Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9TDI 1Z] Ogrzewanie postojowe - webasto.

Awatar użytkownika
jacacyc
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jacacyc » 23 sty 2009, 15:59

ja mam webastu i tez niee dziala heh ale mnie to niee przeszkadza

valdib74
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Webasto thermo top DW 50

Post autor: valdib74 » 02 lut 2009, 21:06

Witam wszystkich zainteresowanych tym tematem. Ja również w moim autku mam to webasto - niestety nie sprawne :cry: usterka nie polega na tym, że nie działa ale nie używam go ponieważ cieknie z niego paliwo jak pracuje. W zeszłym sezonie odpuściłem sobie temat ale teraz chciałbym je naprawić (lubię mieć wszystko sprawne choć bym miał tego nie używać). Udało mi się zdobyć (b.niedokładne) kilka rysunków budowy i je rozebrałem. Muszę powiedzieć przy tym, że ktoś już w nim grzebał i próbował rozwiązać temat bardzo tanio (wszędzie zasmarowane silikonem wysokotemperaturowym :cry: ) nie było łatwo go usunąć ale udało się. Choć dalsza naprawa stoi pod znakiem zapytania, wymieniłem wszystkie możliwe do osiągnięcia uszczelki o-ring ale z dostaniem jednej mam problem inny rodzaj uszczelki (łączy komorę paliwową z palnikiem). Czy ktoś z Was ma jakieś informacje gdzie można zdobyć taką część lub części tego urządzenia? Czy możliwe jest bym dostał od "wenon" jakąś servis-ówkę? (może udałoby się znaleźć tam kod tego elementu i tak poszukać). Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat i sorki za długi i na dodatek pierwszy post.
Oczywiście jeśli ktoś jest zainteresowany to chętnie wyślę wszystkie zdobyte instrukcje jakie mam w tym temacie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 03 lut 2009, 02:21

zadzwoń tutaj 032 2327540 nie pamietam nazwy tej firmy ze śląska ale Oni są autoryzowanym serwisem firmy Webasto
Na 100% będą mieli części bo sam u nich zamawiałem wiązke elektryczną do Telestartu T70 i pieca Bw-50.

Co do serwisówki to nie wiem czy udostępnią, ale zapytaj ich o inną firmę (tez ze sląśka) która ma podobny nr telefonu do Nich podobno można od nich (ta druga firma) dostać serwisówki.

Ja mam jakieś serwisówki do webasto ale nie wiem do których modeli tylko musze znaleźć płyte z programem.

valdib74
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Webasto thermo top DW 50

Post autor: valdib74 » 03 lut 2009, 10:28

Dzięki "widmo" za podpowiedź dzwoniłem do nich i serwisują firmę webasto. Co do efektów rozmowy jestem niezadowolony ponieważ gość powiedział, że owszem jest ta część u nich ale występuje tylko w komplecie z palnikiem i takowy komplet kosztuje 680zł netto. Dla mnie to trochę za dużo by w tą inwestycję wchdzić. Muszę wymyśleć coś innego - może dorobić, dopasować z czegoś - próbowałem zlokalizować jakiś wąż gumowy bo ta uszczelka ma ok 6-7 mm grubości (zdjęcie) otwór musi być 3mm a średnica powyżej 8,6mm. Poszukam jeszcze bo nie wydam 680 zł na taką uszczelkę.

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 04 lut 2009, 01:04

wiem że niektóre ceny mają z kosmosu ale nic na to nie poradzimy.

pozostaje Ci jeszcze firma:

Webasto Petemar Sp. z o.o.
ul.Warszawska 205/219
05-092 Łomianki
tel. (022) 732 732 0
fax (022) 732 732 1

lub

Skylark Polska
ul. Madziarów 54
04-444 Warszawa
tel. (22) 673-50-80
kom. 888-234-567
fax. (22) 673-50-80

lub jakieś inne ASO firmy webasto ale podejrzewam że ceny bedą mieli podobne

kanobos
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kanobos » 08 mar 2010, 17:12

A czy jeśli kupie sam piec webasto to będę mógł uruchamiać go ze zwykłego włącznika np. od podgrzewania tylnej szyby? Bo przewody idzie jeszcze dorobić, wiązkę też dałoby radę ale zegar jest drogi :-? A i do tego przekaźniki oczywiście... Da radę?

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 08 mar 2010, 18:10

kanobos pisze:A czy jeśli kupie sam piec webasto to będę mógł uruchamiać go ze zwykłego włącznika np. od podgrzewania tylnej szyby? Bo przewody idzie jeszcze dorobić, wiązkę też dałoby radę ale zegar jest drogi A i do tego przekaźniki oczywiście... Da radę?
Tak jest to mozliwe, zeby uruchomić BW(DW)-50 wystaczy zewrzeć 2 przewody i piec sie uruchomi. jednakże zegar jest wygodniejszy i bez kombinacji.
Nie pamietam tylko czy piec sie wyłącza automatycznie czy to zegar go wyłącza po 30 lub 60 minutach pracy. poprostu nigdy tego nie sprawdzałem bez zegara.

Pozatym montując zegar mozna sterownik (prostokątny) ładnie wsadzić zamiast 2 zaślepek w konsoli srodkowej.

