła zębatego innaczej nie wyciągniemy samego silniczka z obudowy odgięciu kombinerkami czterech blaszek i ściągnięciu płytki czołowej na której są zamocowane dwie kostki węglowe ze szczotkotrzymaczami i kondensator czerwony... przy okazji mozna przeczyścić komutator i sprawdzić czy nie jest powypalany i czy nie ma przebić. Najlepiej szczotki wymienić na nowe, ja jedną miałem długą na 8 mm drugą na 5 mm na tej rozciągnąłem sprzężynkę dociskową. Trochę problemu jest założeniem twornika między szczotki ale da się... Mam słabe fotki z telefonu spróbuje je później wrzucić i opisać...
DLATEGO STAWIAM NA WYTARTE SZCZOTKI...

anras

Post autor: anras » 24 gru 2008, 13:43

Dziękuję za porady.
Zrobiłem to wcześniej nim się załogowałem na tym forum zdemontowałem całkowicie zbiornik spryskiwacza, przeczyściłem silniczek i mechanizm (był zalany płynem ze spryskiwacza i było trochę korozji), ale czyściłem w powietrzu bo śruba mocująca mechanizm do szyby stoi na ament i nie mogłem jej odkręcić obawiałem się na chama odkręcać ( klucz + 2 metry rurki w pewnych przypadkach wyciągarka 10 ton ręczna i mocowana na końcu rury i słupa lub jakiegoś elementu stałego danej maszyny urządzenia idą wszystkie śruby jak jest podejście) żeby szyba nie pękła.

Wcześniej przed czyszczeniem prawie w ogóle wycieraczka nie chodziła ruszyła się zaledwie na 2 cm i stała przesz pewien zanim się ruszyła na kolejne 2 cm.

Co dowiedział się ze mogę mieć problemy ze stykami ale tam nie mogę się dostać z powodu braku miejsca i tej ch..... śruby co nie chce drgnąć.

Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi

bendzi40
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bendzi40 » 04 sty 2009, 15:18

już działa jak należy sama sie naprawiła,chodzi z jednej str, na druga i juz nie staje <piwo>

anras

Post autor: anras » 20 sty 2009, 14:06

nie wiem co sie stało ale jusz działa jak powinna po tych przymroskach stało sie coś niewiarygodnego wyczieraczka działa jak powina i regulacja świateł działa wcześniej nie działała wogule myślałem przełącznik wysokości swiateł mam spalony ale to była wina lęząca w czymś innym nie dochodziłem do tego i nie będe pozdrawiam

bendzi40
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bendzi40 » 20 sty 2009, 19:57

i znów staje gdzie sie jej podoba
trzeba rozebrać ten silniczek :oops:

darkangel84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: wycieraczka tylna

Post autor: darkangel84 » 20 sty 2009, 22:33

Witam,
Dzisiaj właśnie uporałem się z tym problemem. Wszyscy mówili że to silniczek bo płyn ze spryskiwacza leci na tryby i takie tam, więc rozkręciłem wszystko zaglądam do środka a tam jak nówka, żadnych uszkodzeń. Podłączam na krótko i działa oki, robi pełne ruchy, bez niepotrzebnych zatrzymać. Skręciłem i znowu zatrzymuje się gdzie chce :-/ i co się okazało... pokrywka od silniczka była za mocno skręcona :D poluzowałem trochę śrubki i śmiaga :D więc spróbuj tego :D

a ja mam inny problem.... spryskiwacz tynej szyby nie działa,i nie wiem jak do tego się zabrać... pompka słychać jak pompuje ale zero płynu z tyłu z wężyka. Ma ktoś jakiś pomysł?? wiecie którędy dokładnie leci wężyk od zbiorniczka?? aa dodam że mam A4 i tam est chzba tzlko jeden zbiornik na płyn od spryskiwacza, z przodu. Ktoś się orientuje??

elviss09
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elviss09 » 21 sty 2009, 20:25

u mnie problem z wycieraczka polegal na tym ze masa idaca do silniczka miala przebicie i jak np klapa byla zamknieta to nie dzialalo a jak otwarta to chodzil elegancko ;-) znalazlem problem i wszystko juz gra. a co do spryskiwaczy to u mnie tez nie chodzil ale od czasu kiedu go kupilem :-/ postanowilem sie za to zabrac i u mnie wezyk ktory idzie od pompy do tego zraszacza byl poprostu zaslepiony ale u Ciebie mogl sie poprostu zatkac wtedy tez bedzie slychac prace pompy ale plyn nie poleci wiec proponuje wziac igielke na poczatek i przetkac ;-) jesli nie podziala to trzeba juz wyjac zraszacz i po przewodzie sprawdzac co sie stalo.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
boomer86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: boomer86 » 24 sty 2009, 14:53

sprawdz sam mechanizm - odkrec tapicerke porkywy bag. Moze tez byc przetarty przewod z jednej z przelotek w tylnej pokrywie - czesta przypadlosc - i nie styka zawsze ....

manq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: manq » 30 sty 2009, 17:02

witam.
sprawdz wiązkę tą po lewej stronie (od kierowcy) która wchodzi do tylnej klapy. u mnie był ten sam problem z wycieraczką jak u ciebie. Pomogło polutowanie i zaizolowanie przełamanych kabli.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl