[80,1.9D 1Y 91 rok]Licznik z obrotomierzem pasuje?
[80,1.9D 1Y 91 rok]Licznik z obrotomierzem pasuje?
Witam! Jak w tytule chciałbym zastosowac licznik z obrotomierzem do mojej Audiczki ale niemam pojecia czy to jest mozliwe,gdzie sie go ewentualnie podłącza? W szukajce cos było ale nic nie znalazłem o tym silniku.Silnik 1.9D wolnossący.Z góry dziekuję za pomoc!
Jeśli znajdziesz ori licznik z diesla b3 (strzasnie cięzko taki dopaść) to wyciągasz stary licznik wkładasz nowy i śmigasz:) A jak chcesz pchać z benzynowego to musisz montować potencjometr. Opis jak to zrobić masz w downoldzie. Może się myle, ale wydaje mi się że 1,6d i 1,9d nie różnią się chyba niczym oprócz pojemności.
musisz dokupić obrotomierz z diesla, poniewarz zakładając z benzyny , bedą złe wskazania, samo przełożenie obrotomierza to nie jest nic trudnego, jakas godzinka zabawy, w razie problemów mogę ci opisać dokładnie co i jak, szkoda kasy na cały licznik,na 99% będziesz miał w kostce wyprowadzną instalację, tak więc do dzieła. pozdr.
- bieniek1984
- Forum Audi 80
nie znam się na oznaczeniach silników, ale jesli pod maska pracuje silnik diesla to zegary muszą byc na płycie dieslowskiej , poniewarz nadawane sa inne impulsy do obrotomierza, i prędkościomierza, włożenie samego obrotomierza do zegarów to bardzo prosta sprawa ale jeśli wszystko ma chodzić tak jak powinno to zegary z diesla bądź płyta z diesla. pozdr.
w 1z będzie działał zapytaj klubowicza o nicku cobra.
W odwrotną strone też działa wsadziłem do siebie(1.8benz) licznik od tdi i wszystko chodziło poprawnie tak samo jak w liczniku benzynowym tyle że skala jest mniejsza.
[ Dodano: 2008-12-26, 14:26 ]
Tutaj podaje link do ładnego wyjaśnienia: viewtopic.php?t=4206&highlight=licznik+tdi+benzyna
W odwrotną strone też działa wsadziłem do siebie(1.8benz) licznik od tdi i wszystko chodziło poprawnie tak samo jak w liczniku benzynowym tyle że skala jest mniejsza.
[ Dodano: 2008-12-26, 14:26 ]
Tutaj podaje link do ładnego wyjaśnienia: viewtopic.php?t=4206&highlight=licznik+tdi+benzyna
Z benzyny 4-5 cylindrów do tdi - 1Z pasuje na 100% !
view...nik+tdi+benzyna przeczytaj...
view...nik+tdi+benzyna przeczytaj...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ja zakładałem u mojego ojca do silnika 1.9TD (AAZ) obrotomierz z 1.9 TDI (1Z) po podłączeniu na wolnych obrotach pokazywał 5 tyś obrotów i wskazówka falowała. Rozwiązałem to dzięki instrukcji z download, wlutowałem potencjometr i spokojnie opuściłem wolne obroty do 900 i wskazówka przestała falować. Co do poprawności wskazań nie jestem pewien ale ważne że działa :mrgreen: .