Pod ogrzewaną szybę ? tylko po co ? Lepiej juz dorobić dodatkowy włącznik (powinienes mieć miejsce na dodatkowe przyciski w konsoli srodkowej, jesli jest półka to mozna ją usunac dorzucić dodatkwy przycisk i resztę zaślepić zaslepkami)

Jest też rozwiązanie mniej inwazyjne ale drozsze lecz baaaaaardzo wygodne.
zegara nie montujesz, robisz prostą wiazkę dorzucasz Telestart + pilot
wygodne bo odpalasz piec nawet z 1000m jednak dosc drogie o komplet T70 T80 lub T90 to prawie 450zł (używka) nowy T100HTM ponad 1000zł
chyba ze kupisz częściami to moduł koło 100zł pilot 80zł wiazka we własnym zakresie.
Najtrudniejsze to dorwać moduł i pilot z tej samej serii tj T80 do T80 bo moga być problemy zeby zgrac T80 z pilotem od T70 i odwrotnie.

Jak znajde chwile czasu to skrobne jakiś schemat jak to uruchamiać na przycisk.
Najwyżej mi przypomnij na PW jakbym zapomniał bo mam nawał pracy.

kanobos
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kanobos » 08 mar 2010, 19:49

widmo pisze:Pod ogrzewaną szybę ? tylko po co ? Lepiej już dorobić dodatkowy włącznik (powinieneś mieć miejsce na dodatkowe przyciski w konsoli środkowej, jeśli jest półka to można ją usunąć dorzucić dodatkowy przycisk i resztę zaślepić zaślepkami)

Oczywiście że będzie oddzielny włącznik na webasto. A kombinuje tak bo zestawy są drogie, a jakbym kupił piec za 300zł, instalacje dorobił, przewody spasował to tanim kosztem miałbym webasto. W sumie teraz nie potrzebne, ale do następnej zimy sporo czasu więc jakaś okazja się trafi to można kupić. A co do pilota to mam centralny i zostało mi w pilocie dodatkowe wyjście to może bym pod niego podłączył. Zasięg mniejszy ale i tak z domu do garażu mi łapie bez problemu.

piotreksz01
Forum Audi 80
Forum Audi 80

instrukcja obsługi do webasto

Post autor: piotreksz01 » 17 maja 2011, 11:53

Witam
ma ktos z Was moze instrukcje obsługi do webasto?

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 17 gru 2012, 01:26

Witam
posiadam webasto i nie wiem dokładnie jak je odpalać gdy wcisnę ten przycisk z czerwonymi płomieniami na ciepłym silniku to chodzi długo i dmucha a jak jest zimny silnik to po paru sekundach się wyłącza piec i nic nie grzeje co może być :-/ ?

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 17 gru 2012, 02:36

bozmek,
jaki model i typ pieca ?

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 17 gru 2012, 12:01

HYDRONIC D4W SC po włączeniu po chwili wyskakuje f30 :cry:

[ Dodano: 2012-12-17, 12:03 ]
To oryginalne webasto jest nie fabryczne pewnie.

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 17 gru 2012, 12:17

bozmek pisze:HYDRONIC D4W SC po włączeniu po chwili wyskakuje f30
Czyli firmy Eberspächer. Zabardzo nie miałem z tym styczności.
ale z tego co sobie przypominam to F30 to brak płomienia

do sprawdzenia Świeca żarowa i czujnik płomienia. ewentualnie do wymiany.
bardziej podejrzewam świecę.

a błęda trzeba skasować. tylko z tym juz nie pomoge do Webasto jest soft a do Eberspächer niestety nie mam pojęcia. :-?

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 17 gru 2012, 12:33

Kolego a gdzie ta świece zlokalizuje ja tam patrzyłem od dołu idzie tylko wężyk z ropa tylko chyba. a kabel od góry wchodzi ale tam zabudowane wszystko. <osohozi>

[ Dodano: 2012-12-17, 12:42 ]
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
widmo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: widmo » 17 gru 2012, 13:07

bozmek pisze:Kolego a gdzie ta świece zlokalizuje ja tam patrzyłem od dołu idzie tylko wężyk z ropa tylko chyba. a kabel od góry wchodzi ale tam zabudowane wszystko.
trzeba piec chyba wyciągnąć i rozkręcić.
Szukaj Glow Pin i Flame Sensor
nie wiem jak jest w D4W mała z styczność z tymi piecami.
ale poniższy plik powinien pomóc.

http://chomikuj.pl/widmo-nh/serwisowe/h ... 073533.pdf

EDIT

przepraszam tak to jest jak sie pisze z pamięci ;)

F30 to błąd od Combustion Air Blower Motor
czyli od silnika dmuchawy powietrza do komory spalania

Uszkodzony lub zatarty silnik lub spalony silnik od dmuchawy

Dmuchawa wg instrukcji jest u góry wiec raczej z jej sprawdzeniem nie powinno być kłopotu.
warto też przejrzeć okablowanie i bezpieczniki.
wszystko powinieneś znaleźć w instrukcji (którą teraz i ja nawet przejrzałem) <mikolaj>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl