[80 B4 1.9TDI 1Z] świece żarowe
[80 B4 1.9TDI 1Z] świece żarowe
Witam
Przeczytałem bardzo wiele tematów ale mój problem jest troszke inny
Tak wiec:
Kontrolka swiec jak przekręce zapłon mrugnie na chwile i swieci około 5 sekund i tak za każdym razem czyli nie grzeją świece(nie skraca sie czas).
świece żarowe są dobre kazdą sprawdziłem, ale nie ma prądu na nich.
Przekaźnik świec żarowych wymieniłem- nic sie nie zmieniło
Odpiołem czujnik (ten niebieski) nie zagrzało. Kontrolka poswieciła dosyc długo, ale prądu na świecach i tak nie było.
Tak wiec pytanie:)
czy tylko podłączenie pod komputer coś wykaże? czy też ktoś ma jakiś inny pomysł, pytania.
Przeczytałem bardzo wiele tematów ale mój problem jest troszke inny
Tak wiec:
Kontrolka swiec jak przekręce zapłon mrugnie na chwile i swieci około 5 sekund i tak za każdym razem czyli nie grzeją świece(nie skraca sie czas).
świece żarowe są dobre kazdą sprawdziłem, ale nie ma prądu na nich.
Przekaźnik świec żarowych wymieniłem- nic sie nie zmieniło
Odpiołem czujnik (ten niebieski) nie zagrzało. Kontrolka poswieciła dosyc długo, ale prądu na świecach i tak nie było.
Tak wiec pytanie:)
czy tylko podłączenie pod komputer coś wykaże? czy też ktoś ma jakiś inny pomysł, pytania.
Przekaźnikiem świec żarowych steruje komputer-tzn.podaje masę na cewkę.Dopiero wówczas on łapie i podaje prąd.Można masę podać na krótko i zobaczyć czy faktycznie grzeje.Końcówki przekaźnika do sterowania nr 85 i 86,na jedną przychodzi plus jak jest włączona stacyjka,na drugą podaje komputer masę.Wyjście ze styku przekaźnika przez bezpiecznik,zasilanie ze styku przekaźnika głównego-podającego prąd na instalację po włączeniu stacyjki-sprawdź w gnieździe przekaźnika czy tam są obecne dwa plusy-jeden do cewki drugi zasilający styk główny(przy włączonej stacyjce)
No wiec za duzo z tego nie zrozumiałem.
Wiem ze mam cos połączyć, tylko za bardzo nie wiem co
Zrobiłęm fotki i sposoby (chyba wszystkie) na mozliwe połaczenia.
Brak połączen takich ktore wymagają zmostkowania czegoś (boje sie ze cos sie zjara)
Połączenia przy wyłączonej stacyjce
Masa(obudowa silnika)+30-swieci
Pozostałe nie swiecą
86+30 swieci
87+30 swieci
85+30 nie swieci
86+87 nie swieci
85+86 nie swieci
85+87 nie swieci
połączenia przy włączonej stacyjce
Masa+86 swieci
masa+30 świeci
masa+85 nie świeci
masa+87 nie świeci
86+87 świeci
86+85 nie świeci
86+30 nie świeci
85+30 nie świeci
85+87 nie świeci
30+87 świeci
czyli róznica jest w 86+87 i masa+86, wiec po przekreceniu zapłonu pojawia mi się prąd na 86?? brakuje mi tej masy wysyłanej przez kompter czy jak?
Dodam dodatkowo ze przełozyłem moj przekaźnik 202z audi 80 do audi A4 i działa on tam.
aha, w świeci albo nie świeci to oczywiscie lampką sprawdzane;]
Wnioskuję ze mam właśnie cos zmostkować wiec prosze aby ładnie symbolami mi to podac.
Dzieki z góry
Wiem ze mam cos połączyć, tylko za bardzo nie wiem co
Zrobiłęm fotki i sposoby (chyba wszystkie) na mozliwe połaczenia.
Brak połączen takich ktore wymagają zmostkowania czegoś (boje sie ze cos sie zjara)
Połączenia przy wyłączonej stacyjce
Masa(obudowa silnika)+30-swieci
Pozostałe nie swiecą
86+30 swieci
87+30 swieci
85+30 nie swieci
86+87 nie swieci
85+86 nie swieci
85+87 nie swieci
połączenia przy włączonej stacyjce
Masa+86 swieci
masa+30 świeci
masa+85 nie świeci
masa+87 nie świeci
86+87 świeci
86+85 nie świeci
86+30 nie świeci
85+30 nie świeci
85+87 nie świeci
30+87 świeci
czyli róznica jest w 86+87 i masa+86, wiec po przekreceniu zapłonu pojawia mi się prąd na 86?? brakuje mi tej masy wysyłanej przez kompter czy jak?
Dodam dodatkowo ze przełozyłem moj przekaźnik 202z audi 80 do audi A4 i działa on tam.
aha, w świeci albo nie świeci to oczywiscie lampką sprawdzane;]
Wnioskuję ze mam właśnie cos zmostkować wiec prosze aby ładnie symbolami mi to podac.
Dzieki z góry
Zrobiłem i grzeją nawet na wyłączonej stacyjce. (uważajcie bo mozna sie palce poparzyc mostkiem)
na włączonym zapłonie nie sprawdzałem bo samemu ciezko włączyc zapłon wyskoczyc zobaczyc czy grzeje i dodatkowo wyciagnąc mostek bo gniazda sie jarają :d
Tak wiec co dalej? komputer sterowaniem cos pieprzy?
na włączonym zapłonie nie sprawdzałem bo samemu ciezko włączyc zapłon wyskoczyc zobaczyc czy grzeje i dodatkowo wyciagnąc mostek bo gniazda sie jarają :d
Tak wiec co dalej? komputer sterowaniem cos pieprzy?
Sygnał z kompa do sterowania przekaźnikiem świec wychodzi z pinu nr 50 (wtyka przy kompie), więc zdejmij wtykę z kompa i sprawdź za pomocą miernika czy przewód ma przejście do gniazda przekaźnika.malarz pisze:Czyli komputer nie wysyła czy po drodze jest jakas mozliwosc przerwania kabla lub cos takiego?
Sprawa wygląda tak: przewód podający sygnał z kompa powinien być koloru zielono-białego (cieńki 0,5mm), początek swój ma w czarnej kostce 8-mio pinowej (pin s) wpiętej do gniazda oznaczonego literą B w skrzynce bezpieczników, a koniec jego powinieneś znaleść we wtyce do kompa pod pinem 50 lub 8 (różne źródła różnie podają) , numeracja pinów powinna być oznaczona w środku wtyki.
jutro sprawdze,
i chyba wiem dlaczego w moim "komputerze" nie ma tych oznaczen, poprostu albo coś pomyliłem i urzadzenie w bagażniku w lewej scianie to wcale nie jest mój komputer:)
jeszcze foty dam czy to o te urządzenie chodzi
i oto zdjecia:
Jezeli to nie komputer to prosze zeby ktos mnie naprowadził gdzie go szukac
i chyba wiem dlaczego w moim "komputerze" nie ma tych oznaczen, poprostu albo coś pomyliłem i urzadzenie w bagażniku w lewej scianie to wcale nie jest mój komputer:)
jeszcze foty dam czy to o te urządzenie chodzi
i oto zdjecia:
Jezeli to nie komputer to prosze zeby ktos mnie naprowadził gdzie go szukac