[80 b4] słabe hamulce
[80 b4] słabe hamulce
witam.właśnie wróciłem z przeglądu gościu twierdzi że mam sprawne hamulce i wszystko jest w porządku ,lecz moim zdaniem furka nie hamuje tak jak powinna. Wczoraj jeździłem B3 brata i u niego wystarczy delikatnie nacisnąć hamulec i odrazu odczuwalne jest hamowanie,a u mnie trzeba dość wcisnąć pedał.Z tym problemem borykam się dość długo,na suchym asfalcie muszę użyć dużej siły aby zadziałał ABS.króciec wyjściowy w wakumpompie (czy jak to sie tam nazywa )wygląda na sprawny,wymieniłem tarcze i klocki zaraz po zakupie auta,ponieważ odczuwalne było bicie na kierownicy podczas hamowania i nie pamiętam jak hamował wcześniej,czy przyczyną słabych hamulców mogą być kiepskie klocki?.
[ Dodano: 2008-12-20, 11:08 ]
Ps.dodam że odpowietrzałem trzy razy nic nie pomogło,a po postoju całą noc podczas pierwszego naciśnięcia pedału hamulec działa poprawnie ale już za drugim razem hamulec jest już odczuwalnie słabszy.
[ Dodano: 2008-12-20, 11:08 ]
Ps.dodam że odpowietrzałem trzy razy nic nie pomogło,a po postoju całą noc podczas pierwszego naciśnięcia pedału hamulec działa poprawnie ale już za drugim razem hamulec jest już odczuwalnie słabszy.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2008, 19:39 przez pawian78, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Oczywiście że tak. Tak samo jakość tarczy odgrywa tu znaczną rolę. Powiem Ci jeszcze tak że nie możesz sugerować się autem brata bo jak wiadomo każde auto będzie dawało inne odczucia, to może być kwestia starego płynu hamulcowego, zużytej pompy, jednak jeśli na przegładzi wyszło że hamulce są ok to nie masz się czym martwić.czy przyczyną słabych hamulców mogą być kiepskie klocki?.
ok.nie pamiętam jakiej firmy kupiłem klocki i tarcze ,jeżdżę tak już prawie rok właśnie zakupiłem płyn wymienię jeszcze jego, zobaczę jakie będą moje odczucia. Mam nadzieje że lepiej będzie hamował.Zastanawia mnie tylko dlaczego rano jest dużo lepiej podczas pierwszego hamowania a później jest spora różnica,może to faktycznie wina płynu.
Po dłuższym postoju szczególnie wieczorem kiedy powietrze jest wilgotniejsze para wodna osadza się na tarczach hamulcowych powodując powstawanie na ich powierzchni rdzy, co skutkuje polepszeniem skuteczności hamulca podczas pierwszego hamowania. Dlatego też przy pierwszym naciśnięciu na pedał towarzyszą różnego rodzaju odgłosy znikające gdy okładziny lub klocki przywrócą połysk na tarczy lub w bębnie.pawian78 pisze:właśnie chodzi o to że po pierwszym hamowaniu jest gorzej,