[b4 2.3] bierze olej.
[b4 2.3] bierze olej.
witam. po kupnie samochodu wymienilem olej na polsyntetyk mobila, bo wlasciciel powiedzial ze bym polsyntetyk, po jakis 5000 tys nie pamietam dokladnie ile po wymianie bo duzo jezdze zauwazylem ze poziom oleju spadl ponizej nominalnej granicy, wiec dolalem i bylo ok przy nastpenej wymianie mialem przejechanie ponad 270 tys i sprzedawca polecil mi olej ELF sporti mineralny i go zalalem i po ponad 5000 tys km poziom spadl na nominalny i dolalem gdzies z 0.5 litra ponad i poziom ok, czy to moze byc normalne zurzycie oleju czy powienienem sie martwic?? i jeszcze jedno czy jest sens przy nastepnej wymianie oleju zmienic na polsyntetyka czy zostac przy mineralnym tym samym bo ja myslalem nad CASTROLEM magnatec mineralnym oryginalny z niemiec lub shell mineralny.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
teraz ma ponad 280 tys i do wymiany oleju zostalo okolo 3000 km, stan silnika dobry nie ma wyciekow wkreca sie na obroty bez gazu, chociasz wczesniej go mial ale wyjolem, a jelsi bym teraz wlal polsyntetyka to nie bedzie nic zlego???dlatego wlalem minerala poniewaz sprzedawca w sklepie z olejami jak mu powiedzialem ile ma przebiegu to tylko mineral zeby lac i nie bedzie problemow
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
Lej półsyntetyk 10W-40 jakie ciśnienie samochód trzyma na rozgrzanym silniku na biegu jałowym.
Twoje zużycie jest w normie, jak dobrze zrozumiałem jest na poziomie 2 litrów na 10 tys. km. Przy tym przebiegu mogły już stwardnieć uszczelniacze zaworowe.
Ale trzeba by na początek zmierzyć ciśnienie sprężania, takim zużyciem nie ma się co przejmować.
Twoje zużycie jest w normie, jak dobrze zrozumiałem jest na poziomie 2 litrów na 10 tys. km. Przy tym przebiegu mogły już stwardnieć uszczelniacze zaworowe.
Ale trzeba by na początek zmierzyć ciśnienie sprężania, takim zużyciem nie ma się co przejmować.
cisniene niewiem bo nigdny nie mierzylem chociasz mam urzadzenie w domu co odkreca sie swiece i mierzy sie cisnienie sprezania o to ci chodzi??? a jest jaka roznica jak by mierzyl na zimnym czy zagrzanym silniku??
[ Dodano: 2009-02-03, 16:38 ]
witam. zmierzylem cisnienie na cylindrach, liczac od strony rozrzadu to cisnienie wynosi Tyle
na pierwszym tloku 11.5
na drugim 10.9
na trzecim 10.5
na czwartym 11.9
na piatym 12
i co sadzicie o Takim cisnieniu???
[ Dodano: 2009-02-03, 20:29 ]
nie wiem czemu jak kupowalem olej bo wszesniej sie pytalem w paru punktach sprzedazy, jaki wybrac, chodzilo mi o cene min. to jak powiedzialem jaki mam przebieg i ze chce polsyntetyka to sie wysmiewali i mowili ze dla takiego przebigu to tylko mineralny lac....wiec dlatego zalalem minerala.ale mysle nad przyszla wymiana to moze wleje polsyntetyka.....
[ Dodano: 2009-02-03, 16:38 ]
witam. zmierzylem cisnienie na cylindrach, liczac od strony rozrzadu to cisnienie wynosi Tyle
na pierwszym tloku 11.5
na drugim 10.9
na trzecim 10.5
na czwartym 11.9
na piatym 12
i co sadzicie o Takim cisnieniu???
[ Dodano: 2009-02-03, 20:29 ]
nie wiem czemu jak kupowalem olej bo wszesniej sie pytalem w paru punktach sprzedazy, jaki wybrac, chodzilo mi o cene min. to jak powiedzialem jaki mam przebieg i ze chce polsyntetyka to sie wysmiewali i mowili ze dla takiego przebigu to tylko mineralny lac....wiec dlatego zalalem minerala.ale mysle nad przyszla wymiana to moze wleje polsyntetyka.....