Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[1.9TDI 1Z] Ogrzewanie - problem.

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 08 sty 2009, 14:48

maciejmojusz, kolego może masz urwaną linke sterowania? Jak dasz nawiew na nogi to wieje Ci z przodu na nogi a z tylu nie?

maciejmojusz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciejmojusz » 08 sty 2009, 20:24

tak jak ustawie na nogi to grzeje bardzo w ciągu 10 minut potrafi wysuszyć całe mokre wycieraczki ale z tyłu cienko prawie nic

Awatar użytkownika
Arti_77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arti_77 » 08 sty 2009, 22:52

Z tego co zrozumiałem to silnik masz nagrzany przynajmniej do 70 stopni i ogrzewanie działa słabo ale nawiew jest to na pewno są przegrody przynajmniej ta główna co kieruje powietrzem ciepło zimno po prostu gąbka na przegrodzie sparciała i sie skruszyła a przegroda bez tej gąbki nie jest szczelna i ma na swojej powierzchni jeszcze otwory przez które na mniejsze opory przepłynąć niż przez nagrzewnicę. przynajmniej tak było u mnie jak nie chciało mnie grzać.

colorumia
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: colorumia » 08 sty 2009, 23:47

witam dołączam się do pytania czy jeśli mam pokrętło nawiewu nastawione na nogi to czy powinno lecieć cieple powietrze na nogi pasażerów z tylu z tych kratek co są pod siedzeniem? czy z nich leci tylko zimne powietrze jak działa klimatyzacja?

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 09 sty 2009, 00:22

colorumia pisze:witam dołączam się do pytania czy jeśli mam pokrętło nawiewu nastawione na nogi to czy powinno lecieć cieple powietrze na nogi pasażerów z tylu z tych kratek co są pod siedzeniem? czy z nich leci tylko zimne powietrze jak działa klimatyzacja?
Będzie działało tak jak piszesz (zarówno ciepłe jak i z klimy powietrze) pod warunkiem że masz zamontowane tunele do nawiewu pod siedzeniami kierowcy i pasażera
fachowo nazywa sie to: Kanał doprowadzający powietrze ogrzewania tylniej kabiny

numery tychże tuneli to
893 819 503A
893 819 504A

8A0 819 801
8A0 819 802

893 819 623A
893 819 624A

CartmanDevil
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: CartmanDevil » 10 sty 2009, 00:44

No witam ja sie dolacze do dyskusji z moim problemem Mam B4 1Z '93 z wloch . I mam taki problem grzanie jest troche kiepskie, glowny srodkowy nawiew daje na 4 biegu takie cieple powietrze, ale boczne nawiewy duzo chlodniejsze powietrze, taka samo jak sie ustawi na nogi lub na szybe to powietrze jest tylko lekko cieple. Sprawdzalem przewody co ida do nagrzewnicy i spowrotem, to jak wentylator chodzi na 4 biegu to czuc spadek temperatury na drugim przewodzie jest chlodniejszy od tamtego ale na tyle cieply ze i tak mozna sie nim poparzyc. hmm uklad jest napewno odpowietrzony chyba ze po pol roku sie sam zapowietrzyl. Oraz mam lekki zapach plynu chlodniczego w kokpicie przy wlaczaniu grzania, ale nie zawsze, dywaniki sa suche z obydwu stron, jak pada deszcz to paruja mi szyby w aucie. Prosze o jakies rady bo np przy jezdze na trasie to nie zdarza sie tak zeby bylo goraco w aucie chyba ze dmuchawa chodzi na maxa przez 40 km to moze i wtedy. Ale wiem ze w innych autach jest duzo lepsze grzanie ze po 10 min to sie w aucie wysiedziec nie da w zimie, tak wiec dlaczego w takim sprzecie ma byc gorzej :) Prosze o jakies porady co to moze byc i co mozna zrobic z tym?

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 10 sty 2009, 01:06

CartmanDevil pisze:uklad jest napewno odpowietrzony chyba ze po pol roku sie sam zapowietrzyl
jak układ jest szczelny to sam sie nie zapowietrzy chyba ze jest uszkodzony jakiś wąż lub krociec.
CartmanDevil pisze:mam lekki zapach plynu chlodniczego w kokpicie przy wlaczaniu grzania
objaw uszkodzonej nagrzewnicy. a ubywa płynu ?
CartmanDevil pisze:grzanie jest troche kiepskie, glowny srodkowy nawiew daje na 4 biegu takie cieple powietrze, ale boczne nawiewy duzo chlodniejsze powietrze, taka samo jak sie ustawi na nogi lub na szybe to powietrze jest tylko lekko cieple
skoro piszesz że czuć w kabinie zapach płynu, ogrzewanie jest kiepskie, a z bocznych kratek leci chłodniejsze powietrze jest duze prowdopodobienstwo że nagrzewnica przecieka, płyn chłodniczy najprawdopodobniej uszkodził piankę na klapkach wewnątrz obudowy nagrzewnicy i dlatego pomimo goracych wężów zasilających nagrzewnice leci letnie powietrze bo ciepłe powietrze miesza się przez owe dziury w klapkach z zimnym powietrzem z zewnątrz. Parowanie szyby to również może być objaw nieszczelnosci w nagrzewnicy.

Gorąca i cieknąca nagrzewnica powoduje parowanie płynu i osadzanie sie pary wodnej na szybie.

