[80 b4 2,6 94r] Kontrolka ABS
[80 b4 2,6 94r] Kontrolka ABS
W/w auto kupiłem niedawno. Od "nowości" świeci mi się lampka ABS AUS. Na konsoli mam przycisk od wyłączania ABS. Po wyciągnięciu przycisku okazało się że nie ma wtyczki!!! Ślady wskazują że kiedyś tam wtyczka była.... Przez 10 minut zaglądałem i szukałem tej wtyczki i nie mogłem znaleźć! Sprawdzałem na VAG-u i ABS nie ma błędu. Czy bez podłączonej wtyczki domyślnie abs może działać, czy ona musi jakoś obwód zamykać. Nie dobierałem się do sterownika pod tylną kanapę, może tam jakiś bezpiecznik się spalił...
Vag rozpoznaje kompa ABS-u. Czyli połączenie musi być. Bezpieczniki pod maską całe. Po uruchomieniu zapłonu przekaźniki w pompie pracują. A jeśli chodzi o ten wyłącznik to po ściągnięciu tej przykrywki wyłącznika są tam dwie żarówki. Po co by umieszczali te żarówki jak wyłącznik miał by nie działać?
Vag wykryje sterownik bo jest podłaczona linia diagnostyczna. Przełącznik mogł ktos tam wsadzic jako wypełniacz pustego miejsca. Wyłacznik ABS-u był do końcówki 92 potem juz ich nie montowali
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, 14:58 przez WOJTEK26, łącznie zmieniany 1 raz.
Na szczęście mam już schemat absu. W poniedziałek odkręcę osłonę pod kierownicą i znajdę przekaźnik od przełącznika ABS - połączę go na krótko zwierając pin 30 z 87 symulując zamknięty obwód omijając ten przycisk. Potem napiszę jak poszło.
[ Dodano: 2009-01-27, 01:10 ]
Na razie nie udało się reanimować ABSu. W tym tygodniu posprawdzam każdy obwód.
[ Dodano: 2009-01-27, 01:10 ]
Na razie nie udało się reanimować ABSu. W tym tygodniu posprawdzam każdy obwód.