Witam!
Od kilku dni przeglądam sobie forum w poszukiwaniu odpowiedzi gdzie i jak montuje się filtr kabinowy inaczej przeciwpyłkowy. Zanim posta napisałem troszkę na forum poczytałem. Stojąc przodem do maski auta [B4 1.9 TDI 1Z - 92r.] po lewej stronie na podszybiu, pod plastikowym elementem maskującym, przykręcanym na plastikowe śruby znajduje się miejsce na w/w element. Hmmm i tu zaczyna się zagwozdka.....w mojej B4 jest taki sam element jak u Tomi022. Zwykła plastikowa kratka osłaniająca kabinę pasażerską jedynie przed listowiem. Jakiś czas temu zabrałem się za czyszczenie systemu klimatyzacji w mojej turbo Niuni środkiem odgrzybiającym znanej firmy Wurth. Jasną sprawą jest, aby klimę poprawnie odgrzybić należy usunąć wszystkie filtry znajdujące się w systemie wentylacyjnym auta - czyli poszukiwany filtr przeciwpyłkowy. Zdjąłem kratkę, odkręciłem plastikową podstawkę, na której ramka się zatrzaskuje. Włożyłem rękę w celu penetracji

kanału wentylacyjnego i jedyne, co stwierdziłem to wirnik wentylatora. Kombinując dalej i chcąc zaspokoić swoją ciekawość rozebrałem auto od wewnątrz tzn. okręciłem schowek później jeszcze jeden element plastikowy w okolicach nóg pasażera i stwierdzam, że w moim aucie Audi 80 B4 1.9 TDI 1Z z 92 r. nie ma żadnego filtra przeciwpyłkowego inaczej kabinowego :shock: Chcę taki filtr zamontować. Jakie są możliwości?? Czy muszę odkręcić i "wyrzucić" ramkę, na której zatrzaskuje się kratka osłaniająca przed liśćmi i na miejsce starej zamontować taką od identycznej B4 z tymże od egzemplarza, który posiadał w/w filtr 8-) Czy są filtry, które można zamontować w tej kratce jak na zdjęciu przedstawił Tomi022. Byłem w kilku sklepach motoryzacyjnych i każdy sprzedawca tłumaczył mi, że filtry do B4 są tylko takie podłużne o długości około 40 cm. Na koniec jeszcze jedno pytanie. Czyżby Audi produkowało B4 z filtrem i bez niego??? :roll: Filtr raczej się przydaje. Kurz i jakieś drobne pyłki przez taką śmieszną krateczkę nie zostaną zatrzymane. Nom chyba, że auta z klimą nie posiadają filtra kabinowego...coś tu jest nie halo.... :oops: Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedź na moje pytania.
BTW jako nowy użytkownik forum chciałbym się przywitać....Marcin jestem miło mi