[ACE 2.0 16V auattro] Wysokie spalanie...
[ACE 2.0 16V auattro] Wysokie spalanie...
Witam.
WIEM, ŻE MOJE AUTO TO A6 A NIE 80 ALE Z RACJI TEGO ŻE PRZEWAŻNIE W 80`TKACH WYSTĘPOWAŁ PRZECIEŻ WŁAŚNIE SILNIK ACE TO NIE BĘDZIECIE MIELI MI ZA ZŁE ŻE NAPISAŁEM. TYM BARDZIEJ, ŻE WY ZNACIE SIĘ NA TYM SILNIKU ZAPEWNE BARDZO DOBRZE.
Z GÓRY PRZEPRASZAM ZA OBSZERNĄ WYPOWIEDŹ ALE ZWIĘŹLEJ NIE POTRAFIĘ
Czasami myślę, że moja Audiczka za dużo pije hehe
Na początku tłumaczyłem sobie, że spalanie jest spore, bo mam quattro no i że auto sporo waży, potrzebuje po prostu mocy itp. No ale to już chyba przesada... dokładnie 13,5 litra benzynki na 100km tylko miasto i tylko spokojna jazda - biegi zmieniam tak ok. 3tyś rpm - nie męczy się na wyższym biegu itp. (testowałem spalanie jescze jak było ciepło - teraz pali pewnie jeszcze więcej)
Co Wy na to? czy poważnie tak ma być? czy jednak coś musi być nie tak. Mam nówki świece NGK, świeży filtr powietrza, kopułka i palec rozdzielacza wyczyszczone itp. nowy czujnik temperatury(ten w chłodnicy) wszystko niby działa poprawnie, termostat się załącza jak należy, ssanie też się wyłącza. Do wymiany mam jedynie kable WN (tzn nie ma przebicia ani nic ale wypadałoby je zmienić) Aha... mam zużyty silnik krokowy - czasami przycinają się obroty np stają na ok 1,5tys rpm itp, przy wciskaniu sprzęgła przy zmianie biegu podskakują nieco do góry i ciężko opadają na dół, ale czy to byłoby powodem aż takiego apetytu na paliwo? Jest jeszcze coś: ktoś już kiedyś bawił się wtryskami ( nie ma plomb-zaślepek) więc może nie są odpowiednio ustawione?? sam nie wiem. Auto zawsze pięknie mi odpala tylko pyknę kluczyk i już ładniutko działa nawet jak było -20
Proszę bardzo o pomoc.
Pozdrawiam
WIEM, ŻE MOJE AUTO TO A6 A NIE 80 ALE Z RACJI TEGO ŻE PRZEWAŻNIE W 80`TKACH WYSTĘPOWAŁ PRZECIEŻ WŁAŚNIE SILNIK ACE TO NIE BĘDZIECIE MIELI MI ZA ZŁE ŻE NAPISAŁEM. TYM BARDZIEJ, ŻE WY ZNACIE SIĘ NA TYM SILNIKU ZAPEWNE BARDZO DOBRZE.
Z GÓRY PRZEPRASZAM ZA OBSZERNĄ WYPOWIEDŹ ALE ZWIĘŹLEJ NIE POTRAFIĘ
Czasami myślę, że moja Audiczka za dużo pije hehe
Na początku tłumaczyłem sobie, że spalanie jest spore, bo mam quattro no i że auto sporo waży, potrzebuje po prostu mocy itp. No ale to już chyba przesada... dokładnie 13,5 litra benzynki na 100km tylko miasto i tylko spokojna jazda - biegi zmieniam tak ok. 3tyś rpm - nie męczy się na wyższym biegu itp. (testowałem spalanie jescze jak było ciepło - teraz pali pewnie jeszcze więcej)
Co Wy na to? czy poważnie tak ma być? czy jednak coś musi być nie tak. Mam nówki świece NGK, świeży filtr powietrza, kopułka i palec rozdzielacza wyczyszczone itp. nowy czujnik temperatury(ten w chłodnicy) wszystko niby działa poprawnie, termostat się załącza jak należy, ssanie też się wyłącza. Do wymiany mam jedynie kable WN (tzn nie ma przebicia ani nic ale wypadałoby je zmienić) Aha... mam zużyty silnik krokowy - czasami przycinają się obroty np stają na ok 1,5tys rpm itp, przy wciskaniu sprzęgła przy zmianie biegu podskakują nieco do góry i ciężko opadają na dół, ale czy to byłoby powodem aż takiego apetytu na paliwo? Jest jeszcze coś: ktoś już kiedyś bawił się wtryskami ( nie ma plomb-zaślepek) więc może nie są odpowiednio ustawione?? sam nie wiem. Auto zawsze pięknie mi odpala tylko pyknę kluczyk i już ładniutko działa nawet jak było -20
Proszę bardzo o pomoc.
Pozdrawiam
Na początek nie pisz DUZYMI literami :!: Co do spalania to sprawdź sonde lambda czy dobrze działa, ona tez ma wpływ na wolne obroty. Spalanie z Q w tym silniku to w miare normalka, chociaz ten 1l mozna urwac. Jak juz pisałem zacznij od sprawdzenia sondy i sprawdź rezystancje czujnika temp. na komputer.
Moje Competition tez tyle wypija.Za 50 zł mam dokładnie 15 litrów benzyny i robię na tym coś koło 120 km.Czasami nawet nie.Wydaje mi się, że to jest normalne spalanie.Dodam ze u mnie silnik nie ma szans się dogrzać bo nie jeżdżę dużo.Krótkie odcinki typu zakupy itp.Odpalam przejadę parę metrów,gaszę,odpalę,przejadę znowu jakiś odcinek i tak w kółko.Czy to jest normalne?Jak kupiłem samochód to strzeliłem 750 Km i zjadła mi 70 litrów paliwa.
-
- Forum Audi 80
tak kolego palą. Moja niunia jak miała ten silniczek to też tak papała, i najlepsze czy jechałeś tak do 3tyś czy deptałeś ten sam wynik. Wtrysków nie reguluje się ani nie ustawia. Wole obroty wolną schodzą wyciąg sobie zawór dodatkowego powietrza i na noc zanurz w nafcie a potem wypłukaj benzyną ekstrakcyjną. A i jeszcze jedno sprawdz ciśnienie paliwa
Też mam A6, z dokładnie tym samym silnikiem, tyle, że w ośce.
Spalanie w mieście (Warszawa, korki) przy emeryckiej jeździe - 12,6L/100km
Przy normalnej - 13,5,
Zapierdzielanie - 21,
W trasie - jazda emerycka - 7,5L/100km,
Normalnie - 8,5,
Żwawo - 13.
Myślę, że u Ciebie jest wszystko ok.
Dodam, że mój silniczek jest troszeczkę zmodyfikowany - ma 151KM i 209Nm momentu.
Spalanie w mieście (Warszawa, korki) przy emeryckiej jeździe - 12,6L/100km
Przy normalnej - 13,5,
Zapierdzielanie - 21,
W trasie - jazda emerycka - 7,5L/100km,
Normalnie - 8,5,
Żwawo - 13.
Myślę, że u Ciebie jest wszystko ok.
Dodam, że mój silniczek jest troszeczkę zmodyfikowany - ma 151KM i 209Nm momentu.