Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b3]Jakie napięcie na przednie żarówki świateł mijania

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@rcus
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[80 b3]Jakie napięcie na przednie żarówki świateł mijania

Post autor: M@rcus » 01 sty 2009, 16:00

Witam, mam pytanie a mianowicie ile powinno wynosić napięcie w kostce przedniej żarówki? Na wyłączonym silniku na światłach mijania mam 11,6V zaś na włączonym silniku ok. 14,4V Na światłach drogowych na włączonym silniku jest 11,6V. Pytam dlatego ponieważ zakupiłem żarówki Osrama i po 3 miechach popaliły się, kupiłem jakieś tanie na chwilę i się po 2 tyg. spaliła, teraz włożyłem Philipsy ale nie kosztowały tanio, a nie uśmiecha mi się ciągle zmieniać żarówki, czy napięcie 14,4V to nie za dużo? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 01 sty 2009, 22:14

Ja kiedyś dokonywałem takich pomiarów po wymianie regulatora napięcia ładowania na nowy:
Silnik zgaszony, włączone światła mijania, pomiar na klemach akumulatora: 11,48V
Silnik zgaszony, pomiar z tyłu kostki z podłączoną żarówką, włączone światła mijania: 10,38V
Silnik zgaszony, pomiar z tyłu kostki z podłączoną żarówką, włączone światła drogowe: 10,20V
Silnik uruchomiony, włączone światła mijania, pomiar na klemach akumulatora: 14,30V
Silnik uruchomiony, pomiar z tyłu kostki z podłączoną żarówką, włączone światła mijania: 12,94V
Silnik uruchomiony, pomiar z tyłu kostki z podłączoną żarówką, włączone światła drogowe: 12,75V

[ Dodano: 2009-01-01, 23:03 ]
M@rcus pisze:Na wyłączonym silniku na światłach mijania mam 11,6V zaś na włączonym silniku ok. 14,4V Na światłach drogowych na włączonym silniku jest 11,6V.
To niemożliwe żeby przez oryginalną instalacje do żarówki dopływało takie napięcie pewnie miałeś spaloną żarówkę jak mierzyłeś i bez „oporu” żarówki wyszło wyższe napięcie.
A lampy masz w dobrej kondycji, może to ich wina.

[ Dodano: 2009-01-02, 01:46 ]
Jeszcze przyszedła mi do głowy taka myśl, że może ktoś "stjuningował" instalację tak że gdy włączysz światła drogowe to światła mijania się nie wyłączają i świecą oba.

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 02 sty 2009, 18:07

A nie masz czasem dorobionych przekaźników? może masz coś takiego i napięcie podawane jest bezpośrednio z aku na lampy. Ale mimo wszystko 14,4v to dużo. Jakie w takim razie masz napięcie ładowania na zapalonym silniku bez włączonych jakichkolwiek odbiorników? Może regulator padł i daje za wysokie napięcie.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 02 sty 2009, 19:23

M@rcus pisze:zakupiłem żarówki Osrama i po 3 miechach popaliły się, kupiłem jakieś tanie na chwilę i się po 2 tyg. spaliła, teraz włożyłem Philipsy ale nie kosztowały tanio, a nie uśmiecha mi się ciągle zmieniać żarówki
Nie upalcowałeś przypadkiem tych żarówek, podczas ich wymiany?

Awatar użytkownika
M@rcus
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: M@rcus » 04 sty 2009, 22:36

IC69 pisze:
M@rcus pisze:zakupiłem żarówki Osrama i po 3 miechach popaliły się, kupiłem jakieś tanie na chwilę i się po 2 tyg. spaliła, teraz włożyłem Philipsy ale nie kosztowały tanio, a nie uśmiecha mi się ciągle zmieniać żarówki
Nie upalcowałeś przypadkiem tych żarówek, podczas ich wymiany?
Wiem że nie można ich dotykać dlatego zawsze zachowuje ostrożność, no nic zobaczymy na razie świecą, Pozdrawiam i dzięki serdeczne za zainteresowanie tematem <ok>

archi2340

Post autor: archi2340 » 04 sty 2009, 23:10

pewnie na mijania masz przekaźniki (są mocniejsze), a na drogowych nie (słabiej świecą), jak je wyjmiesz to będziesz pisał że są światła słabe (mijania), a 14.4 na żarówce to wartość graniczna na długich trasach, na krótkich to trochę pochodzą, moja rada: zostaw tak jak jest, kupuj te tanie, bo lepsze mocniejsze światła z tanią żarówką w lampie niż słabe z drogą

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl