CB Radio - propozycje
CB Radio - propozycje
Witam wszystkich . Na CB mam około 250 zł z anteną , polecacie coś ?
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 16:24 przez blacksjz, łącznie zmieniany 1 raz.
- GTszymonGT
- Forum Audi 80
Ja bym ci polecił CB z cobry tu masz link
cb_cobra_19
cb_cobra_19
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 16:24 przez GTszymonGT, łącznie zmieniany 1 raz.
- GreenGreen
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Radio nie ma się podobać - ma spełniać odpowiednie funkcje z odpowiednimi parametrami.
GTszymonGT jak dobrze rozumuję to polecasz to radio tylko dlatego że takowe masz i nic poza tym ?
blacksjz najpierw określ kilka rzeczy
1. Do czego potrzebujesz radia - dupochron antymandatowy czy porządna komunikacja
2. W jakim terenie chcesz go używać
3. Gdzie chcesz montować antenę i na jakiej podstawie czy też jest ci to obojętne i szukasz porady
4. Jaka suma wchodzi w rachubę
Dopiero jak na to odpowiesz będzie możliwość dobrania radia i anteny
GTszymonGT jak dobrze rozumuję to polecasz to radio tylko dlatego że takowe masz i nic poza tym ?
blacksjz najpierw określ kilka rzeczy
1. Do czego potrzebujesz radia - dupochron antymandatowy czy porządna komunikacja
2. W jakim terenie chcesz go używać
3. Gdzie chcesz montować antenę i na jakiej podstawie czy też jest ci to obojętne i szukasz porady
4. Jaka suma wchodzi w rachubę
Dopiero jak na to odpowiesz będzie możliwość dobrania radia i anteny
- GreenGreen
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Antena montażowa czy magnes
Oczywiście każda ma swoje wady i zalety.
Montażowa ma dużo lepsze parametry niż magnesowa która często ma kłopot z uzyskaniem prawidłowej masy z kolei magnes możesz łatwo ściągnąć.
Skoro potrzebujesz jako antymandat to styknie ci antenka 80 - 100 cm
Najlepiej z firmy lemm. Jeśli chcesz na magnes to szukaj takiej z podstawą 16 cm nie mniejszą. Wiem że nie wygląda to tak dobrze jak magnesik malutki ale jest bardziej pewne
Jeśli chodzi o radio to sugerowałbym zwiększenie nieco stawki i wybranie np Alana 48 lub (nie posiadającego niestety homologacji w polsce) Unidena 520 xl - ze względu iż oba radia posiadają filtry ANL redukujące szumy z instalacji elektrycznej.
Można co prawda kupić też Alana 102 bez tego filtra jednakże nie masz gwarancji że elektryka twojego autka nie będzie narzucać zakłóceń.
Dla przykładu w alanie mojego ojca (bez filtra) i w jego 80 nie ma żadnych zakłóceń ale u mnie w coupe ten sam zestaw ma już problem z alternatorem. Tak więc lepiej mieć filtr niż nie mieć.
Ważne jest też pokrętło RFGain pozwalające regulować moc anteny i w ten sposób pozbywać się szumów wyłapywanych przez antenę
Oczywiście każda ma swoje wady i zalety.
Montażowa ma dużo lepsze parametry niż magnesowa która często ma kłopot z uzyskaniem prawidłowej masy z kolei magnes możesz łatwo ściągnąć.
Skoro potrzebujesz jako antymandat to styknie ci antenka 80 - 100 cm
Najlepiej z firmy lemm. Jeśli chcesz na magnes to szukaj takiej z podstawą 16 cm nie mniejszą. Wiem że nie wygląda to tak dobrze jak magnesik malutki ale jest bardziej pewne
Jeśli chodzi o radio to sugerowałbym zwiększenie nieco stawki i wybranie np Alana 48 lub (nie posiadającego niestety homologacji w polsce) Unidena 520 xl - ze względu iż oba radia posiadają filtry ANL redukujące szumy z instalacji elektrycznej.
