Witam
Tak jak w temacie mam problem z rozrusznikiem, chodzi o to ze jak zapalam samochód gdy jest zimny to rozrusznik załapie zakreci chwile silnikiem i tak jakby spadnie i słychac jak sie kreci,sytuacja pawtarza sie około 3 razy az w koncu silnik zapali, na ciepłym silniku jeszcze nigdy mi sie to nie zdarzyło, nie wiem czy to elektromagnes czy bendiks, czy cos jeszcze innego?
Koledzy miał ktos podobny problem jesli tak to prosze o jakieś wskazówki
Pozdrawiam
[80 b3 1.6TD SB] Rozrusznik, problem
-
- Forum Audi 80
Najszybciej po objawach będzie bendix do wymiany,ale i tak trzeba będzie wyjąć rozrusznik i rozłożyć na kawałki i niejako przy okazji zobaczysz szczotki i tulejki.U mnie dość trudno było dostać się do jednej śruby z tyłu,musiałem wydech odkręcić i opuścić nieco,ułatwieniem może być wyjęcie akumulatora i przez wyjmowaną dolną podstawę jest dostęp.
-
- Forum Audi 80
To znaczy że jak przekrece kluczyk na pozycje zapłonu rozrusznik zacznie krecic silnikiem zakreci z jeden raz i tak jakby spadnie z zębatki i słychać jak sie obraca a silnik nadal jest nie zapalony po około 3 próbach czyli wyłaczeniu zapłonu i ponownym przekreceniu kluczyka rozrusznik cały czas trzyma i silnik zapali.