Jak w temacie.
Auto na zimnym silniku długo kręci (strzela) zanim odpali.
Nasuwa się, że coś jest nie tak z zapłonem.
W związku z tym moje pytanie: czy za zapłon jest odpowiedzialny komp. sterujący silnikiem ?
Nie wiem, czy ma to jakiś wpływ ale ostatnio wymieniany był czujnik Halla i czujnik temperatury.
Po odpaleniu auto wkręca się na jakieś 1400 obr/min i dziwnie reaguje na gaz.
Na luzie obroty wolno spadają po przygazowaniu, na biegu po odpuszczeniu gazu, dopiero po chwili czuć szarpnięcie i zwalnianie.
Zastanawiam się nad zakupem kompa sterującego, tylko chciałbym wiedzieć czy to może pomóc w powyższych problemach.
Jeszcze jedno: czy ktoś zna dobrego mechanika od Audi w Wawie?
[ABC] Problem z odpalaniem i obrotami
[ABC] Problem z odpalaniem i obrotami
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2012, 14:10 przez 8S3, łącznie zmieniany 2 razy.
Może już to zrobiłeś ale jak nie to na początek sprawdź (czytaj zdemontuj całkowicie i uszczelnij) układ dolotowy powietrza. Pracy na 2 godzinki a u mnie pomogło. Miałem wydmuchaną uszczelkę spod silnika krokowego (ster. wol. obr.) i duży luz na uszczelce pomiędzy dolotem a przepustnicą. Po uszczelnieniu tych miejsc silniczek zaczął chodzić jak dzwoneczek.
- siwusek216
- Forum Audi 80
yankes2.8, nie sprawdzałem dolotu ale przed wymianą czujnika było dobrze.
Pytałem mechanika, który wymieniał mi czujnik o ten zapłon.
Twierdzi, że nie ustawia się zapłonu, że za to jest odpowiedzialny komp. sterujący silnikiem.
To jak się ustawia zapłon w 2.6?
Zapłon nie był ustawiany po wymianie czujnika.siwusek216 pisze:Po wymianie czujnika halla ustawiłeś zapłon?
Pytałem mechanika, który wymieniał mi czujnik o ten zapłon.
Twierdzi, że nie ustawia się zapłonu, że za to jest odpowiedzialny komp. sterujący silnikiem.
To jak się ustawia zapłon w 2.6?
- siwusek216
- Forum Audi 80