[1.9TDI 1Z] Dziwne dźwięki przy silniku.
- Spietyq
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
[1.9TDI 1Z] Dziwne dźwięki przy silniku.
Witam koledzy. <ok>
Mam pewien problem, od jakiegoś czasu, podczas rozruchu zimnego silnika, nie ma znaczenia czy stoi w garażu czy pod chmurką dochodzą dziwne dźwięki tak jakby uderzające kamienie. Może miał ktoś podobny problem. Po nagrzaniu silnika przechodzi. Wydaje mi się, że są to okolice pompy wodnej i pompy wspomagania. Vag nic nie znalazł, nie wiem czy mam przejmować się czy przejmować się bardzo. Nagrałem dźwięk może komuś wyda się znajomy.
Mam pewien problem, od jakiegoś czasu, podczas rozruchu zimnego silnika, nie ma znaczenia czy stoi w garażu czy pod chmurką dochodzą dziwne dźwięki tak jakby uderzające kamienie. Może miał ktoś podobny problem. Po nagrzaniu silnika przechodzi. Wydaje mi się, że są to okolice pompy wodnej i pompy wspomagania. Vag nic nie znalazł, nie wiem czy mam przejmować się czy przejmować się bardzo. Nagrałem dźwięk może komuś wyda się znajomy.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2009, 10:42 przez Spietyq, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeśli stukanie jest nieregularne możliwe ze to pompa od wspomagania , ma luz i stuka. Naciągniecie paska powinno pomóc , przynajmniej na jakis czas.
Najlepiej sprawdzić słuchawkami lekarskimi skąd pochodzą stuki , jeśli od pompy zdejmij pasek i poruszaj kołem czy jest luz przód/tył , u mnie to stukało i po naciągnieciu paska zrobiłem juz 10 tys km i cisza....
Najlepiej sprawdzić słuchawkami lekarskimi skąd pochodzą stuki , jeśli od pompy zdejmij pasek i poruszaj kołem czy jest luz przód/tył , u mnie to stukało i po naciągnieciu paska zrobiłem juz 10 tys km i cisza....
- Spietyq
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Jaro tylko wcześniej tego nie było chodzi mi o to, że olej jeżeli musi mieć jakiś czas przy uruchomieniu na rozprowadzenie to czemu raz słychać, a wcześniej nie było tych dźwięków. Dziś naprzykład próbowałem nagrać ten dźwięk auto stało całą noc w garażu rano odpalam dźwięków nie ma. Napisałem wcześniej, że nie różnicy czy auto stoi w garażu czy pod chmurką wychodzi na to jest róźnica.
Pozdrawiam.
B4 1.9 TDI Avant
Spietyq pisze:Jaro tylko wcześniej tego nie było chodzi mi o to, że olej jeżeli musi mieć jakiś czas przy uruchomieniu na rozprowadzenie to czemu raz słychać, a wcześniej nie było tych dźwięków. Dziś naprzykład próbowałem nagrać ten dźwięk auto stało całą noc w garażu rano odpalam dźwięków nie ma. Napisałem wcześniej, że nie różnicy czy auto stoi w garażu czy pod chmurką wychodzi na to jest róźnica.
Pozdrawiam.
http://www.allegro.pl/item535212745_pop ... _inne.html
http://www.allegro.pl/item535212745_pop ... _inne.html
A ja obstawiam na rozpadająca się rolkę napinacza paska wieloklinowego miałem u siebie to samo szlak mnie trafiał rano jak był zimny silnik jakby szklanki waliły jakby coś piszczało a dodam że rolkę zmieniłem 15 tys wcześniej więc ją wcale nie brałem pod uwagą a jednak to była rolka teraz mam cichutko jak makiem zasiał <ok>