Na początku jeśli masz możliwosć to sprawdź ciśnieniowo nagrzewnicę.
Jeden krocieć zaślepiasz a do drugiego pompujesz specjalna pompką ciśnienie.
I obserwujesz na manometrze czy nabite ciśnienie spada.
Tylko nie przekraczaj ciśnienia 1,5 Bara bo to może ją uszkodzić.
Jeśli będziesz miał szczelne połączenia a ciśnienie spadnie będziesz wiedział że nagrzewnica ma nieszczelność.

Ronaldo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ronaldo » 11 sty 2009, 19:08

Witam wszystkich klubowiczów :-) Mam pytanie czy B4 z tyłu jest nawiew na boczne szyby bo u mnie kratki są ale tak jakoś wogóle nic nie dmucha.Poproszę o małą podpowiedź?

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 12 sty 2009, 00:01

Ronaldo pisze:Mam pytanie czy B4 z tyłu jest nawiew na boczne szyby bo u mnie kratki są ale tak jakoś wogóle nic nie dmucha
czy chodzi o bocznie tylnie szyby ? bo szczerze mówiąc nie zabardzo zrozumiałem o którą część kabiny chodzi.

krzysiek198919
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysiek198919 » 12 sty 2009, 00:11

Kolego CartmanDevil masz na pewno zepsutą nagrzewnice też tak miałem i płynu na chodniczkach tez nie było a okazało sie ze nagrzewnica padła i musiałem wymieniać

CartmanDevil
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: CartmanDevil » 13 sty 2009, 20:03

W takim razie prosze o szacunkowy koszt takiej naprawy gdyz jest zima i nie mam warunków by samemu przeprowadzic taka naprawe.

Ronaldo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ronaldo » 13 sty 2009, 21:05

Witam klubowiczów.Mam pytanko w mojej B4 na tylnich szybach bocznych są nawiewy ale wogule jak tył zaparuje to nic z nich nie dmucha :-( Powinien być tam nawiew????Poproszę o podpowiedź

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 13 sty 2009, 21:15

CartmanDevil pisze:W takim razie prosze o szacunkowy koszt takiej naprawy gdyz jest zima i nie mam warunków by samemu przeprowadzic taka naprawe.
Koszt w sumie niewielki

Nagrzewnica to 30-50 zł (dobrej klasy zamiennik Litens lub febi bildstein)
Ori Behr to prawie 300zł

natomias Nakład pracy i czasochłonnośc jest dośc duża.

Wszystko zalezy od mechanika który to będzie robił.
Dla przykładu ja takie coś zrobie za 100zł lub gdy jest klima lub airbagi to 130zł
Jesli dochodzi do tego naprawa klapek sterujących to koszt rośnie do 150zł
W innych markach aut tez robiłem takie operacje i cena jest do indywidualnego ustalenia. Jak pisałem zalezy od mechanika.

Co do warunków to pasowało by mieć ogrzewane pomieszcze podczas demontażu deski bo gdy się to zrobi na zimnie to na 101% popeka nam deska rozdzielcza (na zaokrągleniu zegarów).
Nie jest to trudna robota, gdzieś na forum był fotostory odnosnie wymiany nagrzewnicy. Jedynie trzeba mieć miejsce, czas, ochotę, cierpliwość i kilka podstawowych narzędzi

[ Dodano: 2009-01-13, 21:20 ]
Ronaldo pisze:na tylnich szybach bocznych są nawiewy ale wogule jak tył zaparuje to nic z nich nie dmucha Powinien być tam nawiew????Poproszę o podpowiedź
na tylnie boczne szyby nie ma nawiewów. są tylko kratki.
Jedynie mozna domontować nawiew do tylniej cześci kabiny.
tj nadmuch powietrza jest z pod fotela kierowcy i pasażera w takich półkolistych otworach ale żeby to zrobic trzeba montować specjalne tunele nawiewów tylniej części kabiny
colorumia pisze:colorumia napisał/a:
witam dołączam się do pytania czy jeśli mam pokrętło nawiewu nastawione na nogi to czy powinno lecieć cieple powietrze na nogi pasażerów z tylu z tych kratek co są pod siedzeniem? czy z nich leci tylko zimne powietrze jak działa klimatyzacja?

Będzie działało tak jak piszesz (zarówno ciepłe jak i z klimy powietrze) pod warunkiem że masz zamontowane tunele do nawiewu pod siedzeniami kierowcy i pasażera
fachowo nazywa sie to: Kanał doprowadzający powietrze ogrzewania tylniej kabiny

numery tychże tuneli to
893 819 503A
893 819 504A

8A0 819 801
8A0 819 802

893 819 623A
893 819 624A

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 13 sty 2009, 21:26

Ronaldo pisze:na tylnich szybach bocznych są nawiewy ale wogule jak tył zaparuje to nic z nich nie dmucha
Ronaldo, to są tylko takie atrapy, a w sumie sam nie wiem do czego to ma być :-/ Otwórz któryś ze schowków w bagażniku i sięgnij ręką w kierunku tych kratek, a przekonasz się, ze do niczego nie są one podłączone.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 14 sty 2009, 08:42

Te kratki przy szybie to kanały wentylacyjne zeby powietrze mogło krązyc i zeby było odpowietrzenie kabiny w trakcie zamykaniue drzwi itp. Wszystkie diesle maja nawiew na nogi pod fotelami, w PB nie wszystkie to miały.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl