[80 b4 2.3E] alternator piszczy
[80 b4 2.3E] alternator piszczy
Gdy silnik pracuje na wolnych obrotach i gdy są włączone światła mijania lub ogrzewanie tylnej szyby lub dmuchawa bieg III lub IV to słychać piski od alternatora, jak nie jest nic włączone to jest cichutko nie wiem co może być przyczyną czy to jest noramalne
-
- Forum Audi 80
Re: [80 b4 2.3E] alternator piszczy
normalka piszczy bo dostaje większe obciążenie naciągnij pasek <ok> 5 minut zabawy <mikolaj>sebastiB4 pisze:Gdy silnik pracuje na wolnych obrotach i gdy są włączone światła mijania lub ogrzewanie tylnej szyby lub dmuchawa bieg III lub IV to słychać piski od alternatora, jak nie jest nic włączone to jest cichutko nie wiem co może być przyczyną czy to jest noramalne
Spotkałem się ze specjalnym preparatem do pasków klinowych, bo mimo dobrego naciągu nowego paska i nowych łożysk, czasem i tak może coś popiskiwać i szumieć... Jedno psiknięcie i można się zdziwić. :shock: Z głupoty wziąłem od kumpla, który walczył z uporczywym piszczeniem paska od dłuższego czasu, i psiknąłem 2 razy w okolice pasków od alternatora i wspomagania pomimo że nic mi nie piszczało. Okazało się że może być dużo ciszej pod maską a te dźwięki które ucichły w życiu by mi się nie skojarzyły z paskiem klinowym :!: :mrgreen:sebastiB4 pisze:a jednak pomogło naciągnięcie paska i już nic nie słychać.
Pozdro i dziękuje.
Produkt marki STP, zapewnia błogą ciszę na bardzo długi czas. <ok>
,nie słyszałem przez 25 lat o takim zjawisku,ale cóż całe życie trzeba się uczyć ,często w starszych autach(jak nasze audi) talerze współpracujące z paskami są tak wygładzone(wypolerowane),że nawet prawidłowo naciągnięty pasek przy dużym obciążeniu może się jakiś czas ślizgać.Piszczy najczęściej pasek,łożyska raczej huczą,gdy mają duży luz(przednie zwłaszcza)-z praktyki tak to wygląda.boomer86 pisze:albo prostownik juz nie wydala przy obciazeniu.