[1.9TD AAZ] Metaliczny dzwiek z okolicy turbiny.
[1.9TD AAZ] Metaliczny dzwiek z okolicy turbiny.
mam problem mianowicie w czasie nagłego dodania gazu przy 80 km/h (pedał do końca) z silnika wydobywa się taki dziwny brzęczący metaliczny dźwięk? gdy auto się już rozpędzi tak przy 110 dźwięk ustaje? dodaje ze auto ciągnie tak w miarę bo brak mi porównania ale chyba ok jak na 75km a ten dźwięk wydobywa się z okolicy turbiny proszę o pomoc i co robić bo autko niedawno kupiłem i bardzo mnie to niepokoi czy to coś poważnego???
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, 15:23 przez kita69, łącznie zmieniany 1 raz.
jak masz podejrzenie na turbo to możesz zrobić prosty test:
-nagrzej silnik i poproś kogoś żeby wciskał powoli pedał przyśpieszenia(gaz)a ty zaciśnij ten gruby wąż co doprowadza powietrze do kolektora dolotowego powinien twardnieć i zaobserwuj czy w tym momencie wystepuje ten niepokojący dzwiek.
-możesz zdjąć wąż na zgaszonym i zobacz czy nie ma tam za dużo oleju minimalne ilości są dopuszczalne
-ostatnia czynnośc to zdejmij wąż z dolotu i zobacz czy turbo lekko sie kręci bez zacięć luz poprzeczny niewielki dopuszczalny wzdłużny niekorzystny
To takie amatorskie metody badania turbo:)
Pozdr.
-nagrzej silnik i poproś kogoś żeby wciskał powoli pedał przyśpieszenia(gaz)a ty zaciśnij ten gruby wąż co doprowadza powietrze do kolektora dolotowego powinien twardnieć i zaobserwuj czy w tym momencie wystepuje ten niepokojący dzwiek.
-możesz zdjąć wąż na zgaszonym i zobacz czy nie ma tam za dużo oleju minimalne ilości są dopuszczalne
-ostatnia czynnośc to zdejmij wąż z dolotu i zobacz czy turbo lekko sie kręci bez zacięć luz poprzeczny niewielki dopuszczalny wzdłużny niekorzystny
To takie amatorskie metody badania turbo:)
Pozdr.