[80 B3]Brak(zanik)sygnału zapalonych świateł lub radia,BUZER
[80 B3]Brak(zanik)sygnału zapalonych świateł lub radia,BUZER
Witam
Od kilku dni sygnał informujący o zapalonych światłach lub radiu przestał działać.Przy otwieraniu drzwi światełko w środku auta zapala się także nie może to byś powodem,tym bardziej że w moim B3 dzwięk pojawiał sie już po wyciągnieciu kluczyka,nie trzeba było otwierać drzwi tak jak to było w B4.Co może być powodem braku tego sygnału?No i gdzie znajduję się ten sygnalizator "buzzer" gdyż z tego co wiem to w B4 znajduje się w liczniku ale w moim B3 raczej go nie ma gdyż go rozebrałem i nie widzę tego.Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam
Od kilku dni sygnał informujący o zapalonych światłach lub radiu przestał działać.Przy otwieraniu drzwi światełko w środku auta zapala się także nie może to byś powodem,tym bardziej że w moim B3 dzwięk pojawiał sie już po wyciągnieciu kluczyka,nie trzeba było otwierać drzwi tak jak to było w B4.Co może być powodem braku tego sygnału?No i gdzie znajduję się ten sygnalizator "buzzer" gdyż z tego co wiem to w B4 znajduje się w liczniku ale w moim B3 raczej go nie ma gdyż go rozebrałem i nie widzę tego.Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam
Pod tą kierownicą to gdzie mniej więcej on się znajduje?Jak go rozpoznać bo przyznam sie że jeszcze nigdy w audi nie widziałem jak ten brzęczek wygląda i jak go rozpoznać,wygląda jak mały głośniczek czy jakoś inaczej?bliżej prawej czy lewej strony będzie.Jeszcze jedno pytanie,tak sie składało że już różne radia podłączałem i na niektórych przy włączonym radiu ten brzęczek reaguje dźwiękiem a na niektórych nie, od czego to zależy?Z góry dzięki za pomoc.Pozdro
Super, nie myślałem ze to zwykły przekaźnik.Myślałem ze będzie troszkę ciężej rozwiązać ten problem.Mam nadzieje że to będzie to a nie coś innego:) Jutro biorę się za szukanie, dam znać czy sie udało sprostać zadaniu:)Pozdrawiam i dziękuje "na razie" za pomoc
[ Dodano: 2009-01-06, 13:00 ]
Nie mam przekaźnik numer 259 symbol 443951307 A.Jest tylko 292 symbol 443951307 B. Odznaczenia pinów są takie same bo jest 85,58,86,R. Czyli to będzie ten?:)
[ Dodano: 2009-01-06, 13:00 ]
Nie mam przekaźnik numer 259 symbol 443951307 A.Jest tylko 292 symbol 443951307 B. Odznaczenia pinów są takie same bo jest 85,58,86,R. Czyli to będzie ten?:)
Podłączyłem na krótko pod akumulator brzęczek i działa.Miernikiem sprawdziłem w kostce z której wypiąłem przekaźnik najpierw podłączenie drzwi-światło(pin oznaczony 58 i 85) potem drzwi-radio(58-R) i miernik pokazał napięcie 12V.WNIOSKI przekaźnik nie jest uszkodzony, na kostce miernik pokazuje napięcie 12V a mimo to nie brzęczy:( Potem podłączyłem do kostki w różnych kombinacjach żaróweczkę i ona także nie święci.W czym tkwi problem?Pomóżcie bo jutra wracam na studia i nie będzie czasu na zabawę z autem:)
Sprawdź prąd na stykach gniazda (tam gdzie wpinasz brzęczek), powinno być:
8/86- + po zapłonie
4/58- + przy zapalonych światłach
2/TK- masa (-) przy otwartych drzwiach
6/R- (nie jestem pewien) + przy włączonym radiu
Wszystko powinno działać jeżeli brzęczyk jest ok a prąd na stykach tak jak napisałem.
8/86- + po zapłonie
4/58- + przy zapalonych światłach
2/TK- masa (-) przy otwartych drzwiach
6/R- (nie jestem pewien) + przy włączonym radiu
Wszystko powinno działać jeżeli brzęczyk jest ok a prąd na stykach tak jak napisałem.
hehehe assai jesteś WIELKI DZIĘKUJE!!!!to czego nie brałem pod uwagę bo skoro przy otwieraniu i zamykaniu drzwi światełko wewnątrz gasło to nie myślałem ze to jest to a po twojej sugestii przypomniało mi sie że kiedyś rozkręcałem wszystkie wyłączniki drzwiowe bo w tylnych drzwiach nie reagowały na otwieranie i zamykanie drzwi i przypomniało mi sie że w tym od kierowcy inaczej niż w pozostałych gdzie był jeden kabel były dwa i faktycznie jeden z pinów na wyłączniku był zaśniedziały i nie łączył,przełożyłem ten od tylnych drzwi do przodu i brzęczek "śpiewa" aż miło,pierwszy raz dźwięk który wydaje podobał mi sie hehehe :mrgreen: Podziękowania również dla spiczi i Mobilka którego wiedzy nie da sie określić słowami