[b3 1.6 PP] wycie (czegoś) podczas jazdy - diagnoza
[b3 1.6 PP] wycie (czegoś) podczas jazdy - diagnoza
Witam.
Mam problem z dzwiekiem podczas jazdy Otóż słychać wycie ( coś jak tylny most np w Polonezach tyle ze tutaj w srodku jest "prawie" cicho, tylko na zewnatrz) Natężenie zwieksza się wraz ze wzrostem prędkości. Normalnie jeszcze nie widac a już słychać
Na moje ucho dzwięk tn dochodzi z przedniej częsci samochodu.
Silnik ??
Może łożysko w przednim kole ??
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Mam problem z dzwiekiem podczas jazdy Otóż słychać wycie ( coś jak tylny most np w Polonezach tyle ze tutaj w srodku jest "prawie" cicho, tylko na zewnatrz) Natężenie zwieksza się wraz ze wzrostem prędkości. Normalnie jeszcze nie widac a już słychać
Na moje ucho dzwięk tn dochodzi z przedniej częsci samochodu.
Silnik ??
Może łożysko w przednim kole ??
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 21:59 przez Gieru, łącznie zmieniany 1 raz.
maly81 dobrze pisze, ale też tak sobie myslę ze łożysko alternatora, pompy wody czy pompy wspomagania podczas jazdy z większą prędkością ale na luzie nie wydawałoby takich odgłosów, chyba że skatowane mocno.
Aby odrzucić teorię osprzętu na paskach, może na postoju otwórz machę i go przygazuj troszkę... Jak zacznie wyć, to goldi j51 ma rację <ok> .
Napisz jak zdiagnozujesz co to.
Aby odrzucić teorię osprzętu na paskach, może na postoju otwórz machę i go przygazuj troszkę... Jak zacznie wyć, to goldi j51 ma rację <ok> .
Napisz jak zdiagnozujesz co to.
Podczas przygazowania na postoju z podniesiona maska tego dzwięku nie ma.
Trochę już pojeździłem Audiczka i ten dzwięk pojawia sie tak mniej więcej od 2\3 biegu. I przy dodawaniu gazu podczas jazdy czuć szarpnięcia na dzwigni biegów. Ale tylko wtedy, przy puszczeniu i dodaniu gazu. Czy to normalne ??
Trochę już pojeździłem Audiczka i ten dzwięk pojawia sie tak mniej więcej od 2\3 biegu. I przy dodawaniu gazu podczas jazdy czuć szarpnięcia na dzwigni biegów. Ale tylko wtedy, przy puszczeniu i dodaniu gazu. Czy to normalne ??
U mnie jest podobnie. też coś lekko szumi podczas jazdy. nie ma żadnych zgrzytów, wycia itp. Na postoju tego szumu nie stwierdziłem. Myślałem, że to łożysko w którymś kole ale żadne koło się nie nagrzewa, a auto idealnie trzyma geometrię i nie ściąga na żadną stronę. ostatnio niunia była na podnośniku i stąd wiem, że trzeba dolać oleju do skrzyni, bo pojawił się wyciek. czy to może być od skrzyni? sprawdzałem też jak kręcą się koła - tylne lekko, a przednie mają lekki opór. wydaje mi się że dźwięk dobiega z przodu z lewej.
a czy to może być pompa wody? wiem od poprzednika, że nie była ona wymieniana. jak ją sprawdzić?
a czy to może być pompa wody? wiem od poprzednika, że nie była ona wymieniana. jak ją sprawdzić?
Nie no, montowane też były skrzynie 4 biegowe w tych modelach.
http://www.centrum.audi80.pl/content/view/137/55/ jest napisane: Liczba biegów w skrzyni manualnej: 4\5 czyli 4 lub 5, pech chciał że w moim samochodzie 18 lat temu wrzucili skrzynię 4 biegowa :lol:
http://www.centrum.audi80.pl/content/view/137/55/ jest napisane: Liczba biegów w skrzyni manualnej: 4\5 czyli 4 lub 5, pech chciał że w moim samochodzie 18 lat temu wrzucili skrzynię 4 biegowa :lol: