[80 B4 2,0E ABK] słabe hamulce
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
[80 B4 2,0E ABK] słabe hamulce
witam, doradźcie coś... wydaje mi sie że jak na tak duże auto moje hamulce są za słabe. jechałem B4 szwagra i u niego w porównaniu do mojego to jest żyleta. Jaka może być przyczyna (klocki, tarcze ok, nowy płyn) Czy może to być wina złych klocków hamulcowych z przodu? Są założone FERODO 6000 , to chyba sportowe klocki może zbyt sportowe i nie bardzo współpracują z tarczami??? warto zmienić i sprawdzić? jakiej firmy kupić?
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2007, 21:13 przez Darecki3037, łącznie zmieniany 1 raz.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
Witam
Musisz napisać dokładniej co znaczą "słabe"Czy pedał twardy a nieskuteczny,czy włazi do dechy.Jeśli wysoki i twardy usterki należy szukać od strony wspomagania czyli pop.serwa albo jego zasilania podciśnieniem(często pęka wąż miedzy kolektorem ssącym a serwem) jeśli miękki i skuteczny dopiero po parokrotnym nacisnięciu najprawdopodobnie uklad jest zapowietrzony.Oczywiscie tarcze i klocki muczą być OK.
Jasiu.
[ Dodano: 2007-04-09, 20:07 ]
Radziłbym jednak pojechać na rolki,tam wszystkiego sie dowiesz!
Z hamulcami bez eksperymentów!
Musisz napisać dokładniej co znaczą "słabe"Czy pedał twardy a nieskuteczny,czy włazi do dechy.Jeśli wysoki i twardy usterki należy szukać od strony wspomagania czyli pop.serwa albo jego zasilania podciśnieniem(często pęka wąż miedzy kolektorem ssącym a serwem) jeśli miękki i skuteczny dopiero po parokrotnym nacisnięciu najprawdopodobnie uklad jest zapowietrzony.Oczywiscie tarcze i klocki muczą być OK.
Jasiu.
[ Dodano: 2007-04-09, 20:07 ]
Radziłbym jednak pojechać na rolki,tam wszystkiego sie dowiesz!
Z hamulcami bez eksperymentów!
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
dzięki za podpowiedzi, serwo raczej bedzie ok sprawdzałem, te klocki mi nie dają spokoju bo coś w tym jest że jak je rozgrzeje to jest lepiej z hamulcem. Pedał jest normalny ani miękki ani twardy i wysko bierze ale nie ma tego uderzenia trzeba po prostu mocniej przycisnąć żeby uzyskać efekt takiej siły. Mam porównanie bo szwagier też ma takie audi tylko ABT i nie ma wentylowanych tarcz a tam wystarczy noge położyć na pedale i można lądować na przedniej szybie... czyli u mnie coś nie tak
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- kilerek 23
- Forum Audi 80
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
układ spowalniający
Czyli radzicie, żeby najpierw sprawdzić przewód od pompki vacu?
Ktoś wie ile kosztuje nowy?
U mnie jest tak, że pedał hamulca jest b. twardy, żeby zahamować to muszę się porządnie zaprzeć w fotel a chyba to nie ma tak wyglądać. Prawie jak w maluchu.
Co ciekawe - hamowanie niby jest, bo byłem na rolkach i wszystko w normie. Tylko trzeba się nieźle przyłożyć żeby zatrzymać bydlaka :]
[/b]
Ktoś wie ile kosztuje nowy?
U mnie jest tak, że pedał hamulca jest b. twardy, żeby zahamować to muszę się porządnie zaprzeć w fotel a chyba to nie ma tak wyglądać. Prawie jak w maluchu.
Co ciekawe - hamowanie niby jest, bo byłem na rolkach i wszystko w normie. Tylko trzeba się nieźle przyłożyć żeby zatrzymać bydlaka :]
[/b]