[1.9D 1Y] Układ chłodzenia i ogrzewania.
-
- Forum Audi 80
[1.9D 1Y] Układ chłodzenia i ogrzewania.
Mam problem z cisnieniem płynu chłodzacego do nagrzewnicy plyn ledwie sie saczy z weża zasilajacego co powoduje brak ogrzewania czy moze to byc uszkodzona pompa wodna???
Ostatnio zmieniony 29 gru 2008, 17:13 przez grzesiekcycu, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
żeby odpowietrzyc układ , ustaw na panelu ogrzewania na "ciepło" odkręć korek od zbiorniczka wyrównawczego odpal autko i cierpliwie czekaj, aż włączy sie wentylator. W zaleznosci od efektu powtarzaj to do skutku. Jesli to nie pomoże sprawdź szczelność układu chłodzenia, sprawdza sie je za pomoca ręcznej pompki powietrza z cisnieniomierzem, pompujesz do cisnienia 1,4 bara, jesli wskazówka nie cofnie sie w ciągu 1-2 min. to układ jest w poządku. pozdr.
-
- Forum Audi 80
tak robilem caly czas i nic z tego silnik pracuje noramalnie termostrat tez a jak sciagne waz zasilajacy to mi ledwo z niego kapie juz sam niewiem co robic mysle ze zatkane beda komory na bloku bo juz nic sam nie wymysle dziwne jest tylko to ze na jesien mialem ogrzewanie bardzo dobre a na drugi dzie nie bylo wogule niewiem czy to cos z elektronika nieznam sie na tym ale mi to dziwne ze w jeden dzien mam na drugi nie nic nie ruszajac po prostu magia chyba
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
kolego nie wiem jak ty ale ja na całkowicie odkręconym korku odpowietrzam gdyż inaczej sobie tego nie wyobrażam bo jak miało by uciec zbędne powietrze? jeśli zakręcisz korek to raczej on sam tego powietrza nie wypuści ponieważ on trzyma wysokie ciśnienieromulus697 pisze:ROBIN69 zgadza się w początkowej fazie odpowietrzania też tak robię, ale gdy silnik zaczyna łapac temperaturę trzeba korek zakręcic .Układ chłodzenia jest układem zamkniętym i przy wyższych temp. korek musi byc sprawny i zakręcony.Pozdro.
ps: rUbin a nie rObin :lol: <ok>
BTW: wracając do tematu zrób tak jak kolega pasiak radzi przedmuchaj kompresorem układ chłodzenia(tylko jakiejś uszczelki nie wydmuchaj <mikolaj>) i przepłukaj dodatkowo nagrzewnice
-
- Forum Audi 80
- bieniek1984
- Forum Audi 80