[80 1,8 JN] Kolorowe żarowki a policja
-
- Forum Audi 80
[80 1,8 JN] Kolorowe żarowki a policja
mam pytanko odnosnie zarowek.... Kupilem dzis zarowki philips blue vision zalozylem je swieca super ale slyszalem ze mozna za takie cos stracic dowod rejstracyjny czy to prawda i dlaczego
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
światła pozycyjne z przodu: barwa biała, dopuszcza się barwę żółtą selektywną, jeżeli jest połączone ze światłem mijania lub światłem drogowym barwy żółtej selektywnej
światła mijania: biała lub żółta selektywna
aha! i zanim ktoś zajmie się "allegro tuningiem" radziłbym poczytać:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 1 kwietnia 1999 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
http://www.lex.com.pl/serwis/du/1999/0432.htm
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 1 kwietnia 1999 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
-
- Forum Audi 80
[b3 80 1,8 kolorowe zarowki a policja[
raffi82 pisze:światła pozycyjne z przodu: barwa biała, dopuszcza się barwę żółtą selektywną, jeżeli jest połączone ze światłem mijania lub światłem drogowym barwy żółtej selektywnej
jaki allegro tuning ????????? hmmmm ja tylko zmienilem zarowki na firmowe bo philipsa nie jakies tam carefour ultra edition a Wy juz odrazu allegro tuning
hehehe!!! pisząc "allegro tuning" nie miałem na myśli Ciebie kolego, tylko właśnie tych, co zakupują wszelakiego rodzaju dziwne diodki i błyskotki firma philips nie pozwolila by sobie na wypuszczenie czegos, co byloby niezgodne z przepisami;) pozdrawiam:)pawcio16zsp pisze:jaki allegro tuning ?????????
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
Przepisy nie regulują jaka to ma być żarówka lecz określają jej barwę(pewnie tez gdzieś ich jasność).Neon231 pisze:biała diode rozprazającą swiatło i bedzie to zgodne z prawem??
Jeśli będzie to białe światło nikt się nie doczepi lecz jeśli będzie zachodzić na kolor niebieski, zielony czy o zgrozo czerwony masz mandat i po Dowodzie Rejestracyjnym.
tak jak koledzy piszą na Philipsach Blue Vision możesz śmigać spokojnie, ale pozycje jak masz niebieski to zmień jak najszybciej.
Ja miałem kiedyś niebieskie pozycje, przy pierwszej kontroli "pan władza" poinformował mnie, że nie podobają mu się takie żarówki i może mi zabrać za nie dowód i do tego mandacik 250zł. Troszkę wysoki, ale chyba chciał mnie nim troszkę nastraszyć. Po krótkiej pogadance pozwolił mi odjechać i zmienić żarówki w domu, bo akurat nie miałem przy sobie białych.
Neon231 - spokojnie możesz wrzucić białe diody w pozycje
Ja miałem kiedyś niebieskie pozycje, przy pierwszej kontroli "pan władza" poinformował mnie, że nie podobają mu się takie żarówki i może mi zabrać za nie dowód i do tego mandacik 250zł. Troszkę wysoki, ale chyba chciał mnie nim troszkę nastraszyć. Po krótkiej pogadance pozwolił mi odjechać i zmienić żarówki w domu, bo akurat nie miałem przy sobie białych.
Neon231 - spokojnie możesz wrzucić białe diody w pozycje
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Piszecie że strach na Bluevision jeżdzić. Ja je wrzuciłem do siebie i nie widzę AŻ tak wielkiej różnicy. W dzień zero różnicy. Przy szarówie troszkę widać różnicę. Gdy jest ciemno te też jest lekka różnica w porównaniu do Ori. Nie przesadzajcie z obawami typu "mam Bluevision czy nie łamię prawa?". One wcale nie są "Blue" tylko dają normalną barwę wpadającą w biel (nie są po prostu takie żółte jak zwykła tylko wybielone trochę).
Widać dużą róznicę jak jedziemy w zimę i dodatkowo odbicie od śniegu potęguje tą biel (wtedy widać dużą różnicę pomiędzy klasycznymi a Bluevision).
Postojówki w tych Bluevision miałem w opakowaniu W5W a nie jak ori T4W (nie pasowały) więc zakupiłem sobie diody 6K z łebkami T4W, a te ori W5W sobie leżą. Takie same dałem w tablice z tyłu. Światełko z nich ładne białę (lekko) zaciągające na niebiesko. Jak się przyjrzeć to białe. Na razie jeżdże. Nikt się nie czepiał jeszcze. Ale w razie "W" w schowku mam ori postojówki .
Pozdrawiam
Widać dużą róznicę jak jedziemy w zimę i dodatkowo odbicie od śniegu potęguje tą biel (wtedy widać dużą różnicę pomiędzy klasycznymi a Bluevision).
Postojówki w tych Bluevision miałem w opakowaniu W5W a nie jak ori T4W (nie pasowały) więc zakupiłem sobie diody 6K z łebkami T4W, a te ori W5W sobie leżą. Takie same dałem w tablice z tyłu. Światełko z nich ładne białę (lekko) zaciągające na niebiesko. Jak się przyjrzeć to białe. Na razie jeżdże. Nikt się nie czepiał jeszcze. Ale w razie "W" w schowku mam ori postojówki .
Pozdrawiam