Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9TDI 1Z] świece żarowe

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 04 sty 2009, 20:59

malarz pisze:urzadzenie w bagażniku w lewej scianie to wcale nie jest mój komputer
Wychodzi na to że Twój tylko że od ABS-u
malarz pisze:Jezeli to nie komputer to prosze zeby ktos mnie naprowadził gdzie go szukac
Temat sterownika silnika, jego lokalizacji i sposobu wyciągnięcia był opisywany na forum, użyj szukajki, to nie gryzie :!:

malarz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: malarz » 20 sty 2009, 12:53

przepraszam za taką przerwe ale takie życie.
No wiec tak.
Znalazłem moj zielono-biały przewód, ale nie ma on końca w czarnej 8 pinowej kostce.
jest tutaj:Obrazek
przechodzi w tej złączce w fioletowy przewód:Obrazek
który to przewód wchodzi w taka kostke:Obrazek
do kostki jest włożony przekaźnik Obrazek
ten przekaźnik jest pod nogami kierowcy(nie pod maską, chociaz tam też sa przekaźniki 204) tam gdzie reszta bezpieczników i przekaźników
tak wiec moje pytanie czy to tam wszystko jest ok?
z tego przekaźnika 204 ten zielony przewód idzie potem do kostki 8 pinowej (teuj czarnej)

w tym przewodzie bialo- zielonym z komputera mam ten sygnal. czy wystarczy aby polączyc to bezpośrednio do tej kostki 8 pinowej? czy też moze mi sie cos spalic?

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 20 sty 2009, 19:29

malarz pisze:w tym przewodzie bialo- zielonym z komputera mam ten sygnal. czy wystarczy aby polączyc to bezpośrednio do tej kostki 8 pinowej? czy też moze mi sie cos spalic?
Skoro sprawdziłeś wszystko i przewód sygnałowy z komputera jest podłączony do przekaźnika, to widocznie tak musi być, (chociaż wydaje mi się że jak na przewód podający masę do przekaźnika to jest zdecydowanie za gruby) warto też sprawdzić przekaźnik i jego zasilanie, u siebie na schemacie nie mam po drodze żadnego przekaźnika, który współpracuje ze sterownikiem świec (być może mam stary schemat) tylko przewód jest połączony między kostką a kompem, ale nie namawiam do tego abyś dokonywał prób takiego podłączenia, bo z prądem nigdy nic nie wiadomo.

malarz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: malarz » 20 sty 2009, 21:14

ten przkaźnik 204 jest dobry, najpierw go sprawdzilem, a dla pewnosci wpiołem jeden nowy wiec jest ok.
to moja 8 pinowa kostka, jest w niej 5 przewodów
Obrazek

a zgrubienie przewodu następuje własnie z przejścia z bialo zielonego na ten fiolet. a poźniej ten zielony jest jeszcze grubszy ;/

i pytanie co to jest za urządzenie? Obrazek

chyba nie zostało mi nic innego jak zrobic reczny przycisk masy;]

aha, zanim wziołem sie sam za rozbiórkę wszystkeigo to pojechałem na kompa i komp wskazał czujnik temperatury ten niebieski... nie dowierzałem ale mechanik byl uparty to kupiłem wymieniliśmy i tak samo czyt.: nigdy wiecej do takiego speca;/

A takie schematy to mógłbym gdzies łatwo nabyć? bo moze bym znalazł własnie pod moj model to bym zainwestowal:)

[ Dodano: 2009-01-24, 16:08 ]
Zrobiłem swoją 80, a raczej elektromechanik :)
skrzynka na drugim zdjęciu ostatniego postu to immobilizer
moja audica ma oryginalny alarm, ale zanim ją kupiłem ktoś zgubił mały chip do odpalania wiec w immo ktoś wyciągnął kostke, aby móc zapalac. a skonstruowana całosc jest tak ze to nawet odcinało mase na swiece, aby ktoś nie odjechał.

długo szukałem fachowca, a ten elektromechanik podszedł uciał dwa kabelki zmostkował i wszystko gra.

zainteresowanym dziekuje za pomoc:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl