[80 B3 All] Rozładowuje akumulator
-
- Forum Audi 80
[80 B3 All] Rozładowuje akumulator
Chciałbym powitać wszyskich serdecznie na forum i zarazem poprosić o pomoc a mianowicie chodzi mi oto że:
kupiłem 3 dni temu Audi 80 B3 rok89 , no i już po 3 godzinach od zakupu auta padł mi wkład od stacyjki(połamał się bolec) no i najważniejsze : dziś rano odpaliłem audi, przejechałem około 80km i patrze że zaczyna coś się dziać, zaczeły mi gasnąć światła ,kierunki, w czasie jazdy gasł mi samochód,prędkościomierz pokazywał do60km/g , wyładowało akomulator. kupiłem nowy, wstawiłem i było znów wszystko dobrze jak w nowym aucie. Postawiłem auto na 2 godziny i poszłem odpalić i nowy akomulator nie miał siły już odpalić. Drodzy Forumowicze co to może być za usterka???? Pomóżcie mi
kupiłem 3 dni temu Audi 80 B3 rok89 , no i już po 3 godzinach od zakupu auta padł mi wkład od stacyjki(połamał się bolec) no i najważniejsze : dziś rano odpaliłem audi, przejechałem około 80km i patrze że zaczyna coś się dziać, zaczeły mi gasnąć światła ,kierunki, w czasie jazdy gasł mi samochód,prędkościomierz pokazywał do60km/g , wyładowało akomulator. kupiłem nowy, wstawiłem i było znów wszystko dobrze jak w nowym aucie. Postawiłem auto na 2 godziny i poszłem odpalić i nowy akomulator nie miał siły już odpalić. Drodzy Forumowicze co to może być za usterka???? Pomóżcie mi
Ostatnio zmieniony 18 sty 2009, 22:50 przez jareczek3x3, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja miałem tak samo z akumulatorem po zakupie swojego audi 3 miesiące temu. Kupiłem nowy akumulator i wszystko było okej ze 2 dni, a potem mi padł. Mam w swoim audi auto alarm i wpadłem na pomysł żeby go odłączyć. Od kiedy go odłączyłem moja audiczka działa na starym aku bez żadnych problemów. Rozładowywało mi aku nawet wtedy kiedy auto alarm bym niby wyłączony. Masz u siebie jakieś bajery dodane do audi związane z elektryka, np. auto alarm, el szyby, jakiś dobry system nagłaśniający ?? Podejrzewam, że może ktoś bawił się w elektryka i pomieszał Ci w elektryce wszystko. Możliwe,że gdzieś robi Ci zwarcie.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2009, 21:28 przez Mex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
80 B3
Nie wiem czy sam nie spierdzieliłem, bo jak kupiłem włączałem kilkakrotnie spryskiwacz (ciskam ,cisakam i nie leci płyn) myślałem że nie ma płynu, chciałem dolać płyn- patrze a tam prawie cały zbiorniczek. patrze a tam spadł przewód co wchodzi na masce do spryskiwacza i pewnie pooblewałem płynem jakieś kable,podzespoły i pewnie gdzieś zwarcie robi
Coś pobiera za dużo prądu i od tego bym zaczął https://audi80.pl/viewtopic.php?t=25024 tu masz troche do poczytania i pomierz wg tego co tam jest napisane pobór prądu na postoju. Powinnno być max 0,02A. Jak jest więcej to wyjmujesz po koleli bezpiecxzniki i obserwujesz kiedy pobór spadnie. Sprawdzasz od czego jest bezpiecznik po wyjęciu którego pobór prądu spadł i szukasz winowajcy. Poza tym jak tak szybko rozładowało Ci nowy aku to masz gdzieś nieazły cyrk i warto jak nic nie robisz przy aucie odłączyć aku bo tylko Ci go uszkodzi. pozdrawiam
ps. jaki masz silnik? jaki akumulator kupiłes? i jaki alternator
ps. jaki masz silnik? jaki akumulator kupiłes? i jaki alternator
- penki00 (usunięty)
- Forum Audi 80
Heh,mam podobny problem,ale u mnie ładowanie pod obciążeniem jest 14.2 ,i wyładowanie występuje na zasadzie focha,moze trzymać i 4 dni na mrozie(krótkie odcinki do pracy),a czasem po 8 godzinach jest denat,z powodu lenia ratuje sie odłączaniem klemy,ale trzeba będzie jednak poszukać winowajcy,udziwnień nie mam w postaci alarmów,wzmacniaczy,immo.
-
- Forum Audi 80
To wszystko wskazuje na to, że ślizga Ci się pasek na alternatorze. A jeżeli tak się dzieje to praktycznie alternator nie daje ładowania i akumulatorek nie jest ładowany podczas jazdy. Podkręć sobie pasek o jakieś 2 "ząbki" i zobacz czy będzie dalej piszczał. Możliwe, że to też jest jedną z przyczyn rozładowującego się akumulatora. Tylko pamiętaj żeby nie podkręcać za mocno. Jak podkręcisz to daj znać czy coś się zmieniło.
Witam. Ja podejrzewam że instalacja jest zalana i gdzieś zwiera. Może zalałeś ją płynem do spryskiwacza a może ktoś przed sprzedażą autka umył silnik. Podobne objawy miałem kiedy przyznam dość nieumiejętnie płukałem nagrzewnicę. Trochę kabli oblało się specyfikiem i musiałem wozić ze sobą kable rozruchowe. Objawy ustały po tym jak zatkałem chłodnicę tekturą i zostawiłem samochód z włączonym silnikiem na pół godziny. Wentylatory zrobiły trochę gorącego wiatru pod maską i wszystko wyschło.
-
- Forum Audi 80
Rozładowuje akumulator
Przypomne że wsadziłem drugi nówke akomulator i wyładowało go doszczętnie w 2 godz. na wyłączonym silniku.