Można co prawda kupić też Alana 102 bez tego filtra jednakże nie masz gwarancji że elektryka twojego autka nie będzie narzucać zakłóceń.
Dla przykładu w alanie mojego ojca (bez filtra) i w jego 80 nie ma żadnych zakłóceń ale u mnie w coupe ten sam zestaw ma już problem z alternatorem. Tak więc lepiej mieć filtr niż nie mieć.
Ważne jest też pokrętło RFGain pozwalające regulować moc anteny i w ten sposób pozbywać się szumów wyłapywanych przez antenę
- GreenGreen
- Forum Audi 80
- Kontakt:
uniden 520xl uzywka kolo 170-200zł
antena hustler na magnesie nówka kolo 50-70zł
bedziesz zadowolony z zestawu
a najlepiej jak bys kupił do tego unidena antenka sirio lub midland/alan z serii ML-145 urzywke za 60-80zł można trafić na allegro i masz za 250zł naprawde dobry zestaw a nie jakas zjebana Cobra
antena hustler na magnesie nówka kolo 50-70zł
bedziesz zadowolony z zestawu
a najlepiej jak bys kupił do tego unidena antenka sirio lub midland/alan z serii ML-145 urzywke za 60-80zł można trafić na allegro i masz za 250zł naprawde dobry zestaw a nie jakas zjebana Cobra
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 16:25 przez MP, łącznie zmieniany 1 raz.
- GreenGreen
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Broń boże używki zwłaszcza z anten
Unidena 520XL kupisz nówkę za 215 zł to 170 za używkę to za wiele
Anteny Hustler są dobre ale zaglądnij do podstawy magnetycznej po roku jazdy w warunkach atmosferycznych a zobaczysz ile to warte - odradzam.
Nie kupuj nigdy używanej anteny:
1. Nie wiesz jak była strojona. Jeśli poprzedni właściciel stroił ją i musiał skracać a tobie wyjdzie że musisz ją wydłużyć to co zrobisz ?
2. Antenę stroi się do miejsca użytkowania a nie do radia więc też nie wiadomo jak wyjdzie z długością i zestawy radio + antena używane i zestrojone można wsunąć między bajki
Jedyne z czym się zgadzam - cobra to szmelc
Unidena 520XL kupisz nówkę za 215 zł to 170 za używkę to za wiele
Anteny Hustler są dobre ale zaglądnij do podstawy magnetycznej po roku jazdy w warunkach atmosferycznych a zobaczysz ile to warte - odradzam.
Nie kupuj nigdy używanej anteny:
1. Nie wiesz jak była strojona. Jeśli poprzedni właściciel stroił ją i musiał skracać a tobie wyjdzie że musisz ją wydłużyć to co zrobisz ?
2. Antenę stroi się do miejsca użytkowania a nie do radia więc też nie wiadomo jak wyjdzie z długością i zestawy radio + antena używane i zestrojone można wsunąć między bajki
Jedyne z czym się zgadzam - cobra to szmelc
-
- Forum Audi 80
Ja posiadam od dłuższego czasu uniden Pro520XL, kupiłem je za 220zł i do tego antenka Hustlera 100cm + odpowiednie strojenie i radyjko śmiga jak wściekłe <ok> Co prawda uniden nie ma homologacji i może być problem podczas rutynowej kontroli ale zawsze się jakoś mozna wywinąć z tego. Polecam unidena.
- GreenGreen
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Gucio_1989 anteny Hustlera na magnesie to szmelc. Nie zdziwiłbym się jak po roku użytkowania i jednej zimie w środku miałbyś jedną wielką korozję i śniedzenie. Myślisz że dlaczego co druga oferta na allergo to zestaw z Hustlerem za grosze.
Naprawdę ciężko dobrać odpowiednią antenę do warunków jakie oferujemy im na autkach.
Naprawdę ciężko dobrać odpowiednią antenę do warunków jakie oferujemy im na autkach.